הפיגוע הקשה שאירע אתמול (ראשון) בחדרה וגבה את חייהם של שני לוחמי משמר הגבול - מגיע פחות משבוע לאחר הפיגוע הקטלני בבאר שבע, שבו נרצחו ארבעה בני אדם. מאחורי שני הפיגועים האלו עומדים מחבלים שמזוהים עם דאעש, אך מחזיקים בתעודות זהות כחולות ומגיעים מקרב ערביי ישראל. בכירים לשעבר בשב"כ ששוחחו עם N12 על רקע הטרור ברחובות, מודאגים מההשפעה של ארגון הטרור האיסלאמיסטי, ומדגישים כי על השב"כ ועל הרשויות לפעול בנוקשות אל מול הגורמים הקיצוניים.
"התפקשש ברדאר המודיעיני, את הסדק הראשון היו צריכים לראות ב'שומר החומות'"
"בפיגוע בחדרה יש כשל מודיעני בשונה מפיגוע של מחבל בודד כפי שראינו בנגב", מסביר עדי כרמי, בכיר שב"כ לשעבר. "מדובר בשני מחבלים שהשיגו אמל"ח, התאמנו והיו צריכים להתארגן. כנראה שזה התפקשש ברדאר המודיעיני. למדנו ב'שומר החומות' דרך הרגליים שהפלילי הופך ביום פקודה ללאומני, וזה צריך להדליק אור אדום לכל הרשויות".
"אנחנו רואים בפיגועים האלו את תגובת הנגד של גורמים שלא באים מהמחנה הפרגמטי-כלכלי אלא מתוך המחנה האידיאולוגי של המזרח התיכון שלא נעלם", מוסיף ד"ר דורון מצא, חוקר בכיר בתנועת הביטחוניסטים, מזרחן ובכיר לשעבר בשב"כ. "הם משתמשים בסמלים של דאעש ויוצאים נגד הסדר התועלתני. את הסדק הראשון היו צריכים לראות באירועים של שומר החומות, זה גם עובר דרך האנרכיה הבדואית והפשיעה במגזר הערבי. עצם זה שהפיגוע בחדרה אירע במקביל לפסגת הנגב - מראה את הניסיון של אותם קיצוניים להחזיר אותנו לקווי השבר ולאלימות בין יהודים לערבים".
"צריכים להיות עם יד ברזל מול העברייניים ולהוביל מהלך גורף בין הרשויות"
"אני חושב שקצת התמסרנו לשקט, נמנמנו ואיבדנו את היכולת להשתמש בכלים שמייצרים הרתעה", טוען ד"ר מצא. על רקע הפיגועים האחרונים, הוא אומר כי "השב"כ לא ממהר לפעול במגזר הערבי ואנחנו משלמים על כך את המחיר. מדינת ישראל צריכה לראות בזה פרויקט לאומי שמחייב גוף ייעודי שינהל את זה, ולא להטיל את זה רק על המשטרה". לדבריו, גם על השב"כ לשנות גישה: "הוא צריך להיות יותר מעורב כדי לאתר איסלאמיסטיים קיצוניים שרוצים לבצע פיגועים בישראל ולנוכח האנרכיה בנגב".
כרמי מאמין כי דרך הפעולה מחייבת ייצור הרתעה ושילוב זרועות של כל הגורמים: "המצב הולך ומדרדר, אנחנו צריכים לקרב את ערביי ישראל המתונים - אבל להיות עם יד ברזל אל מול כנופיות הפשע כדי לייצר משוואה של הרתעה". עוד הוא גורס כי "חייבים להוביל מהלך גורף בין שלוש הרשויות - המחוקקת, המבצעת והשופטת בנושאי חקיקה והפעלת כוח. יש מקומות שאולי צריכים להיות שטח צבאי סגור ויש להיכנס אליהם עם כוח - כולל מודיעין ושב"כ, כדי לנקות את האורוות וביישובי הנגב להגיע להסדרה מסודרת".