איראן ביקשה לחדש את שיחות הגרעין - מהלך שצפוי לצאת לפועל כבר בימים הקרובים. בישראל עוקבים בדריכות ובדאגה: ישראל נערכת להוביל מהלך דיפלומטי ברחבי העולם. הערב (שבת) פרסמנו ב"חדשות סוף השבוע" את האזהרה של בכיר במערכת הביטחון: "אם ייחתם, ההסכם הנוכחי רע מאוד לישראל".
הבכיר נימק: "הוא מוגבל לשנתיים וחצי, ויאפשר לאיראן פריחה כלכלית שתטיס את היכולות הצבאיות שלה במזרח התיכון קדימה – התבססות, מימון טרור ופיתוח אמצעי לחימה". בישראל מסמנים את נובמבר כמועד שבו נראה שהאמריקנים יסגרו את הסכם הגרעין ומודאגים מכך, כי הוא נראה פייסני.
לקראת הביקור של ביידן, בישראל יוזמים מהלך דיפלומטי רחב מאוד. הלחץ הוא על האמריקנים להמשיך את הסנקציות ולבטל את תקופת ה"סאנסט", שבה יפוגו כל הסנקציות. הישראלים רוצים שהאיראנים יוותרו על הגרעין הצבאי ויזכו להקלות בסנקציות הנוכחיות.
בכירים בישראל אומרים שעדיף את איראן חלשה ללא הסכם - בנט בוודאי חושב כך, ייתכן שגם לפיד - בעוד שבצבא רואים את הדברים אחרת. בישראל היו רוצים שארצות הברית תמתח בפני האיראנים קו אדום.
השיחות מתחדשות: "לפרוץ את המבוי הסתום"
המשא ומתן בנושא הגרעין צפוי להתחדש בימים הקרובים. ג'וזפ בורל, ראש מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, הודיע על כך בתום פגישה שערך עם שר החוץ האיראני בטהרן. "אנחנו צפויים לחדש את השיחות בימים הקרובים ולפרוץ את המבוי הסתום. עברו שלושה חודשים ואנחנו צריכים להאיץ את העבודה. אני שמח מאוד על ההחלטה שהתקבלה בטהראן ובוושינגטון", סיפר בורל.
שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדולחיאן, התייחס גם הוא למשא ומתן שצפוי להתחדש: "קיימנו פגישה ארוכה וחיובית. אנחנו מוכנים לחדש את השיחות בימים הקרובים, מה שחשוב לאיראן הוא לקבל במלואן את היתרונות הכלכליים של ההסכם משנת 2015".
השיחות צפויות להתקיים באחת ממדינות המפרץ ולא בווינה כפי שהיה עד כה. בפגישתו עם בורל אמר הבכיר האיראני שחא'מאני רוצה כי טהראן תמשיך בפיתוח הגרעיני "עד שהמערב ישנה את התנהגותו הלא חוקית".
לקראת ביקורו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ישראל וסעודיה מנסות להגביר את הלחץ עליו להחריף את הטון נגד איראן ולנקוט צעדים נוספים נגדה. על פי דיווח שפורסם השבוע ברשת CNN, בירושלים ובריאד כבר מבינים כי אפסו הסיכויים לחזור להסכם הגרעין, ומבקשים מביידן לתת דגש גדול יותר ברמה הביטחונית ואף להטיל מחדש סנקציות כלכליות על איראן.
"בעלי בריתה של ארה"ב מודאגים מהיעדר התוכנית הברורה של הממשל בנוגע לשאיפות הגרעיניות של איראן, ארסנל הטילים הבליסטיים שלה ותמיכתה בגורמי טרור באזור", אמרו גורמים בוושינגטון בעילום שם. השליח האמריקני לשיחות הגרעין, רוברט מאלי, נשמע פסימי בחודש האחרון כשאמר במהלך שימוע בסנאט כי הוא מעריך שהסיכויים לחזרה להסכם הם "לכל היותר קלושים".