שר הביטחון בני גנץ הציג לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן שורה של הסכמים ביטחוניים שעליהם חתמה ישראל עם מדינות שונות באזור – כך נחשף הערב (חמישי) בוול סטריט ג'ורנל. לפי הדיווח, חלק מאותם הסכמים נחתמו עם מדינות שאינן שותפות ל"הסכמי אברהם", ולא נחשפו בפומבי עד כה.
ביקור ביידן בישראל - סיקור מיוחד ב-N12
- ביידן קיבל את עיטור הנשיא: "כל עוד ארה"ב תהיה פה - אתם לעולם לא תהיו לבד"
- בלעדי: נשיא ארה"ב ביידן בריאיון ליונית לוי
- מפת חסימות הכבישים המלאה בביקור ביידן
- מתחייבים שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני: לפיד וביידן חתמו על הצהרת ירושלים
גורמים המעורים בפרטים אמרו כי השיחות להקמת ברית הגנה אזורית משותפת של ישראל עם כמה ממדינות ערב הואטו לאחרונה, על רקע חששות של כמה מהמדינות המעורבות. במהלך הביקור, הזהיר הנשיא ביידן כי ארה"ב לא "תחכה לנצח" עד שאיראן תסכים לחזור להסכם הגרעין מ-2015.
לפי הדיווח בעיתון האמריקני הנחשב, איראן היא הנושא המרכזי במסעו של ביידן למזרח התיכון, בין היתר כתוצאה מהדאגה הגוברת מהגידול בעבודה הגרעינית באיראן, כולל ייצור אורניום מועשר עד לרמה קרובה לייצור נשק. בינתיים, השיחות להחייאת הסכם הגרעין נתקעו, למרות המאמצים הדיפלומטיים לבטל את תוכנית הגרעין של איראן.
בתוך כך, במערכת הביטחון מתוסכלים מהסירוב של האמריקנים להקשיח עמדות מול איראן, וזאת בניגוד למילים החמות וחילופי הדברים האישיים בין ראש הממשלה לפיד ואנשיו לבין הנשיא האמריקני. על רקע המצב הנפיץ, בישראל ביקשו מהאמריקנים להציג אופציית תקיפה אמיתית ובמקביל, הרמטכ"ל אביב כוכבי הנחה לאחרונה את צה"ל להאיץ את ההכנות לתקיפה ואת הכשירות לביצוע התוכנית המלאה, וןקבע דד-ליין למוכנות מלאה לפעולה.
בכירים במערכת הביטחון אמרו כי "לא הצלחנו לשכנע את האמריקנים להקשיח עמדות מול אירן ולהגביר את הלחץ על טהרן, צריך להשלים את האופציה הצבאית". הדברים מגיעים מאחר שביידן לא סבור כעת שהפעלת לחץ תגרום לאיראן לחזור לשולחן המו"מ.