במערכת הביטחון זיהו בתקופה האחרונה שהאירנים הגבירו את המאמצים להחדיר נשק "שובר שוויון" לסוריה, המיועד לפרויקט דיוק הטילים. זה נעשה בעקבות סדרת פעולות שישראל עשתה והצליחו לצמצם מאוד את היכולת שלהם להעביר את אותו הנשק דרך הים או היבשה.

למרות זאת, האיראנים לא מתייאשים אל מול המערכה שישראל מנהלת נגדם וממשיכים לחפש דרכים להמשיך לחמש את בעלי בריתם במזרח התיכון - בדגש על חיזבאללה. 

הניסיונות האוויריים להבריח נשק מתקדם מאיראן לסוריה גברו (בין השאר בתא מטען של מטוסים או במזוודות של פעילים). לפי פרסומים זרים, צה"ל תקף את המחסנים בשדה התעופה הבין-לאומי בדמשק שבהם מוחזקים אמצעי הלחימה ומחסנים נוספים באזור בירת סוריה.

ההרס מהתקיפה בנמל התעופה בסוריה בחודש יוני
ההרס מהתקיפה שיוחסה לישראל בנמל התעופה בסוריה
ההרס מהתקיפה בנמל התעופה בסוריה בחודש יוני
ההרס מהתקיפה שיוחסה לישראל בנמל התעופה בסוריה בחודש יוני

 

מדובר בעיקר במערכות שמאפשרות להפוך את הרקטות למדויקות, ועל פי הדיווחים בתקשורת הזרה ישראל תקפה בכל האתרים האלה שבהם מנסים להתקדם בפרויקט דיוק הטילים – 15 תקיפות רק בחודש האחרון.

ברגע שבישראל זיהו שהתקיפות הללו לא השיגו את היעד המבוקש והמתכונן, התקבלה החלטה להסלים את התקיפות - ולתקוף את שדה התעופה בדמשק. על פי ההערכה, נבלמה העברה של 70% מאמצעי הלחימה האיראניים בלבד, וקיימת הבנה כי גם רק כניסה של 30% ממשלוחי הנשק מהווה סיכון. 

מסר תקיף לאסד: תשלם מחיר כבד

המטרה הראשונה בתקיפות הללו היא קודם כל להעביר מסיר תקף לאירנים. מסר שמשמעותו: אנחנו רואים מה אתם עושים ומוכנים ללכת רחוק מאוד כדי למנוע זאת - כולל השבתת שדה תעופה בין-לאומי. יש פה גם מסר תקיף לאסד: אם תמשיך לארח את האירנים ולתת להם להתבסס בסוריה תשלם מחיר כבד. 

במטרה למנוע חיכוך, ישראל מעדכנת את הרוסים לפני כל תקיפה באמצעות המנגנון המשותף. כך היה גם הפעם לפני התקיפה בשדה התעופה. הרוסים אמנם הוציאו גינוי חריף, אך מצד שני גם העבירו מצד ישראל מסר חריף מאוד לאסד – שימנע את המשך העברת אמצעי הלחימה, אחרת הוא וכלכלת מדינתו ייפגעו קשות.

נשיא סוריה אסד עם נשיא אירן ראיסי (עיבוד: reuters)
נשיא סוריה אסד עם נשיא אירן ראיסי | עיבוד: reuters

בישראל נערכים לאפשרות לתגובה מצד איראן ואולי אף אסד עצמו. ההערכה היא שהתגובה תהיה מוגבלת כי אין להם יכולת להגיב בעוצמה משטח סוריה, ולכן זהו סיכון שבישראל מוכנים לקחת. בשל הקושי של איראן לנקום על סדרת הפעולות של ישראל, היה ניסיון שלהם לעבור לשיגור מל"טים מתאבדים וקיימת הערכה שהם ינסו לשגר אותם גם לעבר ישראל.

כטב"מ אירני מסוג "אבאביל" (צילום: FARS)
כטב"ם אבאביל אירני | צילום: FARS

ההיערכות לתגובה בישראל מתקיימת בשני אופנים: פעולות התקפיות כמו זו שיוחסה לישראל של האנגר ובו מאות מל"טים מתאבדים שהיו מוכנים להפעלה בעיר כרמאנשאה שבאיראן.

שנית, בניית ברית הגנה איזורית עם מדינות המפרץ. בסוף השבוע נחשף שגם סעודיה ועיראק שותפות בברית הזו. במסגרת שיתוף הפעולה נפרסים מכ"מים בכל המדינות האלה שיכולים לאתר מל"טים אם שוגרו לשטחן או לשטח ישראל - וכל מדינה יכולה לסייע למדינות האחרות ביירוט. כפי שכבר ראינו, שני מל"טים מתאבדים שככל הנראה נשלחו לישראל, הופלו מעל עיראק.