חשיפת גיוס הישראליות ממוצא פרסי לרשת ריגול לטובת אירן תפסה רבים בקהילה הפרסית בארץ בהפתעה גמורה. ישראלים רבים ממוצא אירני התייחסו היום (רביעי) לפרשה, ופרופיל הפייסבוק של הסוכן האירני נמצא בקבוצת פייסבוק גדולה של פרסים ישראלים. "אלו נשים תמימות שהן בושה לקהילה שלנו", אמרה ל-N12 ש', שנולדה באירן ועלתה לארץ בשנות ה-60.
פרשת הריגול האירני - סיקור נרחב
- הותר לפרסום: צעיר אירני התחזה ליהודי וגייס ישראליות לרשת ריגול מטהרן
- הח"כית שסוכן אירני ביקש להקליט: "לא הבנתי מאיפה זה בא, הייתי בהלם טוטאלי"
"איזה נשים היו מוכנות ליפול בפח הזה? כנראה היה להן ממש לא טוב בבית", תהתה ש' לאחר חשיפת הפרשה. "הסוכן בטח דיבר אליהן יפה, העלה נוסטלגיה על אירן וכל הפרסים שנולדו שם אוהבים להתרפק על העבר ועל הטוב שהיה שם".
במסגרת הפרשה שהותרה היום לפרסום, סוכל ניסיון לגיוס אזרחים ישראלים יוצאי אירן, לטובת ריגול נגד ישראל. כתבי אישום הוגשו נגד חמישה אזרחים ישראלים שהיו בקשר עם המודיעין האירני. "מאוד מוזר שהן לא שאלו את עצמן למה שיהודי יצטרך מהם נתונים מהסוג הזה", הוסיפה ש'. "אלו נשים תמימות שהן בושה לקהילה הפרסית בארץ".
בחיפוש אחר הפרופיל של הסוכן האירני ניתן למצוא אותו באחת מקבוצות הפייסבוק שמכוונות את עצמן לקהילה הפרסית. אחת הנשים החברות בקבוצה מצאה את הפרופיל שלו בפייסבוק כחבר בקבוצה, והציפה את העניין בפני החברים. התגובות לא איחרו להגיע: "קלות דעת ברמה פסיכית, ממש בושה", ציין אחד החברים בקבוצה. "ביזיון, בושה למכור את המדינה בשביל כסף", כתב חבר נוסף.
"הרבה פרסים בישראל ובארצות הברית מנסים לשמור על הגחלת, על הקהילה ועל התרבות שממנה הם באו", אמרה ל-N12 ד', שנולדה באירן ועלתה לארץ בשנות ה-80. "אנשים אוהבים לשמוע שירים או לדבר בשפה שהם יודעים ואוהבים, והרשתות החברתיות ממש עוזרות להם בזה".
היא הוסיפה כי "הרבה אנשים מבוגרים לא מודעים להשלכות של קשר עם מישהו מאירן, שיכול לשחק בהם, וזה בטח מה שקרה פה. על זה נאמר אין שכל אין דאגות. אבל לאנשים האלה הדאגות רק התחילו".
לפי הפרטים שהתיר השב"כ לפרסום מתוך החקירה, גורם אירני שכינה את עצמו ראמבוד נמדר חדר לקבוצות פייסבוק של ישראלים יוצאי אירן, שם שוחח עם נשים נשואות, רובן פרסיות שעלו לארץ בשנות ה-90, וניסה לרכוש את אמונן.
לפי כתבי האישום שהוגשו, הגורם האירני סיפר על הגעגוע שהוא חש לישראל וביקש את מספרי הטלפון של הנשים שפיתה. משנתנו לו והשיחה עברה לוואטסאפ, ההודעות הפכו גם לשיחות וידאו ומחמאות על המראה שלהן. לאחר שרכש את אמונן, גרם להן לשלוח לו צילומים של מקומות ומידע על גופים ואישים שונים - בתמורה לתשלום של אלפי דולרים.
בין היתר, הורה ראמבוד לנאשמות לצלם מקומות ואירועים שונים בתל-אביב, מהתחנה המרכזית ושגרירות ארצות הברית ברחוב הירקון, תחנות משטרה ואף הפגנות של קהילת הלהט"ב. באחד מהמקרים הוא ניסה להגיע למידע על ח"כ קטי שטרית (הליכוד).
ראש הממשלה נפתלי בנט התייחס לחשיפת הפרשה: "ניסיונותיה של אירן נגד ביטחון ישראל לא מסתכמים רק בתחום הביטחוני והמודיעיני, אלא מתרחבים גם למאמצי השפעה על החברה הישראלית, לזריעת קיטוב ומחלוקת, לערעור היציבות הפוליטית ולפגיעה באמון הציבור בשלטון".