בישראל מתכוננים לתקיפה באיראן: בעוד גל הטרור נמשך ברקע, בצה"ל נערכים בתרגיל נרחב לעימות ישיר עם איראן – כמו גם עם בעלי בריתה – במקרה שתיפתח מערכה בצפון.
ההערכה בצבא היא שאם מערכה כוללת בצפון אכן תפרוץ, איראן עשויה לפעול נגד ישראל באופן מלא או חלקי. כמו כן, בצה"ל נערכים לאפשרות ששלוחיה של טהראן בתימן, בסוריה ובעיראק יפעילו משטחם אש לעבר ישראל: טילים, טילי שיוט או מל"טים מתאבדים.
מול האיומים האלה מכינים במערכת הביטחון תוכניות תקיפה והגנה, ובימים אלה החל בצה"ל חודש מלחמה, שבו מתורגלים כל מערכי הצבא על זרועותיו ומפקדותיו, בדגש על מערכה רב-זירתית שתכלול את הצפון, את הדרום ואת יהודה ושומרון.
כחלק מהתרגיל שזכה לשם "מרכבות האש" יתקיים מודל מלא של תקיפה באיראן: כל המטוסים, היחידות והגורמים שיעשו זאת לפי התוכנית המבצעית שהוכנה בשנה האחרונה ישתתפו בו במטרה להיערך ליום פקודה אפשרי.
התרגיל מסכם למעשה את ההכנות שעשה הצבא בשנה האחרונה לתקיפה, ויבחן את היכולות שפותחו לטובת המשימה. במקביל, מערכת הביטחון ממשיכה לפעול מול ההתבססות האיראנית בסוריה ומול פרויקט דיוק הטילים בסוריה ובלבנון.
התחושה בישראל: נותרנו לבד מול פרויקט הגרעין האיראני
ההיערכות הרחבה של ישראל לאפשרות של תקיפה באירן מגיעה על רקע העובדה שבירושלים לא מרוצים מהפעולות שנוקטות המעצמות כדי לבלום את מרוץ הגרעין האיראני – לא בהיבט המדיני ולא בהיבט המבצעי. התחושה בישראל היא שנותרנו למעשה לבדנו במשימה לבלום את הפרויקט האיראני, ובמערכת הביטחון היו רוצים לראות שיתוף פעולה נרחב ומשמעותי הרבה יותר בפן המבצעי עם מדינות האזור והמעצמות.
ישראל ציפתה לראות סנקציות כלכליות משמעותיות הרבה יותר על איראן בתגובה על הפעולות שהיא מבצעת היום. האיראנים עוד לא רצים קדימה, אך בפועל פרויקט הגרעין נמשך בקצב מתון – בעיקר סביב העשרת האורניום.
ההבנה בישראל היא שרק אופציה צבאית אמיתית ומשמעותית של האמריקנים, בשילוב עם אופציית תקיפה אמיתית של ישראל, יכולות לגרום לטהראן לשוב למשא ומתן על הגרעין. במערכת הביטחון, בצה"ל מכינים אופציה צבאית אמיתית ורצינית – אך רק כשזה יגיע עם איום אמריקני דומה זה גם ייתפס אחרת אצל האיראנים.
על רקע המשא ומתן התקוע, שר הביטחון בני גנץ יצא מחר לביקור בארצות הברית. הוא ייפגש עם מקבילו האמריקני לויד אוסטין, וידון עימו בנושא האיראני ובשינויים והאיומים המתפתחים במזרח התיכון. רק הבוקר אמר גנץ כי "איראן ממשיכה לצבור ידע וניסיון בלתי הפיכים בפיתוח, מחקר, ייצור ותפעול צנטריפוגות מתקדמות" וטען שמתקן חדש נבנה באתר תת קרקעי סמוך לנתנז. "המחירים להתמודדות עם האתגר האיראני בהיבטים העולמיים והאזורים היום גבוהים משהיו לפני שנה ונמוכים משיהיו בעוד שנה", הוסיף.
