אחרי הביקורת במערכת המדינית - התמונה מתבהרת: אתמול (רביעי) חשף גנץ בנאום כי ישראל העבירה בשנה האחרונה ארבע הצעות שונות לסיוע ללבנון, על רקע המשבר הכלכלי החריף במדינה, וכעת מתבהר כי אותו "סיוע ממוקד" לצבא לבנון כולל מזון ודלק, אך לא אמצעי לחימה.

בקצרה: מה אנחנו יודעים על הצעות הסיוע ללבנון?
* עד כה הוגשו 4 הצעות
* הן כללו אספקת מזון ודלק
* שר הביטחון גנץ אישר את המהלך
* בלבנון דחו את כל הצעות הסיוע

גורמים במערכת הביטחון מדגישים כי ארבע ההצעות לסיוע שהועברו בתקופה האחרונה הן חלק מניסיון לחזק את צבא לבנון, שנועד לתקוע טריז בינו לבין חיזבאללה. בינתיים בלבנון סירבו לקבל את הסיוע, ואותם גורמים מדגישים כי ראש הממשלה נפתלי בנט עודכן מבעוד מועד וידע מראש על הצעות הסיוע השונות.

לצד זאת, בכירים מדיניים בישראל סיפרו אתמול כי הם הופתעו מהפרסום. במשך שעות ניסו במערכת המדינית להבין מהי בדיוק אותה הצעה שהעביר גנץ לצבא לבנון, המכונה בפיו "סיוע ממוקד". לדברי גורמים מדיניים, "הגופים שמנהלים את יחסי החוץ של ישראל שמעו על זה לראשונה בפוש של N12". עוד נאמר: "אם הייתה הצעה קונקרטית כזאת היא לא מתואמת ותמוהה, נוכח הקשרים בין צבא לבנון וחיזבאללה".

המתווכים בין הצדדים הם כוחות יוניפי"ל כחלק ממפגשים תקופתיים בין גורמים בצה"ל, צבא לבנון ויוניפי"ל. ההצעות הכלכליות הגיעו על רקע המצב ההומניטרי הקשה ששורר בלבנון והחשש בישראל שבשל החמרה, יגיעו לאזור הגבול תושבים במצוקה שסובלים מרעב, קור וכיוצא בכך. למעשה ישראל נערכת למצב שהיא תצטרך להגיש להם סיוע, כמו שנעשה במעבר קוניטרה שבגבול סוריה.

 

בהמשך לדברי הגורמים במערכת הביטחון, צייץ הבוקר (חמישי) שגריר ארצות הברית בישראל טום ניידס תמיכה במהלך שמקדם גנץ וכתב כי "זה פשוט. להציע עזרה בזמנים קשים זה הדבר הנכון לעשות".