על רקע גל הטרור והמתיחות הגוברת ביהודה ושומרון, כתבנו יצא לביקור במקום המתוח ביותר היום בצה"ל – חמ"ל המבצעים של אוגדת איו"ש. אליו מגיעים כל הדיווחים על הנעשה בגזרה, וממנו מוקפצים הכוחות לכל אירוע – מגדול עד קטן. החיילים בחמ"ל סיפרו על המתיחות הגוברת לאחרונה בגזרה, ועל אופי העבודה המלחיץ: "דברים קורים פה מאפס למאה, ברגע אחד הכול יכול להתפוצץ".
סיקור גל הטרור ב-N12:
- פיגוע דקירה בגוש עציון: מחבל דקר נוסע באוטובוס
- סיכול החוליה בג'נין: זה הפיגוע שנמנע
- מובילים את הגל: מה שידוע על הג'יהאד האיסלאמי ביו"ש
חמ"ל המבצעים המיוחד מאגד בתוכו את חמ"ל המודיעין, הרפואה והגנת היישובים של כלל יהודה ושומרון. הוא פועל 24 שעות ביממה, ואליו זורם המידע הביטחוני בשיתוף פעולה "על בסיס שעתי" עם כל גורמי הביטחון: שב"כ, משטרה, יחידת 8200 וכלל היחידות המיוחדות של צה"ל. בעקבות המתיחות בגזרה, החיילים המשרתים בחמ"ל נמצאים כעת בכוננות גבוהה במיוחד.
החמ"ל מחולק לחדר מרכזי, שאליו מגיעים כלל האירועים הגזרתיים, ובחדרים הצדדיים ישנם חמ"לים נוספים. בעודנו מסתובבים ומתרשמים מקצב ההתרחשויות המהיר של החמ"ל, פגשנו את סג"מ נוי ליכט, קצינת חמ"ל האמונה על שיתוף הפעולה בין כלל כוחות הביטחון וההצלה ומנתבת את האירועים לפיקוד הבכיר דרך החטיבות לכוחות בקצה.
"אנחנו מקבלות את כל המידע, ומסווגות למי שצריך לשמוע אותו – כל האירועים מגיעים אלינו", סיפרה. "אני מקבלת דיווח על ירי וצריכה לעבוד בשיתוף הכוחות הרלוונטיים ולהעביר את המידע במהירות לגורמי הביטחון. אני תמיד זמינה, תמיד בכוננות לאירוע – גם כשאני לא נמצאת בחמ"ל. אני צריכה להבין מה קורה בשטח ואיזה כוח נדרש להקפיץ לשם, לפעמים מדובר בכוחות מיוחדים, וזה דבר שפוגש אותי הרבה לאחרונה בהסלמה הנוכחית".
אל תוך חמ"ל המודיעין המסווג: "לסכל אירועים לפני שהם קורים"
יחד עם סג"מ ליכט נכנסנו לחמ"ל המודיעין המסווג. חיילי המודיעין שפגשנו בחמ"ל סיפרו כי הם "מקבלים את כלל ההתרעות הביטחוניות – וצריכים לסכל את האירועים לפני שהם קורים. קיים שיתוף פעולה עם מודיעין שב"כ, 8200 ויחידות מיוחדות נוספות". סג"מ ליכט הוסיפה: "האתגר הסיכולי הוא הרבה יותר קשה בגלל המצב המתוח מאוד בשטח".
בדרכנו מחוץ לחמ"ל המודיעין – פגשנו את רב"ט רותם מלכה. מלכה משמשת כסמב"צית ועובדת קשה מאוד מאז החל גל הטרור האחרון. "אנחנו מקבלות את כל הדיווחים – מזריקות אבנים ועד פיגועים גדולים", היא סיפרה. "תפקידי הוא לסנכרן את כלל האירועים שמתבצעים, לעיתים במקביל ב-6 חטיבות שונות ולשקף אותם למפקדים".
רב"ט מלכה, רק בת 19, סיפרה על האחריות הכבדה שמוטלת עליה בגיל כה צעיר: "עשיתי חפיפה מאוד ארוכה לתפקיד – אני נדרשת להכיר כל כפר וכפר, כל יישוב ויישוב בגזרה העצומה הזו. בלילה האתגר גדול מאוד. דברים קורים פה מאפס למאה – רוב הלילה יכול להיות שקט, ואז ברגע אחד הכול פתאום יכול להתפוצץ. למרות שאני יושבת במשרד, אני מרגישה הכי מבצעית בעולם".
בסיום הביקור פגשנו את סגן מ', סגנית קצין המבצעים המיוחדים של אוגדת איו"ש. מ' היא אחת מהאחראים הבלעדיים על תיכלול הפעילויות המבצעיות שקורות בלילות הארוכים בשטחי איו"ש: "בתקופה האחרונה אנחנו בעצימות הרבה יותר גבוה, אי אפשר לפספס את זה. אנחנו עובדים עם היחידות הכי מיוחדות שיש לצה"ל ולכוחות הביטחון להציע. אנחנו עובדים כל הזמן, ויוצא לי להתעסק עם מבצעים מיוחדים כמעט מדי לילה – רובם בכלל לא מפורסמים בתקשורת".
"לא זוכר דבר בסדר גודל כזה מאז שהגעתי"
בינתיים, תגבור הכוחות המאסיבי בשטח מזכיר את מבצע שומר החומות מבחינת סדר הגודל של הלוחמים הפרוסים בגזרה. אחת ממטרות העל היא לשמור על מרקם החיים העדין של הפלסטינים והיהודים ככל שניתן. "לא נעשה מחסומים בשעות שלא צריך", מסביר בכיר בחמ"ל.
החשש העיקרי כעת בגזרה הוא השילוב שבין פסח לרמדאן שעלול להוביל לתסיסה בשטח. "בתקופה האחרונה ניתן לראות עליה משמעותית באינדקציות שמקבלים בנוגע להתארגנויות טרור", מספר הבכיר בחמ"ל. "לא זוכר דבר בסדר גודל הזה בתקופה שאני פה".
"אין אוגדה שעובדת בקצב כזה, יש פה קצב מבצעים מטורף", הוסיף הבכיר. עם זאת, הוא סיים במסר מרגיע: "חשוב לומר שהמצב כעת הרבה יותר טוב ממה שהיה ב-2015. לפני הרמדאן היה סיכול משמעותי כדי למנוע הסלמה". הבכיר גם שיבח את העבודה מול גופי הביטחון הנוספים: "עבודה משמעותית מאוד על בסיס יומי עם כל גופי הביטחון, אי אפשר בלי זה – זה לחם חוקנו".