משרד הביטחון וחברת רפאל הודיעו היום (חמישי) כי השלימו בהצלחה סדרת ניסויים פורצי דרך במערכת יירוט באמצעות לייזר. בניסויים, מערכת הלייזר הקרקעי הצליחה ליירט כלי טייס בלתי מאוישים, פצצות מרגמה, רקטות וטילי נ"ט במגוון תרחישים שונים ומורכבים. מדובר במערכת שתהיה משלימה ל"כיפת ברזל", ונועדה גם לייעל ולהוזיל את מערך ההגנה האווירי. שר הביטחון גנץ: "זו מטריית הגנה שתציל חיי אדם".

סדרת הניסויים הזו היא השלב הראשון בתוכנית ניסויים רב-שנתית של מפא"ת (המנהל למחקר ופיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון) והתעשיות הביטחוניות - לפיתוח מערכת לייזר יבשתי ואווירי להתמודדות עם איומים לטווחים שונים בהספקים גבוהים. במשרד הביטחון הוסיפו כי "הלייזר הוא כלי אפקטיבי, מדויק, קל להפעלה וזול בצורה משמעותית מכל אמצעי הגנה קיים אחר".

עוד אמרו במשרד הביטחון: "הלייזר ישולב כיכולת משלימה למערכת 'כיפת ברזל' וירחיב את האפקטיביות של מערכת ההגנה הרב-שכבתית ואת יעילותה הכלכלית. את תוכנית הפיתוח מובילה חטיבת המו"פ במפא"ת במשרד הביטחון, וחברת רפאל היא המפתחת הראשית של המערכת, בשיתוף עם חברת 'אלביט מערכות'".

שר הביטחון בני גנץ בסיור ברפאל (צילום: משרד הביטחון)
שר הביטחון בני גנץ בסיור ברפאל בנושא מערכת היירוט המתקדמת | צילום: משרד הביטחון

"פיתוח כחול לבן, מיירט מטרות ממרחק"

"לפני כחודש הכרזנו על צעד דרמטי, הוצאה לפועל של הזמנת ענק לפיתוח וייצור מערכת הגנה בלייזר", בירך שר הביטחון גנץ. "היום הצעד הזה הופך להישג בין-לאומי. בפעם הראשונה אי פעם, מערכת לייזר רב עוצמה, מפיתוח כחול לבן, מיירטת מטרות מרחוק. ההישג הזה שמור לחדשנות הישראלית, למערכת הביטחון ולתעשיות שחוברות יחד ומספקות מטריית ביטחון והגנה לאזרחי ישראל. זו מטריית הגנה שתציל חיי אדם - ותאפשר מרחב תמרון רחב בהתקפה מול אויבינו".

שר הביטחון בני גנץ  (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
שר הביטחון בני גנץ ליד מערכת היירוט החדשה | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון
מערכת הגנה בלייזר  (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
מערכת ההגנה בלייזר | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון
מערכת הגנה בלייזר (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
מערכת הגנה בלייזר | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון

גם ראש מחקר ופיתוח במפא"ת, תא"ל יניב רותם, בירך על ההצלחה: "לראשונה, הצלחנו ליירט מגוון איומים מסוג פצמ"רים, רקטות ומל"טים בטווחים ובזמנים מאתגרים", אמר. "השימוש בלייזר הינו 'שובר שיווין', והטכנולוגיה פשוטה לתפעול ומוכיחה כדאיות כלכלית. אנו יוצאים לפרויקט השלמת פיתוח והצטיידות ראשונית עבור מדינת ישראל. בהתאם לתוכנית יוצבו בעשור הקרוב משדרי לייזר בגבולות המדינה, ובמקביל נמשיך לפתח יכולות מתקדמות, לרבות הלייזר האווירי".

מערכת הגנה בלייזר  (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
מערכת הגנה בלייזר | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון

מערכת הגנה בלייזר (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
מערכת הגנה בלייזר | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון

_OBJ

לקריאה נוספת ב-N12 על מערכת היירוט החדשה:

מנכ"ל רפאל, האלוף (במיל') יואב הר אבן הוסיף: "אני משוכנע שההישג הטכנולוגי הזה יהווה מרכיב משמעותי וחשוב בפיתוח יכולות עתידיות המבוססות על אנרגיה מוכוונת בכלל, ולייזר רב-עוצמה בפרט. ההישג הטכנולוגי שמהווה פריצת דרך הוא פרי עמלם של עובדי רפאל שעושים לילות כימים על מנת לפעול למען ביטחון מדינת ישראל, תוך שימור ופיתוח יכולות טכנולוגיות עילית לשימור היתרון האיכותי של מדינת ישראל".

_OBJ

לפני כחודשיים הודיע ראש הממשלה נפתלי בנט על פיתוח המערכת החדשנית. "בתוך כשנה צה"ל יכניס לפעולה מערכת יירוט באמצעות לייזר, בהתחלה באופן ניסיוני ובהמשך באופן מבצעי", אמר בנט. "בתחילה בדרום ואז במקומות אחרים".