אמש (ראשון) התראיין ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק ב"מהדורה המרכזית" ושוחח עם יונית לוי על תוכנית הגרעין האירנית, מצבה הביטחוני של ישראל ומערכת היחסים עם האמריקנים.
האם הניסיון של ישראל להפציר באמריקנים להפעיל לחץ משמעותי על אירן, בין אם זה הפעלה של כוח צבאי או הקשחת הסנקציות זו הדרך הנכונה לפעול בה כרגע?
"הדרך הנכונה היא מה שהממשלה חושבת. אני חושב שהפורום הנכון הוא מאחורי דלתות סגורות בארה"ב ולא בשיח ישיר עם הציבור. אלה דברים שמעוררים ספקות לגבי מידת הרצינות של חלק מהדברים שנשמעים בהם".
אתה העברת ביקורת גם על ראש הממשלה נפתלי בנט וגם על ראש המוסד דוד ברנע על המחלקות הפומביות וחילופי ההאשמות, אבל יש כאן מציאות אובייקטיבית והיא שהאמריקנים שוקלים עכשיו להסיר את הסנקציות מאירן. במידה והם יעשו את זה עלול להיות מאוד מסוכן לישראל. האם היא צריכה להתערב?
"שום דבר לא ישחרר את ישראל מאחריות מלטפל בכל דרך שהיא יכולה בעצירת התהליכים, אבל צריך להבין את קול ההיגיון, המציאות והשכל הישר. הסיכוי להביא את ארה"ב לפעול היום בכוח נגד אירן הוא אפסי. אם בכלל ישנו סיכוי להשפיע על העמדה שלהם אז זה לא בחילופי דברים פומביים. מחלוקת עם ארה"ב לא מחזקת את ישראל אלא מחלישה אותה ולכן את הדברים העיקריים שאנחנו רואים צריך היום לשאול את עצמנו מי אחראי לפלונטר הזה שנוצר".
"העמדה שלי ברורה. הכישלון הוא של נתניהו – מחדל היסטורי ב-2015 ובסוף 2018 בעיקר בתחום של אי הכנת תוכנית ב' או תוכנית פעולה למקרה שהוא לא רצוי אבל צפוי ומתרחש לנגד עינינו – מצב בו האירנים יחליטו לחתוך לכיוון מדינת סף גרעינית"
אתה טוען שהשאלה העיקרית היא מי אחראי, ואולי השאלה העיקרית היא מה עושים עכשיו? האם ישראל היא חסרת אונים?
"היא לא חסרת אונים רק היא חייבת להכיר במציאות ולהבין שהסיכוי שאירן תגיע למצב של מדינת סף תוך כמה חודשים או שבועות הוא קיים וצריך להתארגן אליו. יש להיסגר מאחורי דלתות סגורות עם ארה"ב, לוודא שמעמיקים את שיתוף הפעולה המודיעיני, ודנים איתם בסוגי האירועים וההתפתחויות. לוודא שלא חוזרים על המחדל. אותו חשוב לזהות כדי להבין מה המסקנה ממנו".
לישראל יש יכולת מבצעית להסיג את התוכנית עכשיו אחורה?
"אומר בזהירות המתחייבת שלא בטוח שלישראל וגם לא בטוח שלארה"ב יש תוכנית מעשית ברת ביצוע לפיה, אם אומרים 'פעל' מתעוררים בבוקר ואירן רחוקה מחדש שלוש שנים מנשק גרעיני".
אתה היית ממטפחיי האופציה הצבאית ב-2011, זו הייתה שגיאה היסטורית שלא תקפנו אז?
"לא מחלקים ציונים להיסטוריה. אז פעלנו כפי שהיה צריך לפעול אז. ב-2015 נעשתה טעות היסטורית. ההסכם היה גרוע וזה לא סוד. ומרגע שהוא נחתם, הוא עובדה קיימת – אי אפשר לחיות בסרט. הנהגה של מדינה חפצת חיים במזרח התיכון לא יכולה לחיות באשליות עצמיות. מרגע שהוא נחתם אז סילוקו הוא יותר גרוע מהמשכתו ובכל מקרה צריך להכין את התוכניות למקרה שהאירנים יפרצו. פעם נוספת ב-2018 ראש ממשלת ישראל מדרבן את נשיא ארה"ב לצעד הזוי של יציאה מההסכם, רק ארה"ב יוצאת מההסכם וכל השאר נשארים".
האם במידה וישראל הייתה תוקפת ב-2011 לא היינו בצרה הזו עכשיו?
"אנחנו מעולם לא ששנו לתקוף. הכנו את התוכנית למקרה שיתקיימו שלושה דברים – יכולת מבצעית, לגיטימיות בין-לאומית וכורך. מנסיבות מסוימות, לא הגענו להסכמה אפילו בתוך הגרעין הפנימי של הקבינט ב-2011. אז עשינו את החובה של ישראל – הייתה לישראל תוכניתבהשקעות עתק של אמצעים ומשאבים. הסתכלנו בעיניים של האמריקנים ואמרנו 'אנחנו נפעל על פי האינטרס הביטחוני של ישראל'. היום, לא ברור שיש תוכנית מעשית שיכולה לדחות אותם אז האירנים מבינים את המצב האמיתי ועליהם אי אפשר לעבוד.
ממפלגת "הליכוד" נמסר בתגובה: "לא נקבל הטפות מוסר מאהוד ("חם צוואר") ברק שמנסה להשכיח את חברותו עם הפדופיל ג’פרי אפשטיין על ידי התקפות סרק על ראש הממשלה לשעבר נתניהו שמנע מאיראן מלהשיג נשק גרעיני במשך למעלה מעשור".