לא ניתן לקבוע בוודאות מהו מקור הירי שפגע והרג את עיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה השבוע במחנה הפליטים בג'נין - כך עולה היום (שישי) ממסקנות הביניים של תחקיר האירוע שבוצע בצה"ל. לפי התחקיר, שהוצג אתמול לרמטכ"ל אביב כוכבי, נותרו עוד מספר פרטים הדורשים בירור, אך מתבהרת תמונת האירוע והאפשרויות השונות לירי שהביא למות הכתבת.
מותה של עיתונאית אל-ג'זירה בגנין - סיקור N12
- חילופי אש בג'נין: עיתונאית אל-ג'זירה נהרגה
- הרופא המנתח לבכירים פלסטינים: "לא ניתן לקבוע את סיבת המוות"
- בצה"ל בודקים תקרית ירי שהתרחשה 150 מטרים מעיתונאית אל-ג'זירה
- הסרטון מג'נין שמפיץ משרד החוץ ומייחס לפלסטינים את הירי בעיתונאית
מהתחקיר עולה כי ישנן שתי אפשרויות למקור הירי שפגע בה - ירי מאסיבי של חמושים פלסטיניים או ירי שביצע אחד הלוחמים לעבר מחבל, מתוך חרך ירי בג'יפ. בצה"ל הדגישו כי "קבלת הקליע לבדיקה בליסטית מקצועית עשויה להכריע בין שתי האפשרויות הללו. נכון לרגע זה הפלסטינים לא נענו לבקשתנו לקיים תחקיר משותף או להעביר לנו את ממצאי החקירה שלהם ובין היתר גם את הקליע".
"כחלק מהניסיון לפגוע בכוח הצבאי בוצע ירי מאסיבי של חמושים פלסטינים, שבו נורו מאות כדורים ממספר מוקדים", נכתב בהודעת צה"ל בעקבות התחקיר. "כחלק מהניסיון של החמושים הפלסטינים לפגוע בכלי הרכב הצבאיים נורו עשרות רבות של כדורים באופן לא מבוקר לכיוון כלי הרכב, שהוא גם הכיוון שבו שהתה הכתבת וייתכן שזהו מקור הירי שפגע בה".
"האפשרות השנייה היא שבמהלך הלחימה אחד הלוחמים ביצע ירי של כדורים אחדים מתוך חרך מיוחד בג'יפ ודרך כוונת טלסקופית לעבר מחבל שירה על כלי הרכב בו היה הלוחם", הוסיפו בצבא. "המחבל ירה צרורות לעבר לוחם צה"ל מספר פעמים, וישנה אפשרות שהכתבת שעמדה בסמוך למחבל החמוש ומאחוריו נפגעה מירי הלוחם לעבר המחבל. המרחק מכלי הרכב לכתבת הינו כ-200 מטרים".
בצה"ל הבהירו כי "בלילה המדובר יצאו לוחמי צה"ל למבצע מעצרים בנפת ג׳נין. במסגרת הפעילות במחנה הפליטים, נורתה אש נרחבת ולא נשלטת לעבר כוח צה"ל, לצד ירי מדויק והשלכת מטענים שפגעו בכלי הרכב הצבאיים ובסמוך ללוחמים". עוד הוסיפו כי "לקראת סיומו של המבצע, באור יום ובעת יציאת הכוחות מהכפר, נפגעה עיתונאית פלסטינית ששהתה בתוך מרחב הלחימה גם בזמן חילופי האש".
"מאז האירוע, צה"ל מתחקר ומברר את נסיבות מותה של הכתבת", ציינו בצה"ל. "בסיום תחקיר הביניים נותרו עוד מספר פרטים הדורשים בירור, אך מתבהרת התמונה על האירוע והאפשרויות השונות לירי שהביא למותה". הרמטכ"ל הנחה להמשיך ולפעול, לברר ולתחקר את האירוע. "אנו מביעים את צערנו על מותה של שירין, רואים חשיבות רבה בחופש העיתונות ופועלים לשמרו", נמסר מדובר צה"ל.
ביום רביעי אמר ראש המכון לרפואה משפטית באוניברסיטת א-נג'אח בשכם, שהשלים את ניתוח הגופה של הכתבת, לגורמים פלסטינים בכירים כי "לא ניתן לקבוע אם היא מתה מאש צה"ל או מכדור פלסטיני". ראש המכון הצהיר כי "לפי הממצאים הראשוניים העיתונאית נפגעה בקליע בראשה וממרחק של יותר ממטר". הוא הדגיש כי מדובר רק בשלב הראשון וכי אין ראיה לירי שבוצע מטווח קצר לעברה.