שר החוץ יאיר לפיד אמר היום (שני) כי ישראל לא תתנגד לכל הסכם גרעין שיושג בין המעצמות לבין אירן ושחלק מהדרישות של ישראל ייכנסו להסכם. לדברי לפיד, "אנחנו בסוג של מלחמת חפירות, יהיו הישגים קטנים תוך שאנחנו משמרים לעצמנו את הזכות להגן על עצמנו".
"אנחנו לא נגד כל הסכם", ציין לפיד בהודעה שיצאה מטעם משרדו. "המצב עכשיו זה שהנושא האירני הוא נושא מרכזי שצריך להתייחס אליו וכל המנהיגים החשובים בעולם מתייחסים אליהם. עוד לא ראינו התייחסות של הממשל הגרמני החדש כי הם בתהליך למידה. אבל בסוף הקשב העולמי כן פונה לשיחות בווינה. הצלחנו במידה מסוימת לגרום לעולם להקשיב לנו ולהתייחס לזה כנושא קריטי".
לפיד הוסיף כי ישראל מתמקדת בנושא הסנקציות שיש להטיל על אירן. לדבריו, "היה דיון ארוך וממוקד מאוד בנושא ההעשרה. אנחנו מאמינים שהעולם יגיב ממילא אם האירנים יחליטו לקפוץ ל-90 אחוז ההעשרה. כל הסנקציות יגיעו באופן ברור וחד - זו התחייבות שאני לא רואה את העולם נסוג ממנה. ממילא יש התחייבות איראנית בקול רם לעצור ב-60 אחוז לכל היותר, ואפשר ללחוץ על הגלגול אחורה ל-20 אחוז".
"אנחנו מרגישים שיש לנו מדינות שמובילות את נושא ההעשרה", אמר שר החוץ. "התמקדנו בנושא של הסנקציות כי אנחנו מקיימים דיון שמטרתו להקשות עליהם לקבל כסף ולהשתמש בכסף. ויש ניסיון מתמיד להרחיב את זה לסוגיות שהתלוננו שלא מופיעות בהסכם הגרעין: נושא הטילים ואיראן כמדינת טרור. חלק יופיע בהסכם וחלק לא, חלק יהיה בדיון צד, חלק עם דיון עם הסינים והרוסים שגם הם נעו יותר לכיוון שלנו מאשר בעבר. יש שם יותר קשב".
הנציג האירני לשיחות, עלי באגירי, אמר לקראת פתיחת הדיונים היום כי עד כה הושגה התקדמות טובה בהסרת הסנקציות על אירן. "בתחום הסרת הסנקציות נערכה מה שנקרא התכתבות בין שני הצדדים והושגה התקדמות טובה יחסית בימים הראשונים של הסבב השמיני", אמר באגירי.
בתוך כך, משרד החוץ פרסם את "שבעת עקרונות למדיניות החוץ" של ישראל ואת מטרותיה לשנת 2022:
1. חיזוק הקשר עם ארה"ב והתמודדות עם המתח בין המעצמות (כולל סין)
2. מדיניות החיבורים - הרחבת שותפי השיח וההשפעה
3. הנגשת הסיפור הישראלי: ערכים ושותפות
4. חיזוק, הרחבה ומינוף השלום האזורי
5. כלכלה כמעצב ומייצב אזורי
6. סיכול, בלימה והשחרה של אויבי ישראל
7. בניית לגיטימציה לשימור חופש פעולה ישראלי
המטרות:
1. שימור והידוק היחסים עם ארה"ב - חיזוק הבי-פרטיזניות וחתירה מתמדת להסכמה בנושאי הליבה
2. סיכול נושא הגרעין האירני
3. נורמליזציה ושיתוף פעולה בין מדינתי ואזורי. המטרה היא שיהיו לשראל 4 נציגויות מתפקדות בכל המקומות שבהם נחתמו הסכמי נורמליזציה