באחד ממגדלי המשרדים החדשים והגבוהים בתל אביב מול נוף אורבני עוצר נשימה, יושב מכון ייחודי של אמ"ן, שייראה למי שעבר את כל הרשאות הכניסה ומבקר בו כמו חברת הייטק של ממש - אך רק הרכב האנשים במקום הזה רומז על הנעשה בין כותלי המשרדים. מדובר במרכז מחקר חדש שיאפשר למערכת הביטחון להיערך לאתגרים מורכבים, כמו נפילות של משטרים במדינות השכנות, לנתח אירועים שמתרחשים בסוריה ובעירק ועוד.

הפיתוח של הבינה המלאכותית הגיע מתוך הבנה שיש שאלות מורכבות שקשה לספק להן מענה במסגרות הנוכחיות של אגף המודיעין, וכך הוחלט להקים את מכון "גזית", שקרוי על שמו של אלוף שלמה גזית ז"ל. בניגוד למה שטבעי לחשוב, זהו לא מכון שעוסק רק במחקר אקדמי - אלא הוא מוביל מהפכה ביכולות הניתוח המודיעיני של ישראל. 

שלמה גזית (צילום: ערוץ הכנסת)
שלמה גזית ז"ל. המרכז קרוי על שמה | צילום: ערוץ הכנסת

מזיהוי נפילה של משטר - עד להיערכות לשינויי אקלים

כך לדוגמה, הפיתוח החדשני יאפשר למערכת הביטחון לבחון את היציבות במדינות השונות וגם השפעה של המתרחש במדינות השכנות שלנו על ביטחון מדינת ישראל. אומנם האקלים עדיין לא נתפס כאן כנושא ביטחוני, אבל הבינה המלאכותית תדע לזהות גם שינויי אקלים - מתוך הבנה שגם הם יכולים להפוך בין רגע לבעיה ביטחונית.

כלכלנים מטאורולוגים וחזאים כבר עוסקים בסוגיות שבעולם עוד לא צפו, אלא שבעולם של ביג דאטה מבינים בישראל כי יש לנצל את זה לפתרון בעיות פיזיות. כך, ניתן לעסוק בסוגיה מופשטת כמו יציבות של הכלכלה במדינת השכונות, נדידת עמים והגנת גבולות - תוך איסוף מודיעין על אותן המדינות. למה חשוב לעסוק גם באקלים? תופעות כמו אובך, אבק וסופות חול ישפיעו על יכולת התצפית בלווינים - ולכן יש להיערך כבר עכשיו בדרכים חדשות ויצירתיות כדי שאיסוף המודיעין לא יפגע.

מהתכנון עד השיגור: כך נולד לווין (צילום: חדשות 2)
לויין. תמונת ארכיון | צילום: חדשות 2

דע את האויב דרך הטכנולוגיה

הקבוצה הזו שהוקמה בשיתוף עם חברת רפאל, מורכבת מאנשים שמגיעים על השכלה גבוהה בתחומים שונים, כמו מדעים מדויקים ומדעי החברה, והמשותף לכולם הוא הידע בטכנולוגיה. וכך, כל אחד ואחת מהם עוסק בבעיות המורכבות ותוקף אותן מכל הכיוונים. אומנם צפויה לה עוד עבודה רבה בדרך להגשמת היעדים, אבל המטרה היא ברורה - להכיר טוב יותר את העולם ולהתמודד עם האיומים של המאה ה-21 באמצעות כלים טכנולוגיים.

איך זה עובד?

בחברת רפאל פיתחו מערכות עיבוד - מכונה של בינה מלאכותית ומנועי חיפוש עצומים שיכולים לאסוף, לעבד, לנתח מידע אדיר מכל קהילת המודיעין הישראלית, מהעולם וממקורות גלויים, כמו רשתות חברתיות ומכוני מחקר על פני הגלובוס. ביכולתן לספק תוצאות מרשימות ולהביא זוויות שמאפשרות למערכת הביטחון לערוך שינוי קונספציה, בדרכי עבודה חדשות שלא חשבו עליהן עד כה.

 

הצגת הפיתוח באירוע של אמ״ן ורפאל (צילום: דובר צה"ל)
ראש אמ"ן: "אין כאן מחקר לשם מחקר, תביאו פתרונות ורעיונות" | צילום: דובר צה"ל

בטקס פתיחת המכון שנערך אתמול (רביעי), אמר ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה: "אני רוצה תוצרים שמביאים תוצאות, אין כאן מחקר לשם מחקר, תביאו פתרונות ורעיונות לקהילת המודיעין וליכולת ההערכה של אמ"ן. יש פה שילוב של הרבה מאוד גורמים, אין שום מקום אחר בארץ שיכול להעמיד את הקבוצות שאנחנו מקימים פה. זה נותן לחטיבת המחקר ולצה"ל כלי חשיבה אחר לגמרי. המכון הזה לא מתעסק בכתיבת מסמכים, המכון מתעסק בסימולציות ובפיתוח כלים".

"זה יאפשר לפתור טוב יותר חידות ותעלומות של האויב"

כעת, מעריכים באגף המודיעין וברפאל כי נוכל להסתכל על מנהיגים במזרח התיכון אחרת מעתה. כשמדובר בתופעות כאוטיות הדרך להתמודד עימן היא לצאת מחוץ לקופסה, לשלב מוחות ולחשוב תמיד על האתגר הבא. "אין לאמ"ן את כל הידע הנדרש והוא צריך כל הזמן לאתגר את עצמו. זה יאפשר לפתור באופן טוב יותר סודות, חידות ותעלומות של האויב", סיכם חליוה.

"מכון גזית נועד להרחיב את גבולות הידע של המודיעין, להרחיב את היכולת וליצור כלים ורעיונות אחרים", אמר תא"ל עמית סער, ראש חטיבת המחקר בטקס גזירת הסרט של המכון. "לשלב תחומי ידע, להתמודד עם שאלות מחקר מורכבות שנמצאות בלב העשייה - שיש בהן מימד משמעותי של התמודדות עם מידע עתק".

"אני מצפה שהמכון יהיה מוקד יצירה, חדשנות וחשיבה אחרת, שיהווה במה לשילוב בין ידע אזרחי לסוגיות מודיעיניות מורכבות", המשיך ראש החטיבה. "במכון הזה יש חיבור בין תפיסות שונות ומטרה משותפת: לשפר את הביטחון הלאומי של מדינת ישראל".