ממשל ביידן מקדם הסכם שיתוף פעולה ביטחוני-הגנתי בין ישראל ומדינות ערביות רבות נגד איומים מאיראן. על פי ההסכם המתגבש, ארה"ב תביא לשיתוף פעולה בין ישראל, 6 מדינות ערביות במפרץ, וכן מצרים, ירדן ועיראק. מדובר בהצעה משותפת למפלגות הדמוקרטית והרפובליקנית - שתונח היום (חמישי) על שולחן בית הנבחרים.

המשמעות הברורה היא כי ישראל תשתף פעולה ותתאם צעדים צבאיים וביטחוניים עם מדינות רבות שאין לה עימן כל יחסים מדיניים, לרבות עיראק - שרק לאחרונה אסרה בחקיקה על כל צעדים שיקדמו נורמליזציה ויחסים עם ישראל. בארה"ב לא מכחישים כי מדובר בצעד שעשוי לעודד ולקדם צעדי נורמליזציה נוספים בין ישראל למדינות האזור.

במסגרת ההצעה, מתכוון הפנטגון לקדם אסטרטגיה ביטחונית נגד שורת איומים מאיראן. טיוטת הצעת ההסכם, שטרם אושר סופית, תחייב את הפנטגון להציג תוכנית הגנה מלאה בתוך 180 יום מפני מתקפות אוויריות, טילים ועוד מכיוונה של איראן. ההסכם צפוי לכלול בסך הכול 10 מדינות מלבד ארה"ב - חברות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (GCC): סעודיה, איחוד האמירויות, בחרין, עומאן, כווית וקטר; וכן ירדן, מצרים, ישראל ועיראק.

 

 

"סדרת מערכי ההגנה החדשים יסייעו להעניק הגנה ואבטחה טובות יותר לסעודיה, קטר וארבע מדינות המפרץ הנוספות, לצד מצרים, עיראק, ישראל וירדן", נכתב בטיוטת ההצעה. "החל מטילי שיוט וטילים בליסטיים, כלי טיס מאוישים ובלתי מאוישים ומערכות טילים מתקדמות מאיראן".

אחת המטרות העיקריות היא למקסם את שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות - כך לדוגמה: מדינה אחת תוכל להתריע יותר בקלות על הופעה של איומים, כמו למשל שיגור טילים או מל"טים. דוגמה ראשונה להצלחת שיתוף הפעולה בפועל התקבלה לפני כמה חודשים - כשמל"טים ששוגרו מאיראן לעבר ישראל ויורטו מעל עיראק.

 

ההכנות והתיאומים בעניין הסכם ההגנה החדש מתקיימים כבר קרוב לשנה. ב-19 בפברואר דיווחנו לראשונה על ברית ההגנה האזורית - יומיים לאחר חדירת כלי טיס בלתי מאויש מלבנון לשטח ישראל. על פי הדיווח לפני קרוב לארבעה חודשים - כל מדינה החברה בברית שתזהה שיגור לתחומה של אחת מהחברות האחרות - תהיה מחויבת להתריע לה על כך.

 ערב הסעודית מתמודדת בשנים האחרונות עם ריבוי התקפות טילים ומל"טים של המורדים החות'ים בתימן, הנתמכים על ידי משמרות המהפכה של איראן. בחודשיים האחרונים נשמרת הפסקת האש בלחימה בתימן, מה שהפסיק לעת עתה את התקיפות בעומק סעודיה, אולם לאורך זמן היא תיאלץ לחזק את מערכות ההגנה שלה. במהלך החודשים האחרונים בוצעו גם כמה תקיפות ברחפנים וטילים בליסטיים של המורדים החות'ים על איחוד האמירויות, כולל במהלך ביקורו של נשיא המדינה הרצוג באבו דאבי.