עדות להתחממות היחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית: שר הביטחון בני גנץ אישר לרשום 1,200 פלסטינים "חסרי תיעוד" שלא נרשמו מעולם במרשם האוכלוסין. מדובר בין השאר בבדואים שלא רשומים אצל הרשויות, פלסטינים ששבו מחו"ל ועוד. בנוסף, ישונה המען בתעודות הזהות של 2,800 פלסטינים שמתגוררים בגדה 14 שנים לפחות - ונמלטו מעזה עם השתלטות חמאס על הרצועה ב-2007. מתאם פעולות הממשלה בשטחים הבהיר: "כל בקשה נבחנת ותאושר בכפוף לאישור גורמי הביטחון בישראל".
חסרי הזהות ("חסרי תיעוד") שמעמדם החוקי יוסדר הם בין השאר בדואים שנולדו בלידה ביתית ולא נרשמו במרשם האוכלוסין עד גיל 16, פלסטינים שנכנסו לגדה לפני שנים ונשארו בה, פלסטינים שגרו בחו"ל במשך כמה שנים, חדלו להיות תושבים ושבו לשטחים - אך תעודת הזהות שלהם בוטלה והם הפכו להיות חסרי זהות.
הקבוצה השנייה הם כ-2,800 פלסטינים בעלי תעודות זהות שישונה המען שלהם מעזה לגדה המערבית, וזאת בתנאי שהם מתגוררים בגדה 14 שנים לפחות, לפני שנת 2007 שבה השתלט חמאס על עזה. מצבם הנוכחי הוא של שוהים בלתי חוקיים, שאם הם נתפסים במחסום הם מוחזרים לעזה, אין להם אפשרות לעבוד בישראל - והם נותרים "כלואים" באיזור מגוריהם מבלי היכולת לנוע.
על פי ההערכות, קיימים כ-5,000 אנשים במצב דומה, אנשים "שקופים" שהמען שלהם בתעודת זהות נותר עזה. הם לא יכולים לקבל היתרי כניסה לישראל כדי להתפרנס או אפילו לקבל טיפול רפואי. מבחינת הרשויות בישראל הם לא קיימים וקשה לעקוב אחריהם. האישור לרישום יינתן לתושבים פלסטינים השוהים בשטחי הרשות הפלסטינית בלבד - ולא יתאפשר רישום לפלסטינים המתגוררים בחו"ל.
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, הדגיש כי "כל הבקשות שאושרו - הינן על רקע הומניטרי וכי כל בקשה נבחנת באופן יסודי ותאושר בכפוף לאישור ביטחוני של גורמי הביטחון הרלוונטיים בישראל. בכלל המקרים מדובר בפלסטינים הנמצאים מזה שנים ארוכות ביהודה ושומרון".
אישרתי הבוקר בצעד אזרחי הומניטארי לעדכן את פרטיהם של כ-4,000 פלסטינים ביהודה ושומרון במרשם האוכלוסין הפלסטיני. מדובר בתושבים הנמצאים ביהודה ושומרון שנים רבות אך מסיבות שונות לא היו זכאים לתיעוד. הצעד הוא חלק ממדיניותי לחזק את הכלכלה ולשפר את חייהם של הפלסטינים ביהודה ושומרון.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) October 19, 2021
נתניהו אישר אלפי בקשות דומות
חשוב לציין, לא מדובר בהגדלת האוכלוסייה בגדה, אין כאן מצב של מימוש זכות השיבה והבאת פלסטינים מבחוץ, אלא מדובר בפלסטינים שמתגוררים בגדה, חלקם מעל 30 שנה - וכעת יוסדר מעמדם החוקי. בשנת 2011 אישר ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו 3,000 בקשות דומות של פלסטינים לשינוי מען מעזה לגדה המערבית.
לאחרונה, לחצה הרשות הפלסטינית על ישראל להסדיר את מעמדם של אותם פלסטינים. שורת הפגנות התקיימו ברמאללה בנושא מול משרדו של חוסיין א-שייח, השר לעניינים אזרחיים ברשות.
המהלך הזה נעשה כחלק משורת סיכומים של שר הביטחון גנץ וראש הרשות פלסטינית אבו מאזן. השניים סיכמו ביניהם בין השאר בפגישה שקיימו לפני כחודשיים כי יוסדר מעמדם של אותם פלסטינים כצעד הומניטרי, ישראל תעניק הלוואה לרשות בגובה חצי מיליארד שקל וכן יוגדלו היתרי התעסוקה של הפלסטינים בישראל.