עשרות המסוקים של חיל האוויר מפעילים מנועים על המסלול הצר שהוקצה להם בשדה התעופה הקטן בפאתי העיירה פאפוס שבקפריסין. בעוד רגע הם ימריאו, כשבבטנם מאות לוחמים, לעבר ההרים הגבוהים שמצפון-מזרח - תרגיל הנחתת כוחות ענק של צה"ל יוצא לדרך. אחרי עשרות שנים שלא עשה זאת, הצבא נערך לאפשרות של פעולה נרחבת בעומק שטח אויב. מדובר בהנחתה מהאוויר ומהים של אלפי חיילים, בתרגיל שמדמה פשיטה בעומק לבנון.
לאחר שבשבוע שעבר דיווחנו על התמרון הנרחב במסגרת "חודש המלחמה", כעת נחשף כי ההכנות לקראת אפשרות של עימות עתידי בגבול הצפון נמשכות בכל העוצמה - והפעם בקפריסין. לראשונה מקיים צה"ל תרגיל בהיקף כה נרחב, כדי לבנות אופציה לפעול בעומק לבנון - במקרה של עימות עם חיזבאללה. בתרגיל, שהחל ביום שבת, משתתפים אלפי חיילים, שנחתו בקפריסין מהאוויר ומהים, במסוקים, במטוסי הרקולס ובספינות.
כ-20 שעות הפלגה לקחו לספינות חיל הים, העמוסות בלוחמים, כלי רכב וציוד, כדי להגיע ליעדן בקפריסין. אלפי לוחמים נוספים הונחתו במטוסי הרקולס ובמסוקים. האימון מצריך שיתוף פעולה מלא של חילות היבשה עם חילות האוויר והים - מרגע צבירת הכוח וההנחתה של הלוחמים מהים ומהאוויר, דרך השליטה וההתבססות בשטח, הפעלת הכוח אל מול מרכזי הכובד של האויב ועד ניתוק המגע והחזרה לארץ.
במסגרת התרגיל, הכוחות תרגלו פגיעה במערך טילי החוף והמכ"מים של חיזבאללה לאורך קו החוף, ולאחר מכן השתלטות של שייטת 13 על קו החוף – כדי להבטיח את הגעת ספינות חיל הים. עוד תרגלו הכוחות פשיטה לילית של כוחות מיוחדים על מתחמי חיזבאללה, במבצע ייחודי שתורגלו בו שיטות פעולה חדשניות ושימוש באמצעי לחימה ייעודיים. הלוחמים הולכים עם משקלים גדולים על הגב, עשרות ק"ג לכל לוחם, כשהם גומעים עשרות קילומטרים ברגל.
הפעולה בעומק לבנון נועדה לפגוע בנכסים איכותיים של האויב, שנמצאים בלב שטחו ומהווים מרכזי כובד עבורו. פגיעה בהם עשויה להשפיע על יכולת הלחימה של האויב ואף לערער את הרצון והיכולת שלו להמשיך ולהילחם. גם ניצול אפקט ההפתעה, בשילוב עם עוצמה צבאית קטלנית, יכול לערער את יציבות הצד השני ועשוי לגרום לו להסיג כוחות מהחזית. קפריסין היא שטח אימונים חדש שמאפשר התמודדות עם הלא מוכר, ובונה תחושת מסוגלות בקרב הכוחות.
"יפעילו אותנו כשאין ברירה"
ההחלטה על הפעלת כוחות כה נרחבת בעומק שטח אויב היא קשה ומעלה שאלות בנוגע ליכולת של הכוחות לשרוד לאורך זמן ולמסוגלותם להביא את ההישג הנדרש. בעוד שהשמדת האויב תיחשב להישג טקטי, פשיטות על מערכים מרכזיים ונכסים חיוניים תיחשב כבר להישג תודעתי ואסטרטגי. המשימה היא להימנע מהפיכת הפעולה לבעיה, למשל במקרה שבו הכוח יכותר, ייפגע ואנשיו יילקחו בשבי.
