צה"ל פרסם היום (שני) את תוצאות התחקיר שערך לבדיקת הרג עיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה, לפיהן העיתונאית נהרגה "בסבירות גבוהה" מאש צה"ל בתחילת חודש מאי בג'נין, בעת שסיקרה אירוע חילופי אש בין כוחות צה"ל לבין מחבלים במחנה הפליטים. עם זאת, לא ניתן לקבוע את מקור האש באופן חד משמעי. "צה"ל פועל לאפשר סיקור עיתונאי וחופש עיתונות", אמר הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי עם קבלת מסקנות התחקיר.
הרג העיתונאית שירין אבו עאקלה - סיקור נרחב ב-N12:
- הרחוב החדש במועצה מקומית בצפון – שנקרא על שמה של העיתונאית הפלסטינית
- הוושינגטון פוסט: שירין אבו עאקלה נורתה מאש ישראל
- הלוויית העיתונאית הפלסטינית: תחקיר המשטרה חושף ליקויים בהתנהלות השוטרים
- הדרישה של משפחת אבו עאקלה מביידן
בדובר צה"ל הבהירו עם פרסום התחקיר כי אם אכן הירי הקטלני התבצע ע"י חיילי צה"ל - הוא נעשה בשוגג וכוון לעבר מי שזוהו כחמושים פלסטינים שירו "ירי מסיבי, חסר הבחנה ומסכן חיים". בצבא גם הדגישו כי האפשרות שהעיתונאית נהרגה מאש הפלסטינים נותרה בעינה. הפרקליטה הצבאית קבעה שאין חשד לעבירה פלילית שמצדיק פתיחת חקירה במצ"ח.
גורם צבאי בכיר סיפר כי במסגרת חקירת האירוע, בוצעו בצה"ל סדרה של תחקירים מקיפים: החל ממפקד היחידה דרך המח"ט ומפקד האוגדה, ועד מפקד פיקוד מרכז. מפקד חטיבת הקומנדו מונה לקצין בודק ומסקנות הביניים הוצגו לרא"ל כוכבי, אך גם מהן לא ניתן היה לקבוע בוודאות את מקור הירי שהביא למותה של העיתונאית הפלסטינית-אמריקנית.
דובר צה"ל הבהיר כי במסגרת התחקירים בוצע ניתוח כרונולוגי של מהלך האירועים, ניתוח הקלטות שהוקלטו בזמן אמת, ניתוח פרטני בזירת האירוע וניתוח מרחבי הירי, לרבות הדמיה מפורטת של השטח. בנוסף נבחנו ממצאים פורנזיים ובליסטיים שונים מהזירה. כמו כן, עורכי התחקיר בחנו מידע נוסף שפורסם בנוגע לאירוע, לרבות מידע שהוצג על ידי גופי תקשורת בינ"ל, ובכלל זה תיעוד וידאו ואודיו.
הקליע הועבר לבדיקה בליסטית
כחודשיים לאחר הרג העיתונאית הסכימו ברשות הפלסטינית להעביר את הקליע שהרג אותה לבדיקה בליסטית בנוכחות גורמי מקצוע ישראליים ואמריקניים. בבדיקה נקבע כי לאור מצבו הפיזי של הקליע ומצב הסימנים עליו, קיים קושי של ממש בהסקת מסקנות. לפיכך, גם בבדיקה זו לא התאפשר לקבוע האם הקליע נורה או לא נורה מכלי נשק צה"לי.
במסגרת התחקיר נבדקו גם נהלי הפתיחה באש ואופן יישומם ולא נמצאה חריגה, נמסר מדובר צה"ל. הרמטכ"ל קיבל את ממצאי התחקיר, וסיכם כי התחקיר שבוצע היה יסודי ומקיף. בנוסף קבע רא"ל כוכבי כי בשום שלב לא זוהתה העיתונאית, וכי לא בוצע ירי מכוון של לוחמי צה"ל באופן שנועד לפגוע בעיתונאית. "צה"ל מצטער על מותה וימשיך לפעול בהתאם לערכי צה"ל ורוח צה"ל, בדגש על הימנעות מפגיעה בבלתי מעורבים", אמר גורם צבאי בכיר.
עם השלמת התחקיר הועברו החומרים לבחינת הפרקליטות הצבאית. הפרקליטה הצבאית הראשית מצאה שבנסיבות המקרה, לא קיים חשד לביצוע עבירה פלילית המצדיק פתיחה בחקירת המשטרה הצבאית. "ייתכן שחייל זיהה את אבו עאקלה בשוגג כחמוש, אבל לא יודעים לקבוע בוודאות", אמר הגורם הצבאי, "אבל העובדה היא שהפצ"רית קבעה את מה שקבעה", והוסיף גם כי העובדה שפרסום מסקנות התחקיר לקח זמן רב מצביע על יסודיותו.
הרמטכ"ל כוכבי: "מותה של אבו עאקלה - אירוע מצער"
"מותה של שירין אבו עאקלה הוא אירוע מצער שהתרחש במהלך פעילות מבצעית לסיכול טרור פלסטיני, המבקש לפגוע באזרחי מדינת ישראל", סיכם את ממצאי התחקיר הרמטכ"ל כוכבי. "הכתבת שהתה בזירה מאוימת בעיצומה של לחימה שנמשכה קרוב לשעה. במסגרת הלחימה ירו המחבלים הפלסטינים ירי כבד שסיכן את חיילי צה"ל ובכלל זה ירי חסר הבחנה לכל עבר".
"צה"ל פועל במקומות המורכבים ביותר ביהודה ושומרון מדי יום ומוכיח רמת ביצוע מקצועית וערכית גבוהה ביותר, תוך הימנעות מפגיעה בבלתי מעורבים", המשיך הרמטכ"ל. "צה"ל משקיע בכך מאמצים גדולים, ובתוך כך פועל לאפשר סיקור עיתונאי וחופש עיתונות. המחבלים הפלסטינים מסתתרים בתוך אוכלוסייה, ופעמים רבות פועלים בחסות האוכלוסייה הפלסטינית ומסכנים אותה באופן קבוע. זהו אתגר לכוחות צה"ל, אך חובתנו המקצועית והמוסרית לפגוע בטרור ולסכל אותו בכל מקום, וחובתנו לממש את ייעודנו – הגנה על מדינת ישראל ואזרחיה".
משפחתה של העיתונאית הגיבה לממצאים: "הצבא והממשלה שחררו הצהרה שניסתה לטשטש את המציאות ולהימנע מאחריות על הריגת שירין אבו-אעקלה. אנחנו יודעים כבר יותר מארבעה חודשים שחייל ישראלי ירה והרג את שירין מאינספור תחקירים שנערכו על ידי CNN,AP אל-ג'זירה, בצלם, האום ונוספים. כולם סיכמו. ובכל זאת, כצפוי, ישראל סירבה לקחת אחריות. מאז נהרגה שירין קראה לערוך חקירה אמריקנית יסודית, עצמאית ואמינה שמובילה למתן דין וחשבון. זה המינימום שהממשלה יכולה לעשות עבור אחת מאזרחיה.