ראש המוסד דוד ברנע ימריא מחר (ראשון) לוושינגטון, בשליחות ראש הממשלה נפתלי בנט. ברנע צפוי לחשוף בפני האמריקנים מידע חדש בנושא אירן. בימים האחרונים חלו התפתחויות שעשויות להשפיע על המשא ומתן בין אירן למעצמות.

ההבנה בישראל היא שנושא האורניום כבר אבוד מפני שיש לאירנים כבר מספיק אורניום מועשר. לכן, צריך להתמקד בשני תחומים נוספים - גם בנושא פיתוח מתקן הפיצוץ שהוא הרכיב המרכזי בפצצת גרעין, וגם בפיתוח הטילים הבליסטיים.

דדי ברנע ראש המוסד, איברהים ראיסי
ראש המוסד ברנע ונשיא אירן ראיסי

ישראל לא מתכוונת לאפשר לאירנים להמשיך להתקדם בפרויקט, בלי קשר למשא ומתן. המשמעות היא המשך הפעילות החשאית שאנחנו שומעים עליה מעת לעת, וככל הנראה מתרחשים דברים נוספים שעל חלקם אנחנו לא יודעים.

עד היום המוסד הצליח להתמודד עם פרויקט הגרעין, ובארגון מאמינים שניתן להמשיך כך בעתיד. שלשום התחייב ראש המוסד דוד ברנע כי לאירן לעולם לא יהיה נשק גרעיני.

השיחות במבוי סתום

לפני בחירתו של אבראהים ראיסי לנשיאות אירן, הושגו הסכמות בין האירנים לבין האירופים והאמריקנים במשא ומתן לא רשמי. אולם, כעת הציעו האירנים שתי טיוטות בשיחות בווינה - טיוטה ראשונה שכוללת את הסרת כל הסנקציות וטיוטה שנייה לגבי מה לכאורה יעשו כדי לגלגל לאחר את תכנית הגרעין שלהם שהתקדמה מאוד.

בטיוטה השנייה האירנים נסוגו מהסכמות שהיו להם עם האירופים - בין היתר לגבי כמות הצנטריפוגות והחומר שמותר להם להחזיק. נוסף על כך, לאירנים יש בקנה טיוטה שלישית שטרם הגישו ושנוגעת למגנון שמבחינתם אמור לפקח על כך שהסנקציות לא יחזרו לעולם.

שיחות הגרעין של המעצמות בווינה (צילום: רויטרס)
שיחות הגרעין בווינה | צילום: רויטרס

השאלה הגדולה כעת היא אם האמריקנים והאירופים יסכימו לשבת מחדש עם האירנים בשבוע הבא. עדיין אין תשובה על כך, אבל ברור שהמרחק להסכם רק הולך וגדל.

בכיר אמריקני איים מוקדם יותר היום ונזף באירנים על נסיגתם מסיכומים קודמים. לדבריו, "אירן לא הראתה מצג של מדינה שרוצה לחזור להסכם. אנחנו מתכוננים גם לסיטואציה שבה לא יהיה הסכם. כל יום שעובר זה יום שאירן מונעת מהעם שלה הסרת סנקציות". הבכיר העביר מסר נחרץ: "לא נאפשר שהימשכות התהליכים והזמן יאפשרו לאירן להתקדם בתוכנית הגרעין כדי לשפר את מצבם במשא ומתן".

 

הבכיר נשאל בהרחבה על הקשר עם ישראל, והשיב: "המטרה היא משותפת - למנוע מאירן נשק גרעיני, אבל בסוף ישראל היא מדינה ריבונית וצריכה לדאוג לענייניה ולאינטרס הלאומי שלה". עוד ציין: "התפקיד שלנו הוא לא לעצור את המתיחות בין ישראל לאירן, ישראל היא מדינה עצמאית והמטרה שלנו היא משותפת".