הקרב על מינוי הרמטכ"ל: היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הביעה לאחרונה את התנגדותה למינוי של רמטכ"ל חדש בעת הנוכחית, למעט במקרה של "צורך חיוני". היום (ראשון) הודיע משרד הביטחון על חוות דעת חדשה שנועדה להכשיר את המינוי.
"היום הועברה לידי היועצת המשפטית לממשלה חוות דעת מקצועית שהוכנה על ידי יועמ"ש מערכת הביטחון עו"ד איתי אופיר", נמסר מלשכת שר הביטחון בני גנץ. עוד ציינו כי לפי חוות הדעת "ניתן לאפשר בנסיבות העניין להמשיך בתהליך מינוי הרמטכ"ל גם בתקופת הבחירות".
גנץ כבר הודיע על רצונו להאיץ את תהליך המינוי ולראיין את שלושת המועמדים. ליועמ"שית הוא אמר כי מדובר בצורך חיוני ואסטרטגי והבהיר כי יתייעץ גם עם ראש האופוזיציה בנימין נתניהו. "לחוות הדעת המשפטית, צורפו סקירה מבצעית מסווגת של צה"ל אודות אתגרי מערכת הביטחון וסקירה מדינית מסווגת של ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון אודות האתגרים הביטחוניים והמדיניים הניצבים כעת בפני מדינת ישראל", נמסר היום.
אם היועמשית תאשר מינוי רמטכ"ל לממשלת מעבר- המשמעות הישירה תהיה דווקא כלפיה ולמעמדה.
— יואב קיש Yoav Kisch (@YoavKisch) July 3, 2022
רק יועמשית "מטעם" תאפשר זאת ולכן במידה ותפעל כך היא תוחלף מיידית שנחזור לשלטון.
חה"כ יואב קיש (הליכוד) קרא ליועמ"שית שלא לאשר את המינוי. "אם היועמשית תאשר מינוי רמטכ"ל לממשלת מעבר - המשמעות הישירה תהיה דווקא כלפיה ולמעמדה", צייץ. "רק יועמשית 'מטעם' תאפשר זאת ולכן אם תפעל כך היא תוחלף מיידית כשנחזור לשלטון". שר המשפטים, גדעון סער, צייץ מחדש את דבריו של קיש, והוסיף: "גנגסטריזם".
גנגסטריזם https://t.co/8Ch3VYCj6g
— Gideon Sa'ar | גדעון סער (@gidonsaar) July 3, 2022
קיש לא נשאר חייב, צייץ מחדש את תגובתו של סער וכתב: "ברור גדעון, לכם הכול מותר". גם חבר הכנסת שלמה קרעי (הליכוד) הצטרף לחברו למפלגה ויצא נגד היועמ"שית: "תאפשר, לא תאפשר, היא תוחלף בכל מקרה. כך גם כל מינויי ממשלת ההונאה. בקרוב בעז"ה".
תאפשר, לא תאפשר, היא תוחלף בכל מקרה. כך גם כל מינויי ממשלת ההונאה. בקרוב בעז"ה. https://t.co/uJ2cPV1Vsk
— שלמה קרעי - Shlomo Karhi (@shlomo_karhi) July 3, 2022
לפני שבוע וחצי היועצת המשפטית לממשלה הדגישה כי מינוי רמטכ"ל בעת הזו כפוף לכללים הנוגעים לקבלת החלטות בידי הממשלה בתקופת בחירות. "ככלל, בתקופת בחירות יש להימנע ממינויים בכירים שאינם במסגרת הליך תחרותי, אלא אם קיים צורך חיוני באיוש מיידי של המשרה באופן קבוע ולא ניתן למצוא לכך פתרון סביר והולם אחר בנסיבות העניין", הוסיפה.
גורמים משפטיים הבהירו לאחרונה כי כרגע אין הוכחה ל"צורך חיוני" למינוי רמטכ"ל חדש במצב הנוכחי וכי גנץ יצטרך לבקש מכוכבי להאריך את כהונתו בכמה חודשים נוספים. גנץ שב והבהיר כי "מינוי הרמטכ"ל הבא הוא צורך חיוני, אסטרטגי, ביטחוני וארגוני ראשון במעלה. זהו מינוי שיש לו השפעה קריטית על ביטחון המדינה בהיבטים השונים. בניגוד למה שחושבים, אני לא רוצה לנהל מרוץ נגד הזמן בתהליך המינוי אלא לנהל אותו בתהליך סדור ומקצועי ובתיאום הדוק עם הגורמים המשפטיים".
בריאיון לחדשות 12 הבהיר: "אני חותר ליציבות פיקודית בצה"ל, זה הארגון הכי גדול במדינה, הכי מורכב במדינה והכי חשוב ביטחונית במדינה. לא מתכוון שיהיה בו איזשהו זעזוע פיקודי". על רקע השיח על המועמדים לתפקיד, ציין שר הביטחון: "יש לנו רמטכ"ל מצוין, יוזם, התקפי ונחוש". הוא הוסיף כי "יש מועמדים מצוינים להחליף, אני עושה תהליך סדור בהתייעצות עם ראש הממשלה וכל הגורמים הרלוונטים".
"קיימתי שיחה ארוכה מאוד עם אלוף זמיר, קיימתי שיחה ארוכה עם הרצי הלוי, ומתכוון לשוחח גם עם יואל סטריק", הוסיף גנץ. "התהליך הזה סדור ויציב כדי להביא יציבות פיקודית בארגון המורכב ביותר בישראל. התהליך הזה לא רק שהוא ארוך בפני עצמו, אלא שיש לו שרשרת אירועים אחר כך שגם הם ארוכים. מציע להרחיק את הפוליטיקה מהדיון הזה".