קריאות קשות נגד ראש הממשלה נפתלי בנט בפתח נאומו בטקס לזכר הנספים בפעולות האיבה שהתקיים היום (רביעי) בהר הרצל שבירושלים. כמה נוכחים במקום צעקו לעברו "נוכל" ולא אפשרו לו להתחיל לנאום במשך דקות ארוכות. אייבי מוזס, יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה, נאם אחרי בנט והצטער על התקרית: "מתנצל בשם המשפחות השכולות".
• מתייחדים עם זכר הנופלים: אירועי יום הזיכרון תשפ"ב
במשך דקות ארוכות המתין ראש הממשלה בפנים חתומות עד שהקריאות נגדו יופסקו. לכשהסתיימו הקריאות, הגיב בנט: "משפחות אהובות, אני אוהב אתכן אהבה גדולה. אני שומע את הכאב". גם לאחר שהחל בנאומו, הוא נאלץ לעצור מדי פעם בשל קריאות ביניים.
בתגובה לתקרית החריגה, ארגון אלמנות ויתומי צה"ל מסר: "אסור לערב פוליטיקה ביום הזיכרון, אין לזה מקום. בקרב המשפחות השכולות יושבים אלמנות ויתומים, אחים והורים מכל קצוות הקשת הפוליטית. במעמד אירועי יום הזיכרון, יש לבקש את המאחד, ולהתרחק כמה שאפשר מכל מה שמפריד בינינו ביום יום". יו"ר ארגון יד לבנים, אלי בן שם, הוסיף כי "בשם אלפי משפחות שכולות אנו מגנים בתוקף את אלו שפגעו בקדושת הר הרצל ובזכרם של החללים. אני מצר על כך שיש בקרבנו גורמים קיצונים, שפוגעים ביום המאחד הזה, כפי שקראו בתחילת השבוע למחות כנגד נבחרי ציבור במהלך טקסי הזיכרון".
בנט בנאום: "קיום המדינה הוא הניצחון"
את הנאום פתח לבסוף בנט בסיפורה של אורי אנסבכר ז"ל. היא יצאה לטייל בטבע לעין יעל שבירושלים, ורפאת ארפאעיה, מחבל פלסטיני בן 29 תושב חברון, יצא מביתו עם סכין, התנפל עליה, דקר אותה ורצח אותה. "החושך המוחלט פגש באור המוחלט", אמר בנט. "באותו היום, הרוע ניצח בפיגוע. אבל קיומה של מדינת ישראל כולה, מדינה של אור, של קדושה ואופטימיות, היא הניצחון הגדול ביותר על כוחות החושך. גם בימים ובשבועות אלה אנחנו מתמודדים עם גל טרור".
בנט הוסיף: "המאפיינים שונים, אבל המוטיבציה נשארה זהה - להפוך את חיינו כאן, במולדת שלנו כאן בארץ ישראל, לגיהינום. אל מול גל הטרור הזה, נפעל תחת עקרון אחד: יוזמה. נגיע למקומות בהם נמצאים המחבלים, לבסיסיהם, לבתיהם. אין מקום שהוא מחוץ לתחום מבחינתנו. נגיע אליהם בכל דרך אפשרית, ונבוא עימם חשבון. אין ולא יהיו שום חסמים או מגבלות במלחמה בטרור. אורי אנסבכר, השם ייקום דמה, הותירה אחריה את המילים הבאות: עשי שיהא עולמך עולם של שלום, שלום עולמים, שלום עלומים".
הרצוג: "מייחלים לימים אחרים שבהם הטרור יהיה פרק עבר"
לפני בנט, נאם בטקס נשיא המדינה הרצוג. הוא פתח את נאומו בכך שסיפר שלאחרונה הוא ורעייתו ביקרו משפחות נרצחים. "גם בחודשים האחרונים, ואפילו בשבוע הזה, השנאה והמרצחים תקפו והכו בנו ללא רחם", אמר. "וגם הפעם – הטרור לא ניצח ולא ינצח! מדינת ישראל איתנה מתמיד, חזקה ברוחה ובכוחה, ומגיבה באגרוף ברזל וברוח איתנה, לכל מתקפה ולכל איום. כולנו מייחלים לימים אחרים, ימים בהם נוכל לראות בטרור פרק עבר, שהיה והסתיים. אבל עד שנזכה לבואם של אלה, נמשיך לעמוד על המשמר, ולהגן על עמנו".
