ההתבטאות של ראש המוסד דדי ברנע, שאמר כי "לאירן לעולם לא יהיה נשק גרעיני", הפתיעה גורמים בכירים בישראל, שסבורים שפרסום הדברים בעיתוי הנוכחי היה שגוי - כך פורסם אמש (שישי) ב"אולפן שישי". לטענתם, הדברים הפומביים של ראש המוסד היו צריכים להגיע בשלב מאוחר יותר במשא ומתן של המעצמות עם אירן, ופרסומם כעת "בזבז" את ברנע.
את ההתחייבות שלו פרסם ברנע באירוע בבית הנשיא. אלו דברים יוצאי דופן שמגיעים מאדם שלרוב לא מתבטא בפומבי - בוודאי לא עם דברים שעשויים להשתמע כמו יציאה נגד ארה"ב. עם זאת, האמירה מתואמת עם ראש הממשלה נפתלי בנט, שמוביל קו לעומתי ופומבי נגד התנהלות המעצמות מול אירן. עדות לכך קיבלנו בפגישה של רה"מ עם שר החוץ האמריקני בלינקן, שבה טען בנט שאירן מבצעת "סחיטה גרעינית".
במקביל, שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן התייחס הערב בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס לשיחות הגרעין בווינה ואמר כי "אירן לא רצינית ולכן הפסקנו את השיחות". לדבריו, "אם המגעים ייכשלו, יש לנו אפשרויות אחרות מלבד דיפלומטיה. נתייעץ בקרוב מאוד עם בעלות בריתנו. לאירן יש כמה החלטות חשובות מאוד לקבל בימים הקרובים".
הקו שמנחה את בנט ברור - הירושה שקיבל היא שהמשמרת שלו תצטרך להתמודד עם אירן בנקודה המאתגרת ביותר שלה בתוכנית הגרעין. האירנים מתקדמים ביותר, ומרגישים שיכולים לפעול כמעט בלי סנקציות מצד העולם. הם עומדים להפוך למדינת סף גרעינית, וההחלטה מה לעשות עם זה תיפול בשנים הקרובות, כך שישראל נדרשת לזה כבר כעת.
ההתבטאות של ברנע היא חלק מהמדיניות שמוביל בנט. אף על פי כן, היו מי שלא אהבו את העיתוי שלה. לטענת גורמים בכירים בישראל, "השימוש" בראש המוסד בשלב מוקדם כל כך במו"מ עם אירן היה "לא נכון, בזבזנו אותו". לדבריהם, ברנע היה צריך להישלח למצלמות בשלב מאוחר יותר.
מלבד ההתבטאויות התקיפות של ישראל, בשטח גם מתבצעים צעדים שמיועדים להגביר את הלחץ על אירן. מדובר בשדרוג סל הכלים של צה"ל, שיאפשר לו ביום פקודה לתקוף את מתקני הגרעין – אם יידרש לכך. אישור התקציב בגובה 5 מיליארד שקלים הוא עדות להיערכות של ישראל.
מנגד, בירושלים מבינים שההתנהלות בסוגייה האירנית היא משחק עדין. לצד מדיניות הלחץ המקסימלי שמובילה ישראל, שר החוץ יאיר לפיד פועל בחזית הדיפלומטית ומנסה לשכנע את בריטניה וצרפת להגביר את הלחץ על אירן. כמו כן, שר הביטחון בני גנץ סבור שניתן להשיג את אותם יעדים גם בלי "רעש" – ולשם כך יטוס בשבוע הבא לוושינגטון יחד עם ראש המוסד, שיציג לאמריקנים מידע מודיעיני חדש על תוכנית הגרעין האירנית.
לנסיעה של גנץ יש חשיבות גדולה, משום שישראל נזהרת שלא לחבל ביחסים עם ארה"ב, שמבקשת למצות את המו"מ עם אירן. עדות לכך ניתן לראות בדברי ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, שבצעד חריג הגיב על פרסומים שלפיהם ישראל לא תעביר מידע מודיעיני לאמריקנים בשל חילוקי דעות: "זו הזיה, לא נסכן חיי אדם אמריקניים". זה משחק עדין, והמטרה של ישראל היא "לעורר" את ביידן, ארה"ב והמעצמות.