השקט הופר: צה"ל תקף הלילה (שלישי) ברצועת עזה בתגובה לירי הרקטה לעבר יישובי העוטף אמש. לפי הודעת דובר צה"ל מטוסי קרב תקפו מספר רכיבים והשמידו סדנה לייצור אמצעי לחימה של חמאס. בזרוע הצבאית של חמאס טוענים שהגיבו בירי טיל קרקע-אוויר לעבר מטוסי צה"ל. גלנט מהליכוד: "תגובה מינימלית היא הכרחית בתקופה הזו"
ח"כ גלנט מהליכוד הדגיש בריאיון לענת דוידוב וניסים משעל ב-103FM כי הוא תומך בתגובה המינורית לירי מעזה: "כדאי לתת צ'אנס לזה שהמקרה הזה הוא אירוע חריג". אחרי תקיפת צה"ל, דובר חמאס ניסה לגמד עוצמת התגובה הישראלית וקשר את חילופי האש למתיחות בירושלים. "הפצצת כמה אתרים ריקים היא ניסיון כושל למנוע מעמנו להגן על ירושלים ועל מסגד אל-אקצא", מסר.
ירי הרקטה לעבר עוטף עזה אמש הפתיע את התושבים, אך לא את מערכת הביטחון - שנערכה גם לתרחיש הזה. לפני כעשרה ימים הפריסה של כיפת ברזל באזור שונתה, והערב אכן הצליחו לוחמי כיפת ברזל ליירט את השיגור ללא נפגעים. לאחר מכן ראש הממשלה בנט, שר הביטחון גנץ והרמטכ"ל כוכבי התכנסו כדי לדון בתגובה.
רק בשבוע שעבר אושרו באוגדת עזה שורת צעדי תגובה, מתוך הערכה סבירה שייתכן ירי מעזה נוכח האירועים בהר הבית והאלימות ביהודה ושומרון. לפי הערכה הג'יהאד האיסלאמי עומד מאחורי הירי אמש, אם כי בכיר חמאס סאלח אל-עארורי אמר: "נילחם בכל הקרבות שלנו למען ירושלים ואל-אקצא".
השיגור מעזה, הראשון בחצי השנה האחרונה, היה התרחיש שממנו רצו להימנע במערכת הביטחון: כניסת רצועת עזה לתוך המשוואה. עזה נעדרה עד כה מרצף מקרי הטרור - הפיגועים הרצחניים בלב ישראל, המהומות בהר הבית והעימותים ביהודה ושומרון - ובמערכת הביטחון ניסו לשמור על החיץ הזה.
עד כה, בעשרת החודשים שחלפו מאז הושבעה, הממשלה יצרה תגובה על כל ירי. בשלב זה ההערכה היא שצה"ל והדרג המדיני רוצים להכיל את האירוע ולא להסלים את המצב. ניתן להניח שיעברו מסרים בערוצים מדיניים, למשל דרך מצרים, במטרה להרגיע. הערב הודיעה גם ארצות הברית על מאמצים להביא לרגיעה סביב הר הבית, שעות לפני הדיון הצפוי במועצת הביטחון.
השיקולים בעד תגובה מתונה - והקריאה מעוטף עזה
התגובה על הירי צפויה להיות מתונה, במטרה שלא להכניס עוד גזרות לתוך העימות שמתפתח. מגוון שיקולים מובילים לכך, בהם הרכב הממשלה (שעדיין כוללת גם את רע"ם), הרצון להוריד את גובה הלהבות ומסרים שעוברים ממצרים לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי.
גדי ירקוני, ראש מועצת אשכול, קרא לממשלה להגיב בנחישות לשיגור שגרם לאזעקות בשטח המועצה: "אנו מצפים מהמערכת המדינית לפעול להבטחת הביטחון, השקט והמשך שמחת החג בעוטף עזה באותה הנחישות שבה פועלים בכל רחבי הארץ. כולי תקווה שנמשיך ליהנות כולנו משגרת החג".
עוד מסר ירקוני: "אני מחזק את חיילי צה"ל ולוחמי כיפת ברזל שירטו את הרקטה בהצלחה ומגנים עלינו בגבול 24/7, כולל תגבור הסוללות באזור. אנו בקשר שוטף עם גורמי הצבא וכרגע אין שינוי בהנחיות לתושבים".
השיגור מגיע בעיתוי רגיש, כאשר ישראל מתמודדת עם אירועים סוערים בהר הבית - ועם גינויים תקיפים שמגיעים גם מירדן השכנה. מחר מועצת הביטחון של האו"ם תדון בהסלמה בירושלים, ולקראת הדיון המלך הירדני עבדאללה האשים את ישראל ב"צעדים פרובוקטיביים" במתחם מסגד אל-אקצא, ואמר כי "פעולות חד צדדיות מצד ישראל חותרות באופן ממשי תחת הסיכוי לשלום באזור". עוד טען המלך עבדאללה כי ישראל "הפרה את הסטטוס קוו החוקי וההיסטורי".
פוטין לאבו מאזן: מגנה את התנהלות ישראל בהר הבית
בתוך כך, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר לאבו מאזן בשיחת הטלפון שערכו כי הוא מגנה את ההתנהלות הישראלית, בין היתר סביב הר הבית. ברוסיה נקטו ביממה האחרונה בשלושה צעדים – שיחת הנזיפה לשגריר הישראלי, דרישה לעמוד בדרישה להעברת השליטה בכנסייה בחצר אלכסנדר בירושלים, והשיחה בין אבו מאזן לפוטין היום.
שגריר ישראל במוסקווה אלכס בן צבי זומן היום לשיחת נזיפה, והוא נפגש עם שר החוץ הרוסי לברוב בעקבות ההתבטאויות החריפות של שר החוץ יאיר לפיד על הפשעים שבוצעו על ידי הרוסים בבוצ'ה. ההערכה היא שהרוסים לא מרוצים מההתנהלות הישראלית אך מוכנים להכיל אותה.
ערד ניר השתתף בהכנת הידיעה.