כמעט 16 שנה אחרי שנפל במבצע חשאי במלחמת לבנון השנייה, תמונתו של סא"ל עמנואל מורנו ז"ל, קצין סיירת מטכ"ל, עדיין אסורה בפרסום. בצה"ל בוחנים בימים אלה אם ניתן לפרסם את התמונה, כפי שנעשה הבוקר (ראשון) כאשר פורסמו לראשונה פרטיו של "סא"ל מ'", סגן אלוף מחמוד ח'יר אל-דין, שנפל בעזה ב-2018.
כשראש אמ"ן, האלוף אהרון חליוה, נשאל ביממה האחרונה על נושא תמונתו של מורנו, ענה: "זאת שאלה שעומדת על השולחן ואנחנו בעיצומו של תהליך. זה הדיון הבא שלנו", מדובר בהליך דומה לזה שהתבצע סביב הקצין ח'יר אל-דין: כדי לאפשר את אותו פרסום, נדרשו שורה של פעולות מודיעיניות שבדקו את ההתנהלות וההתנהגות של האויב בכמה מקומות ברחבי המזרח התיכון, היכן שפעל סא"ל ח'יר אל-דין בשנים האחרונות, כדי לשלול פגיעה בביטחון המדינה.
הממצאים הללו הוצגו בחודשים האחרונים לראש אמ"ן. ועדה מיוחדת דנה בהגשת חוות דעת שהמסקנה שלה, בשורה התחתונה, היא שאין מניעה ביטחונית או אחרת לפרסם את פרטיו ותמונתו של סא"ל ח'יר אל-דין, וכך פורסמו פרטיו לבקשת המשפחה. וכך בדיוק מתקיים עכשיו הליך דומה סביב עניינו של סא"ל עמנואל מורנו.
גם מורנו - הלוחם הבכיר ביותר בצה"ל שנפל במהלך מלחמת לבנון השנייה - השתתף בהרבה מאוד מבצעים רגישים ומסווגים ברחבי מזרח התיכון. על כן מתקיימת בחינה ובדיקה אם ניתן יהיה לפרסם את תמונתו. עדיין לא התקבלה החלטה של ראש אמ"ן בנושא, ובכל מקרה - משפחתו של מורנו מתנגדת לעניין.
אלמנתו ב-2020: "טוב שהתמונה חסויה"
שמואל, אחיו הבכור של עמנואל, התראיין בחודש שעבר ל-Mako והתייחס להחלטת מערכת הביטחון שלא לחשוף את פני אחיו לאחר נפילתו: "בהתחלה לא הבנתי את הסיבה להחלטה הזו. בדיעבד הבנו במשפחה שהוא היה בתפקיד ממש ייחודי. ייתכן שהתמונה תפורסם, אנחנו עדיין לא יודעים. אנחנו לא בטוחים האם זה הדבר הכי נכון".
לדבריו, "בממד הביטחוני – הדבר יכול לסכן ולחשוף יכולות מבצעיות. יש פה גם מסר סמוי וייחודי, 'בחסות החשיכה' נעשים דברים משמעותיים, העניין הוא לעשות כמה שיותר למען המדינה ומצד שני לא להראות ולא להיראות". עוד אמר אחיו של מורנו: "הסקרנות הטבעית מובנת, כל הזמן שומעים רק על הגיבור הלאומי, אך לא יודעים איך הוא נראה".
גם אלמנתו, מאיה אוחנה מורנו, אמרה לפני כשנתיים ב"חדשות הבוקר" כי "טוב שתמונתו של עמנואל תישאר חסויה לטובתנו הביטחונית והלאומית". לדבריה, "אין לי עניין עם חשיפת התמונה כי אני יודעת כמה חשוב שהיא תישאר חסויה. זה משאיר לי משהו פרטי, אבל מעבר לזה אין לי עניין כלשהו והדבר לא פוגם בהנצחה של עמנואל".
מאיה מורנו גם הוסיפה אז שלתחושתה, העובדה שהתמונה לא נחשפת מאפשרת ליותר אנשים להתחבר לדמות ולזיכרון של בעלה המנוח. "נראה לי שככה זה יותר פשוט. הוא לא משויך לשום מגזר. נכון שאני אולי נראית משויכת אבל אי אפשר לדעת איזה סוג כיפה הוא חבש ומה אורך הזקן שהיה לו, ככה הוא באמת כלל ישראלי, כי בסוף עם ישראל הוא דבר אחד ועמנואל נוגע בלב העם".
כשקולו של מורנו נשמע לראשונה בציבור
פניו של מורנו, כאמור, נותרו עלומים - אך לפני 4 שנים, באזכרה בהר הרצל במלאת 12 שנים לנפילתו, קולו הושמע לראשונה בפומבי. מדובר בהקלטה של דברים שאמר בטקס קבלת דרגה, 11 חודשים לפני שנפל. "הוריי, ראש אמ"ן, מפקד היחידה ושאר הנוכחים שכיבדו אותי במעמד זה", אמר מורנו ששיגר מסר פייסני על רקע מראות ההתנתקות והיציאה מגוש קטיף וצפון השומרון. "עומדים אנו בתפר בין סיומה של שנה ותחילתה של שנה חדשה הבאה עלינו לטובה. השנה החולפת הייתה רצופה באירועים ומשברים אשר איימו על אחדות העם ושלמותו. בעתות משבר ראוי לעיין בדרכו המיוחדת של רבי עקיבא, שכידוע היה מאחרוני חכמי המשנה-התנאים אשר חווה את חורבן בית המקדש השני".
סא"ל מורנו המשיך ואמר כי "קיימות שלוש דרכי תגובה מול משבר: האחת, לשקוע במצולות הייאוש והדכדוך, אך זו אינה דרכנו כלל ועיקר. הדרכים האחרות מבטאות אופטימיות, אך האחת משובחת מהשנייה. הראשונה מביטה אל עבר האור שאחרי החושך, הטוב שמעבר לרע, ומתעלמת מעצם קיום הרע. זו הדרך הקרויה בפי העם 'לראות את חצי הכוס המלאה'. אך יש דרך טובה ממנה, וזוהי דרכו של רבי עקיבא - שימוש ברע כמנוף להתחזקות".
הוא סיכם: "כידוע, כאשר אדם נמצא בקושי ובמשבר, הוא מגלה כוחות נפש שאלמלא המשבר לא היו באים לידי ביטוי, בדומה לחייל שעובר מסלול קשה ומייגע. בעצם בזכות אותם קשיים, הוא יוצא חייל מחושל וטוב יותר. ניתן לסכם ולומר שבדרך האופטימית הראשונה נשארים חזקים, בעוד שבדרכו של רבי עקיבא יוצאים מחוזקים. בעומדנו בפתח השנה החדשה, מי ייתן ונדע לאמץ הסתכלות זו על המציאות, גם בחיי היומיום הפרטיים וגם בחיי האומה. הסתכלות שהופכת משבר - למבשר".