שתי תקיפות שמיוחסות לישראל לפי התקשורת הזרה בוצעו בשבוע שעבר בסוריה, ואחרי שאתמול (שבת) סוכנות הידיעות הממלכתית במדינה דיווחה על חיסולו של מדחת סלאח – נראה שגבול הצפון מתחמם.
מדחת – שריצה 12 שנות מאסר בישראל ושלפי התקשורת הסורית חוסל בגולן הסורי - שימש כקצין לוגיסטיקה. לפני שנורה, באירן שאפו שהוא יארגן להם מחדש את היכולות בגבול במרחב הגדר כדי להוציא משם פיגועים נגד ישראל.
בישראל לא לוקחים סיכון בכל מה שקשור לחזית הצפונית: לפי דיווחים זרים היא הרחיבה בחודשים האחרונים את טווח הפעילות שלה ופועלת בתימן ובמקומות נוספים. שורת פעולות מוצלחות ומגוונות הביאו לצמצום משמעותי מאוד של הברחות נשק ושל ההתבססות האירנית בסוריה.
האירנים נסוגו מזרחה, לכיוון הגבול עם עירק, אבל גם שם לפי הדיווחים ישראל תקפה. מעטי האירנים שנמצאים היום בסוריה, ואלה שנותרו - מתבססים בעיקר על כמה מיליציות שיעיות שמכינים אותן ליום פקודה. ישראל מצדה פרסה מערך של כיפות ברזל בצפון שעבר שדרוג ליירוט כטב"מים והיא ערוכה לכל תגובה וירי רקטי.
צריך לזכור שברקע ההתפתחויות הללו, ראש הממשלה בנט ימריא ביום רביעי להיפגש ברוסיה עם הנשיא פוטין. הפגישה מתקיימת בהזמנתה של רוסיה והיא תסבוב בין היתר סביב שאלת העיצוב העתידי של סוריה.
רוסיה פועלת בשתי זירות שחשובות לישראל – הגולן הסורי והים התיכון. בירושלים מצפים שמוסקבה תשליט סדר בקרבת הגבול ושתרחיק את האירנים שעוד נותרו במרחב עשרות קילומטרים מהגדר. הזירה השנייה היא הים התיכון – ובפגישה הם ידונו בהמשך תיאום חופש הפעולה באזור, שכן צריך לתחזק אותו כל הזמן. בנוסף הם ידברו על ההשפעה הסורית על הפלסטינית.
הדיווח על חיסולו של סלאח מול מג'דל שמס מעורר זעם בסוריה. לסורים אין הרבה יכולת להגיב, וגם לא בטוח שהם רוצים. גם אם יגיבו, ההערכה היא שהתגובה תהיה נקודתית יחסית, כמו רועה צאן שיניח מטען על הגבול, אבל בין היתר משום שהם מבינים את יחסי הכוחות ואת העליונות הישראלית - הם לא רוצים עימות ישיר.
אלוף תמיר הימן דיבר לפני שבועיים על בלימת חיזבאללה בקרבת הגדר ורגע לפני שפשט את המדים אמר ל-N12 כי התפקיד הפך אותו ל"'אנטי אירני' בצורה קיצונית. הוא הסביר כי "אירן היא עדיין מרכז הכובד של האזור והיא פועלת בכמה זירות במקביל: תימן, עירק, סוריה ולבנון. היא תומכת בכסף, באמצעי לחימה - בסיסי אש עבור טילי שיוט וכטב"מים מתאבדים בעירק ותימן. היא פועלת למרחב התבססות בסוריה ולכוח אש גדול מאוד מול ישראל, שהוא חיזבאללה".
"חיזבאללה מתרחק מרמת הגולן", סיכם אלוף הימן והסביר שהדבר לא מהווה ערובה לשקט. "גפרור מדליקים פעם אחת. הם מבינים שהמחיר של דבר כזה הוא כמעט כמו הפעלת נשק יום הדין - כולם יודעים את המחיר שישלם חיזבאללה ותשלם לבנון באירוע כזה. זה כמו הפעלת נשק יום הדין . חיזבאללה מבין את המשמעויות של זה. כדי לפעול ברגע כזה מול חיזבאללה תידרש ישראל לתקיפה ותמרון קרקעי במקביל. אם רוצים להכריע את חיזבאללה נידרש להפעלת עוצמת אש אדירה".
סלאח שלפי הדיווחים חוסל נעצר ב-1985 על מעורבות בפעילות חבלנית נגד ישראל ונדון ל-12 שנות מאסר לאחר שהצטרף לחוליית "תנועת ההתנגדות הסורית בגולן". ב-1998, לאחר שחרורו, הוא הצליח להסתנן לסוריה והשתכן שם. בתחילת שנות ה-2000 הוא כיהן כחבר בפרלמנט שם במשך ארבע שנים את תושבי הגולן. לאחר מכן היה ראש משרד המעקב אחר תושבי הגולן הכפוף לנשיאות הסורית בממשלה.