אף אחד מלקוחות הקליניקה היוקרתית שבפאתי הוואנה לא ייחס חשיבות לאיש הגבוה שנכנס, לבוש חליפה פשוטה ובהירה, ופנה לדלפק הקבלה. שני מלווים דוברי ספרדית הסדירו בעבורו את הרישום והאשפוז והוא הוכנס במהירות לחדר צדדי שהוכן מראש. כאן לא חייבים להזדהות בשמך האמיתי, ואפשר לבצע ניתוח הרחק מעינם הפקוחה של גופי המודיעין בעולם לכאורה. בכל זאת היה מישהו שידע לשים לב לביקור החריג.
"סירה גרסייה קליניק" ידועה בקרב גורמי חוץ כבית חולים שישמח לנתח תיירים מרחבי העולם. כ-3,000 תיירי מרפא מגיעים לכאן מדי שנה וזוכים לעבור ניתוחים באיכות גבוהה ובמחירים נמוכים. וגם השלטונות הקובניים עושים כך קופה נאה.
חזית הבניין המצוחצחת צבועה לבן וכחול, עצי הדקל ניצבים סביב, ודגל קובה מונף בגאון על התורן בחזית הבניין. הצוות הרפואי מיומן, העלות נמוכה – כ-3,000 דולרים – והניתוח יכול להתבצע בדיסקרטיות. לא סתם רצה האיש לבצע את הניתוח הפלסטי בפניו במקום נסתר, כזה ששואלים בו הכי פחות שאלות – אך מי שחשף את זהותו וכוונותיו של האיש היה לא פחות מנשיא פרגוואי.
"טס לשם כדי לשנות את פניו"
ב־6 ביוני 2022 החרימו הרשויות בארגנטינה מטוס מטען של חברת התעופה Emtrasur Cargo, זרוע המטען של חברת התעופה הוונצואלית הלאומית Conviasa, אחרי שנחת בבואנוס איירס. לפי שירותי הביון של ארגנטינה, ארגון מודיעין זר הוא שהעביר להם את המידע על המטוס ואנשי צוותו כבר לפני הנחיתה.
הבואינג 747, ובו 18 אנשי צוות, הוא למעשה מטוס של חברת התעופה האיראנית Mahan Air – חברת התעופה הלאומית של איראן שמופיעה ברשימת הסנקציות האמריקניות. אותו מטוס היה בשימוש של חברת המטען הוונצואלית מאז פברואר, וכבר העביר עשרות טונות של מטען ברחבי אמריקה הלטינית. הוא הוחרם בעקבות מידע שהתקבל על קשרים של כמה מאנשי הצוות האיראנים עם כוח קודס של משמרות המהפכה.
נשיא פרגוואי מריו עבדו בניטס סיפר במסיבת עיתונאים שהמטוס ביקש לנחות במדינתו כדי לתדלק – וסורב. הנשיא חשף גם שאחד מאנשי צוות המטוס טס באחרונה לבירת קובה כדי לבצע ניתוח פלסטי שנועד "לשנות את פניו". לדבריו, הפרשה כמו לקוחה מסרט ריגול. "פרגוואי עומדת בקשר הדוק עם השלטונות במדינות שכנות, הבירורים שביצעו מראים שלחלק גדול מאנשי הצוות (המורכב מאיראנים ומאזרחי ונצואלה) יש קשרים לטרור בין-לאומי", הדגיש.
אז מי זו החבורה המסתורית, שעדיין מוחזקת במעצר בארגנטינה? אחרי קרקועו של המטוס ומעצר אנשי הצוות התברר כי המטוס עצמו, שכיום נמצא רשמית בבעלות של חברה מוונצואלה – היה שייך בעבר לחברת מהאן. על המטוס נמצאה כמות לא מעטה של רכיבים אוטומטיים, שלכאורה, על פי הצוות, נועדו לשמש גופי תעשייה אזרחית כמו תעשיית הרכב.
תמונות אנשי הצוות שפורסמו בארגנטינה:
בפועל מתברר שאיראן וונצואלה הקימו חברת תעופה מסחרית מתוך כוונה לעקוף את העיצומים שהטיל משרד האוצר האמריקני. המטוס ביצע בתקופה האחרונה טיסות רבות בעבור חיל האוויר והחלל של משמרות המהפכה. על פי המידע המודיעיני, באופן זה הוא העביר משלוחי אמצעי לחימה מאיראן למדינות באפריקה ובמזרח התיכון, "בעיקר לסוריה ולאתיופיה".
אולי בגלל זה שיגרה שגרירות ישראל בבואנוס איירס הודעה חריגה בספרדית עם הלוגו של מדינת ישראל, ובה היא הודתה לרשויות בארגנטינה על הטיפול המהיר בעיכוב המטוס. בהודעה שמשרד החוץ שלח לרשויות בארגנטינה הוא התריע מפני שתי חברות איראניות, שנציגים של אחת מהן היו כנראה על המטוס – Qeshm fars ומאהאן אייר. השתיים פועלות בקשר הדוק עם כוח קודס בהעברת נשק, ציוד ואנשים.
הגנרל לשעבר – והחימוש המתקדם והמדויק
מיד לאחר מעצר אנשי הצוות והמטוס התראיין ג'ררדו מילמן, תובע ברשויות של ארגנטינה, וסיפר: "האיראנים על סיפון המטוס הוונצואלי תכננו התקפות על מטרות שונות בארגנטינה". ובניגוד לטענתה של איראן כי המטוס אינו בבעלות חברה איראנית וכי כל האיראנים שהיו על סיפונה היו מדריכים, אמר מילמן כי הטייס הוא "בכיר בכוח קודס של איראן". סוכנות הביון של פרגוואי אמרה כי קברניט המטוס גולמרזה גאסמי הוא גנרל לשעבר בחיל האוויר של משמרות המהפכה, והיה מעורב באופן ישיר בטיסות המטען של מאהאן אייר לסוריה.
