תשלומי המשכורות של הרשות הפלסטינית למחבלים שביצעו פיגועים ויושבים בכלא הישראלי זו אחת נקודות המחלוקת העיקריות בכל שיח של ישראל מול הרש"פ ואבו מאזן. כיצד נקבעת רמת השכר שמקבל כל אסיר ביטחוני ומשפחתו, האם יש הבדל אם מדובר במחבל שמשויך לפת"ח או חמאס – ואילו צעדים עושה ישראל כדי למנוע את העברת הכספים?
"7 אחוזים מהתקציב הפלסטיני הולך למשפחות שהידים ולאסירים ביטחוניים", מסביר סא"ל (במיל') אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית, בשיחה עם N12. לדבריו, הכסף מועבר דרך משרד האסירים של הרשות הפלסטינית ומחולק לאסירים ומשפחות שהידים מכל התנועות – אך לפעמים היריבות בין הארגונים מובילה לעצירת התשלומים לחלק מהאסירים.
"היה פרק זמן של תקופה מסוימת שהיה צמצום לחלק מאסירי החמאס בגלל העימות הפוליטי בין הרשות לבין חמאס", הוא מסביר. "אי אפשר לוודא ואי אפשר לדעת נכון לעכשיו ביניהם מי מקבל יותר או פחות. למעט צעדים או סנקציות שהרשות נקטה כנגד קבוצה מסוימת של אסירי החמאס - בעיקרון כולם מקבלים".
כיצד נקבע הסכום שכל אסיר מקבל?
"מה שקורה הוא שמהרגע שאתה מוגדר כאסיר בבתי הכלא בישראל או כמשפחת שהידים נפתח לך תיק (במשרדי הרש"פ) עם טפסים", מסביר אביתר. "המשרד הרלוונטי ברשות ומשרד האסירים מאשרים את התקצוב לפי תעריפון. יש טבלה מדויקת מי מקבל כמה, לפי כמה שנים בכלא, האם וכמה ילדים יש לך, איפה אתה גר, מה הייתה הדרגה שלך והתפקיד שעשית.
"ברגע שמגיעים לסכום שאתה אמור לקבל אז משרד האוצר ברשות מקבל הוראה ויש למעשה תחילת העברות תקציביות ממשרד האוצר של הרשות ישירות למספר חשבון הבנק שבו אתה נמצא. בין אם אתה אסיר או בין אם אתה משפחה של שהיד - ככה זה עובד כל חודש".
נוסף על תשלום המשכורות, הרשות הפלסטינית מסייעת גם כלכלית לילדיהם של האסירים ודואגת לחינוכם. "הרשות ניסתה לאורך כל השנים להגדיר את זה כהטבה סוציאלית, אבל הצלחנו לפוגג את ההחלטה הזו בבית משפט", אומר אביתר. "כי בעצם האלמנט היחידי שקובע כמה כל אחד מקבל זה השנים שלך בכלא. השנים שלך בכלא נגזרות מהיקף העבירות של רצח שלך, מכתב האישום. הסיוע עולה ביחס ישר למספר היהודים שהרגת זה מעיד על כך שזה רחוק מלהיות סוציאלי".
מה קורה כשהאסיר משתחרר מהכלא? התשלומים נפסקים?
"לאורך השנים יש עלייה בסכומים, כמו ריבית, בצורה הדרגתית. אתה מתחיל בסכום מסוים שגדל לאורך השנים. זה קורה עד שאתה משתחרר. אחרי שאתה משתחרר, אז על פי חוק האסירים המשוחררים דואגים לך לתקופת הסתגלות במשק או במקום עבודה. דואגים לנחיתה רכה, גם לקליטה שלך בתוך משרדי הרשות".
הפתרון של ישראל: חוק קיזוז משכורות מחבלים
כדי לשבש את העברת הכספים הכנסת חוקקה ב-2018 את "החוק להקפאת כספי טרור". לפי החוק, ממשלת ישראל תקזז את כספי המיסים שהיא מעבירה לרשות הפלסטינית מדי שנה – בהתאם לסכומים שהועברו למשפחות המחבלים.
"היו ניסיונות להפעיל לחץ בין-לאומי על הרשות, שניסתה לעשות תרגיל ולהגדיר את המשרד שמעביר את הכספים כלא שייך לה, אלא כשייך לאש"ף", מציין אביתר. "הרשות מודעת ללחצים שיש בעניין, אבל היא מנסה לחשוב על שיטה אחרת לחלוקה - אבל לא כזו שתשנה את המהות".
אביתר מוסיף: "גם אם יהיה שינוי ודרך אחרת מהסטטוס הנוכחי, זה רק יהיה בעניין או סביב הערוץ שהכסף עובר דרכו ואולי ההגדרה שלו - אבל לא במהות. במהות האסירים ומשפחות השהידים וגם האסירים המשוחררים ימשיכו לקבל. אני לא רואה שום מצב שבו החברה הפלסטינית תקבל מציאות אחרת".