התרגיל חסר התקדים מציב בפני צה"ל אתגרים גדולים: פעולה בשטח לא מוכר, רחוק מגבולות המדינה ובעומק שטח אויב. תא"ל עופר וינטר, מפקד אוגדה 98 שכוחות ממנה נועדו לפעול בעומק לבנון, הדגיש בפני חייליו את "עיקרון המזוודה" - מה שנכנס לתרמיל של הלוחם, זה מה שיהיה לו בלחימה. משמעות הדבר היא כי האספקה ללוחמים מוגבלת – ועם מה שיש הם צריכים להסתדר – מזון, מים או תחמושת.
אתגר נוסף הוא הצורך בהתקשרות בין הכוחות בשטח לבין המפקדה בארץ. היכולת לקיים את ההתקשרות באופן רציף מגבירה את השרידות והאפקטיביות של המהלך המלחמתי הכולל.
עשרות שנים לא הוציא הצבא לפועל תרגיל בסדר גודל כזה, וקיומו חושף את היכולות ואת הפערים שקיימים, ומחייבים שיפור - בפרט בהפעלת כוח גדול כל כך ורחוק מגבולות ישראל. בצה"ל בוחנים כעת כיצד לשנע מים ותחמושת, איך לוודא שמערכות הקשר מתפקדות ומה קורה להן אם הן נחסמות, ואיך לפנות פצועים.
פעולה מהסוג הזה מחייבת אספקה בהיטס והפעלת אש סיוע מספינות חיל הים וממטוסי קרב. על ספינות חיל הים הוקמו בתי חולים שדה שמאפשרים מתן טיפול מתקדם לפצועים ובצה"ל שוקדים על שיפור היכולת לטפל בפצועים בשטח, בין היתר באמצעות ריכוזם והטסתם במספר גדול של מסוקים לבתי חולים בארץ.
עבור הלוחמים מדובר גם בהתמודדות מנטלית עם חוסר הוודאות ועם השינויים בתוכניות הלחימה ובשדות הקרב. המפקדים, מצידם, צריכים לתכנן מספר תוכניות לחימה לכל מרחב ולהפעיל את התוכנית המתאימה ביותר למציאות המתפתחת. עם זאת, בצה"ל מדגישים שרק פגיעה קשה בעורף הישראלי תביא לפעולה כה מורכבת של כוחות בעומק לבנון.
"יפעילו אותנו כשאין ברירה, כשהמצב בעורף יהיה כל כך קשה ולא נוכל להסתפק במהלומה שינחית חיל האוויר על חיזבאללה", אומרים בצה"ל. זו הנקודה המרכזית - האם בניית היכולת ותחושת המסוגלות של הכוחות תקרין גם על מקבלי ההחלטות, והאם יסמכו על הצבא שיביא את ההישג הנדרש. הפעלת כוח כזו הייתה בהיקף קטן בהרבה במלחמת לבנון השנייה, והסתיימה בפיאסקו. מקבלי ההחלטות חוששים מנפגעים וייזהרו מאוד מהפעלת כוחות בעומק לבנון.
קואליציה חדשה במזרח הים התיכון
חיזבאללה מנסה לעקוב אחר מהלך התרגיל וללמוד ממנו על תוכניות המלחמה של צה"ל ועל שיטות הפעולה שלו. קיום התרגיל בקפריסין נועד בין היתר כדי להתרחק מהעיניים ומהאוזניים של חיזבאללה, דבר שמאפשר לצה"ל לפעול בחופשיות, עם כוחות ואמצעי לחימה מיוחדים.
מלבד חיזבאללה, גם ציים זרים, כמו של הטורקים ושל הרוסים, מתעניינים בתרגיל שמקיים צה"ל בקפריסין. בעוד שאיראן, חיזבאללה וסוריה בנו באזור ציר פעולה מאיים - מולו ישראל בונה קואליציה במזרח הים התיכון עם יוון וקפריסין, שכוללת שיתוף פעולה צבאי, מודיעיני וכלכלי. מבחינת הקפריסאים והיוונים זו גם הפגנת כוח חשובה במרחב - אל מול הטורקים.
ישראל מתמרנת בזהירות בין הקואליציה החדשה לבין ניסיונות הטורקים לחמם את היחסים. קפריסין ויוון ביקשו תשובות מישראל בעניין, וחלק מהעובדה שהתרגיל הזה מתקיים, ובווליום גבוה, היא התשובה עבורם.