איך התפתח שיתוף הפעולה בין הרפובליקה האיסלאמית לוונצואלה? שתי המדינות הידקו את הקשר ביניהן על רקע העיצומים שהטילה ארה"ב על שתי המדינות, ולנוכח האיבה המשותפת שלהן לוושינגטון. איראן רואה בוונצואלה שותפה טבעית לציר ההתנגדות המורחב – ומקום שממנו ניתן לאיים על ארה"ב ועל האינטרסים שלה במרכז אמריקה מהחצר האחורית שלה.
בישראל עוקבים בדריכות אחר ה"עסקים" המשותפים. לאחרונה חשף שר הביטחון בני גנץ תמונות המוכיחות שאיראן העבירה לוונצואלה ידע כיצד לייצר כטב"מים בשטחה, וגם מספקת לה חימוש שמתאים לכלי הטיס הקטלניים. לדבריו, "ההערכות שלנו מצביעות שחימוש מתקדם ומדויק המותאם לכטב"מים האיראניים נשלח מאיראן לוונצואלה בתקופה האחרונה".
בתמונה שחשף גנץ רואים את הכטב"ם המתקדם מתוצרת איראן, המוג'האר 6, מוצג על ידי נשיא ונצואלה. המל"ט האיראני יכול לשאת חומר נפץ במשקל 100 ק"ג לטווחים של כמה מאות קילומטרים. נוסף על פיתוח כטב"מים איראניים באמצעות ידע איראני בוונצואלה, ההערכות בישראל מצביעות על כך שחימוש מתקדם ומדויק המותאם למוג'האר 6 ודגמי כטב"מים נוספים נשלחו מהרפובליקה האיסלאמית לוונצואלה בתקופה האחרונה.
לנוכח התמונה והמידע המדאיגים הצהיר שר הביטחון: "האיום האיראני מוכיח פעם אחר פעם שהוא אתגר עולמי, אזורי וגם ישראלי''. הוא הדגיש את המצב הנוכחי המורכב – ואת הצעדים הנדרשים: "איראן נתונה במשבר חברתי וכלכלי. ישנן הפגנות, רעב, מחסור במים והפרות קשות של זכויות אדם. לכן, הקהילה הבין-לאומית, תחת הנהגת ארה"ב, צריכה לחשוב כל העת גם על צעדים הגנתיים וגם על כאלה התקפיים, כדי להתמודד עם התוקפנות האיראנית בכל מקום ובכל זמן".
במסר נוסף לטהראן הבהיר גנץ: "יש לנו היכולת לפתח מערכות הגנה, יש לנו חובה לשתף מודיעין, ויש לנו האמצעים כקהילה ללחוץ על איראן להפסיק לחולל טרור. אלו משימות חשובות שימשיכו להתבצע ולהתעצם, ללא קשר לקיומו או לאי-קיומו של הסכם הגרעין". הוא ציין כי בפגישותיו עם שרי הגנה מרחבי העולם, כולל מאפריקה ואמריקה הלטינית, הביעו האחרונים בפניו דאגה בשל תמיכת איראן במדינות תומכות טרור ובארגוני טרור בסביבתם.
רשת ההברחות והטרור – ותוכניות המגירה האיראניות
עבור הרפובליקה האיסלאמית כל מדינה המובילה מדיניות אנטי-אמריקנית, קל וחומר אם היא סמוכה לגבולות ארה"ב, היא שותפה פוטנציאלית. בהקשר זה ונצואלה, יחד עם קובה, בוליביה וניקרגואה הן נדבך מרכזי בפעילות של איראן ובת חסותה חיזבאללה בדרום אמריקה – ושותפות למאמץ לפגוע באינטרסים של ארה"ב ובעלות בריתה.
ארה"ב, יחד עם מדינות נוספות, פועלת לצמצם ולשבש את הבריתות הללו – באמצעות עיצומים כלכליים ופעולות סיכול חשאיות. כך הכניס באחרונה משרד האוצר האמריקני את חברת Shanghai Saint Logistics, שמקום מושבה בסין, לרשימת הסנקציות – לאחר ששימשה סוכנות תיווך עבור חברת מאהאן אייר. על פי גורמי ביון מערביים, חלק ממטוסי חברת מאהאן שהעבירו ציוד, טכנאים וכימיקלים מאיראן לוונצואלה שבו לארצם עמוסים בזהב.
להתקרבות האחרונה בין איראן לוונצואלה עשויות להיות השלכות מסוכנות על הביטחון בארה"ב ועל בעלות בריתה, במיוחד אם תחול הסלמה במפרץ הפרסי או בנתיבים ימיים אחרים. מתוך שטחה של ונצואלה עלולה איראן לאתגר מאוד את האינטרסים הכלכליים האמריקניים במרכז אמריקה. ההתקרבות מאפשרת לאיראן כר פעילות נרחב בוונצואלה – מהפעלת רשתות של טרור וסמים ועד הברחות של אמצעי לחימה וטוּבים אחרים לתוך ארצות הברית.
לאיראן, כך מעריכים בארה"ב, יש תוכניות מגירה לפגיעה בשטח ארה"ב או ביעדים אמריקניים במדינות אמריקה הלטינית. אחת התוכניות האלה כבר נחשפה לפני עשור, אז תכננה איראן להתנקש בחיי שגריר סעודיה בארה"ב ולפגוע בשגרירויות סעודיה וישראל בוושינגטון בסיוע קרטל סמים מקסיקני. עצירת המטוס וצוותו היא הישג במאבק בתוכניות האלה – אבל לא סוף פסוק.