מכיר מקרוב: מפכ"ל המשטרה וסגן ראש השב"כ לשעבר, רוני אלשיך, התייחס הערב (שבת) בריאיון ל"חדשות סוף השבוע" לשורת הפיגועים הרצחניים שפקדו את ישראל בשבועות האחרונים. הוא מותח ביקורת על ההזנחה רבת השנים של גדר ההפרדה, חושב שהפוליטיקאים לא צריכים להגיע לזירת הפיגוע ומבקש לא לכנות את הפיגועים כ"גל טרור".
"צריך להבין מה זה האתגר הזה של מפגע בודד. הרבה פעמים המפגע לא יודע שהוא הולך לעשות פיגוע באותו יום ולכן, קשה מאוד למערכת לדעת לפניו שהוא הולך לעשות פיגוע. תמיד המפגע יפעל היכן שהוא לא רואה בטווח העין שוטר".
ומה לגבי העובדה שהוא הסתובב בנחת במשך 10 שעות ברחבי העיר?
"אני מניח שהוא הכיר את הסביבה היטב והרגיש בה נוח. מטבע הדברים, שהוא מרגיש בנוח הוא הרבה פחות מעורר חשד, הוא לא נראה כמו איזה משהו מפוחד שצריך לעשות משהו מהר מהר כדי להיפטר מהמטלה שיש עליו ולכן, כשהוא בטוח בעצמו - הרבה יותר קשה להחשיד אותו".
איך מתמודדים עם גל הטרור הזה?
"הדבר הכי משמעותי הוא חוסן לאומי. אם אנחנו מכנים את זה 'גל טרור' - אנחנו ממקסמים את הסיכוי שיהיה גל טרור. אני חושב שאלו פיגועים שקשה להתעלם מחומרתם, אבל התחלנו לדבר על הגל הזה הרבה לפני ארבעת הפיגועים האחרונים".
"יש משמעות לאיך שאנחנו מדברים, איך אנחנו מסקרים ואיך אנחנו מתנהגים - גם כאזרחים. זה קודם כל צריך לבוא מההנהגה, קואליציה ואופוזיציה כאחד. לפוליטיקאים אין מה לתרום בזירת הפיגוע".
"במקרה של פיגועים שחצו את הקו הירוק, הוצאנו הררי דולרים על גדר ההפרדה והיא הוזנחה לאורך שנים. היא פרוצה, היא גנובה, היא לא קיימת וחוצים אותה כלי רכב. מי שחשב שזו הטבה לכלכלה הפלסטינית - אני מציע הטבות אחרות. אפשר בהחלט להקל על הקריטריונים של העבודה בישראל מבלי לאפשר לשב"חים שאנחנו לא יודעים מי הם לחצות בצורה הזו".
"נראה לי שמבינים שזו שגיאה חמורה ושיש לתקן אותה אבל זה לוקח זמן. עד אז אני הייתי רוצה לראות חלק מהחיילים שראיתי בדיזנגוף על קו התפר, זה מה שצריך לעשות כרגע כדי שהפרצה הזו תהיה פחות אטרקטיבית. אם אחד, שניים, שלושה, ארבעה יתפסו בצורה הזאת - מישהו יבין שהפרצה הזאת כבר לא כל כך קיימת מבחינה תודעתית".
"יש במה להשתפר באופן בו מאתרים מפגעים בודדים, אבל אני חושב שנעשה שיפור עצום לאורך השנים מתחילת גל הטרור הקודם, גם במשטרה, גם בניטור הרשתות החברתיות וגם ברמה המערכתית. יש מה לשפר בנושא הטיפול בדאעש. זה טיפול מורכב מאוד במובן הזה שהוא מטשטש באופן מאוד משמעותי את הגבולות בין פלילי לביטחוני. זה מחייב ממשק אחר בין השב"כ למשטרת ישראל".