מערכת הביטחון הודיעה הבוקר (שלישי) על השלמת ניסוי במערכת 'חץ 3' בהצלחה. הניסוי, שבוצע משדה ניסויים במרכז הארץ, מיועד ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה. על פי הודעת משרד הביטחון, מערך המכ"מים המבצעי של המערכת גילה את המטרה והעביר את נתוניה אל מרכז ניהול הירי, שניתח את הנתונים, תכנן - ויירט אותה בהצלחה. ראש מנהלת חומה במפא"ת שבמשרד הביטחון, משה פתאל, אמר: "זה ניסוי פורץ דרך, לא רק הגילוי אלא גם הצלחת היירוט".
במערכת הביטחון הסבירו כי מערכת הנשק 'חץ' מהווה מרכיב מרכזי נוסף במערך ההגנה הרב שכבתית, הכולל גם את מערכת 'כיפת ברזל' ומערכת 'שרביט קסמים'. וכי הניסוי הוא חלק מתכנית הפיתוח הרב- שנתית של מערכת הביטחון.
שר הביטחון גנץ אמר לאחר הניסוי המוצלח: "אני מברך על הניסוי המוצלח וחסר התקדים שמצביע על העליונות הטכנולוגית של ישראל, שמובלת על-ידי מערכת הביטחון והתעשיות הביטחוניות. צעד אחר צעד, פיתוח אחר פיתוח, אנחנו שומרים על יכולתה של ישראל להגן על עצמה מול האיומים המתפתחים במרחב ומאפשרים לישראל את חופש הפעולה ההתקפי מול אויבנו, מתוך ההבנה שההגנה הטובה ביותר מאפשרת את ההתקפה האפקטיבית ביותר".
הרמטכ"ל כוכבי הוסיף: "צה"ל ומערכת הביטחון רואים חשיבות גדולה בשדרוג ובשיפור יכולות ההגנה אווירית כל העת. הניסוי שבוצע הבוקר, הוא מרכיב נוסף ביכולת שלנו לתת מענה לאיומים המפתחים בזירה האזורית כחלק ממימוש התוכנית הרב שנתית של צה"ל. השילוב המוצלח בין לוחמי ההגנה האווירית לטכנולוגיה ישראלית מתקדמת כחול-לבן מביאים יכולת הגנה רב שכבתית מהטובות בעולם".
ראש הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים, האדמירל ג'ון היל בירך גם הוא: "ניסוי זה תוכנן לאתגר כל מרכיבי מערכת הנשק 'חץ' והביצוע היה מצוין. המידע הרב שנאסף בניסוי ינחה ויסייע בפיתוחים עתידיים שלה, ה- MDA ימשיך להיות מחויב לסייע למדינת ישראל לשדרג את יכולות ההגנה מפני טילים כנגד איומים קיימים ומתהווים בזירה".
הניסוי בוצע על ידי מנהלת המנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון בשיתוף הסוכנות להגנה מפני טילים האמריקנית. בניסוי השתתפו לוחמי חיל האוויר והתעשיות המעורבות בפיתוח מערכת הנשק.
בלב העשייה של מערכת הנשק נמצאות מפעל מלמ המפתח ומייצר את מיירטי החץ וחטיבת אלתא המפתחת את מערך הגילוי המכ"מי. חברת 'אלביט מערכות' מפתחת את מערכת ניהול הירי. בנוסף, חברת בואינג (Boeing), החברה הממשלתית למערכות הנעה רקטית 'תומר' וחברת רפאל הינן קבלניות משנה עיקריות לפיתוח וייצור מיירט חץ 3. חברת רפאל אחראית גם על טיל המטרה. המלמ"ב במשרד הביטחון אחראי על המעטפת הביטחונית לניסוי.
ראש מפא"ת דניאל גולד אמר: "ניסוי פורץ דרך זה מהווה קפיצה טכנולוגית נוספת ביכולותיה של מערכת הביטחון להתחדש ולהתאים את עצמה מול האיום המתהווה בזירה האזורית ובשדה הקרב העתידי. מפא"ת, צה"ל והתעשיות השותפות ימשיכו להוביל את העליונות הטכנולוגית הביטחונית הלאומית".
ראש מנהלת חומה במפא"ת, משה פתאל: "מערכת הביטחון פועלת כל העת לשפר ולשדרג את יכולות מערך ההגנה הרב- שכבתי מול איומים עתידיים בזירה האזורית". בועז לוי מהתעשייה האווירית הסביר: "מערכת החץ, פרי פיתוחה של התעשייה האווירית תוך שיתוף פעולה הדוק עם משרד הביטחון, ה- MDA האמריקני וחיל האוויר, הוכיחה פעם נוספת היום שבידי מדינת ישראל נמצאת הטכנולוגיה המתקדמת ביותר להגנה מפני טילים בליסטיים".
הניסוי: יירוט טיל בליסטי - עמוק בחלל
מטרת הניסוי הייתה ליירט טיל בליסטי, וכל מיירט בעל תוכנית יירוט נפרדת. שוגרו שניים וכל אחד עשה את פעולתו. בניסוי בוצע דימוי ירי מטח טילים ולכל מיירט תפקיד. היירוט בוצע מחוץ לאטמוספירה, עמוק בחלל. אירן מפתחת טילים בליסטיים לטווחים גדולים כמו 2000 ק"מ. אלה טילים שחודרים לשטחנו מהחלל, וצריך יכולת ליירט אותם מחוץ לאטמוספרה. כמו כן ישראל צריכה את היכולת ליירט מטחים, ככל שבאירן מצטיידים בעוד ועוד טילים בליסטיים. בתרגילים האחרונים שביצעו בטהרן ניתן לראות את השיגורים שהם מבצעים במטחים.
במקביל בסיוע צפון קוריאה וסין, אירן משדרגת את ראשי הנפץ של הטילים, שכוללים ראש קרב מתפצל שמתחלק לכמה מטרות כדי להטעות את המיירט. בניסוי הזה היה צריך לגלות מיהו ראש הקרב האמיתי ולהתמקד בו. בנוסף הרש"ק המתמרן, רגע כניסת הרש"ק האמיתי לאטמוספירה, "מדלג" על שכבות האוויר כמו חלוק נחל על מים, גם זה כדי להקשות על היירוט. לכן יש לוודא שהמערכת יודעת לגלות וליירט את הטילים שלהם - מה שהופך מורכב כי הם מתקדמים.
"מרחיבים את יכולות החץ להתמודד עם טילים בליסטיים", אמר ראש מנהלת חומה במפא"ת שבמשרד הביטחון, משה פתאל. "זה ניסוי פורץ דרך, לא רק הגילוי אלא גם הצלחת היירוט. תרחיש מבצעי אמיתי מול מטח טילים. הוצאת 2 מיירטים למטרה, זה קפיצת דרך טכנולוגית מבחינתנו. כל רכיב במערכת עשה קפיצת דרך הגילוי של המכ"ם תכנון המשימה והיירוט - זה שדרוג משמעותי".
בועז לוי מהתעשייה האווירית אמר כי "מתקדמים מניסוי לניסוי, מול איומים קיימים. זה אתגר יירוט מורכב מאוד, הצלחנו בו. נותנים מענה להתקדמות הפיתוח טילים האירני וכן כל פעם בודקים את ההתקדמות שלנו מול שלהם. אפשר לנשום לרווחה מול הצלחת הניסוי הפעם. מענה מצוין מול האיום הקיים, זה דימה כל סוגי האיומים שיש מולנו, קובנציונלי ולא קונבנציונלי".