היום יגיע לביקור בישראל מפקד פיקוד מרכז של ארצות הברית הגנרל אריק קורילה, שתחת אחריותו פעולת ארצות הברית במזרח התיכון. הוא ייפגש עם הרמטכ"ל אביב כוכבי וידון עמו בשורה של שיתופי פעולה מודיעיניים ומבצעיים שעושות שתי המדינות יחד באזור.
הגעתי הבוקר לפיקוד הצפון להערכת מצב ודיון במסגרת תרגיל 'מרכבות האש'. אנו נערכים לתרחישים שונים מול אויבינו בזירות השונות ומול חיזבאללה וחמאס שפועלת גם מלבנון. נמשיך לפעול מול כל מי שיאיים עלינו ונמנע העברת יכולות מתקדמות מאיראן שמסכנות את אזרחי ישראל ופוגעות ביציבות האזור כולו. pic.twitter.com/18q1LnnEq7
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) May 16, 2022
הפיגועים הם כישלון, אפשר היה לפעול טוב יותר
בעוד שמערכת הביטחון מתוכננת למערכה רב-זירתית, גם העיסוק בגל הטרור נמשך כל העת. בצבא מודים שחלק מהפיגועים שהצליחו הם כישלון של צה"ל, ושלפחות בשני מקרים היה ניתן לפעול טוב יותר לסיכול פעילות הטרור. מהצד שני, בשבועות האחרונים נבלמו וסוכלו עשרות פיגועים וחיי רבים ניצלו.
בצבא מזהים שהמימד הלאומי נחלש מעט בחברה הפלסטינית, בעוד שהמימד הדתי של הסכוך הוא זה שמתגבר. מדובר בנתונים מטרידים, שכן המימד הדת נחשב לכזה שקשה יותר להגיע לסכמות לגביו.
בתוך כך, במערכת הביטחון מזהים שחוט השני המקשר בין אירועי הטרור הוא מודל ההשראה. ארגוני הטרור אומנם ממשיכים לתחזק את מנגנון ההסתה המשומן, אך לא החמאס ולא הג'יהאד האסלאמי הם אלה שמכווינים את מתקפות הטרור עצמן. בצה"ל מבחינים שההשראה לפיגועים האחרונים נובעת מהמתיחות סביב מסגד אל-אקצא ומנקמות אישיות על מות קרוב משפחה. אנשי החמאס כאמור לא עמדו מאחוריהם – לא במימון, ולא בסיוע.
עם זאת, בצה"ל ניסו גם לשרטט את מקורות ההסתה. פילוח הגורמים שעומדים מאחוריה דווקא כן מפנה זרקור לחמאס ולג'יהאד האסלאמי, שאחראים כל אחד מהם על כרבע מפעילות ההסתה. כ-10% נוספים מנפח פעילות ההסתה משוייכים לחיזבאללה, וכ-40% על ידי בוטים מרחבי העולם שאין מאחוריהם זיהוי ודאי.
חיזוק קו התפר ועצירת כניסת השב"חים
מול ההסתה וההשראות, בצה"ל ממשיכים להגביר את המאמץ בפעילות המבצעית בג'נין ובמרחב צפון השומרון. מאז שהחל מבצע "שובר גלים" נעצרו יותר מ-350 מבוקשים ביהודה ושומרון, ובמערכת הביטחון לא יסתפקו בכך.
בחודש האחרון פועלים בצה"ל יחד עם השב"כ על הקמת "מרחב הגדר" בקו התפר, שיקום המכשול ופריסת סנסורים רבים כחלק מחיזוק המוכנות הצבאית בקו התפר בחודשים הבאים. גם חפירת תעלות נ"ט שיעצרו כניסת כלי רכב והרמת סוללות עפר מהוות חלק מעבודות השיקום. הנחיות הפתיחה באש ונוהל מעצר חשוד חודדו במקביל כחלק מבניית "תודעת גדר" במטרה לעצור את כניסת השב"חים.