"יקיריי, בני משפחת השכול, אנחנו מחויבים להמשיך ולספר מדור לדור את סיפור יקיריכם, שבגופם הוסיפו עוד נדבך ועוד קומה להיסטוריה של מדינתנו האהובה", הוסיף. "אני מאמין שהקמתו של היכל ההנצחה החדש לזכר חללי פעולות האיבה, ישקף את חלקם בבניית המדינה, ואת סיפור הגבורה של עצם החיים כאן; בחירה שיש בה לעתים סיכון, ומחיר, שאותו לְהַוָּתֵנוּ שילמתם אתם".
הרצוג סיכם: "יקיריי, אהוביי, בנות ובני המשפחות השכולות, כמו בכל ימות השנה ליבנו אתכם גם היום, ובמיוחד היום, ואנו מייחלים ומתפללים שלא תדעו כאב, צער, ודאבה עוד ושתדעו שמחות רבות. בשם העם בישראל אני נושא תפילה לרפואתם ולשלומם של כלל הפצועים מאירועי הטרור, שיזכו לרפואה שלמה רפואת הנפש ורפואת הגוף. הַשְׁתָּא בַּעֲגָלָא וּבִזְמַן קָרִיב. ונאמר אמן. יהי זכרם של חללי פעולות האיבה נצור בליבנו ובלב האומה לעד".
בנט בטקס לזכר חללי מערכות ישראל: "העם משתוקק לאחדות"
בנאומו בטקס הממלכתי בהר הרצל לזכר חללי מערכות ישראל שנערך אחרי הצפירה, בחר ראש הממשלה נפתלי בנט להתייחס ל-2 סיפורי גבורה. האחד הוא על נתן אלבז, שנולד במרוקו, עלה לבדו לארץ, והתגייס לגבעתי בשנת 1952. אלבז שהה באוהל בזמן שנשמטה הניצרה מרימון יד שהחזיק – הוא החליט להרחיק את חבריו מהמקום, ובגלל שלא היה לו זמן להשליך את הרימון מבלי לפגוע בחבריו - הוא עטף את הרימון בגופו והתרחק בריצה. הרימון התפוצץ, ואלבז נהרג.
החלל השני שאליו התייחס בנט הוא רועי קליין, שהתגייס לאגוז ושירת במלחמת לבנון השנייה ב-2006 כסמג"ד גדוד 51 של גולני. במהלך לחימה בבינת ג'בייל, נזרק רימון לעבר הכוח עליו פיקד. בחלקיק שנייה הוא זינק על הרימון, נשכב עליו, וקרא "שמע ישראל", ובכך הציל את פקודיו. על הפעולה הנועזת הזו הוא קיבל את עיטור העוז.
"52 שנים מפרידות בין מעשה הגבורה של נתן אלבז לזה של רועי קליין אך חוט של מסירות נפש וגבורה יהודית מחבר ביניהם", אמר בנט בנאום. "נתן אלבז ממרוקו, רועי קליין מרעננה. שונים ברקע, זהים באהבתם - אהבתם לארץ ישראל, אהבתם לעם ישראל, אהבתם למדינת ישראל".
הוא הוסיף: "נתן אלבז ורועי קליין, לצד כל החללים שלנו, הותירו לנו צוואה. במותם, הם ציוו לנו את החיים ביחד. אחיי ואחיותיי, אם לא נהיה ביחד - לא נהיה בכלל. אין לנו קיום כשבטים מסוכסכים, אלא רק כאומה מגוונת ומאוחדת. כמה העם שלנו משתוקק לאחדות. כמה הערבות ההדדית טבועה בנפש שלנו. רואים זאת ברגעי משבר, רואים זאת גם ביום זה".
בהמשך הנאום, התמקד בנט במצב הביטחוני הנוכחי. "אנחנו נלחמים מול אויב אכזר ותאב-מוות", אמר. "יום אחרי יום אנחנו מקבלים תזכורת לכך שהמסע טרם הושלם. אלימות וטרור הם לא תופעות טבע או גזירות גורל שמדינת ישראל תשלים איתן. אנחנו נכה לא רק במי שפוגע בנו ישירות, אלא גם במי ששלח את אותו. עידן החסינות של מחוללי הטרור נגמר".
עוד אמר בנט: "לא רק המחבל השליח בקצה יישא במחיר, אלא גם שולחו, ואפילו אם הוא מרוחק אלף קילומטר מזרחה מכאן. משטר שמממן את הטרור, משטר שמחמש את הטרור, משטר שנותן את הפקודה לטרור לא יוכל להסתתר יותר, בפחדנות מרוחקת. הוא כבר החל לשלם את המחיר, שרק יילך ויגבר".