סמוך לדמשק אמש (שלישי), קצת אחרי חצות, התרחשה תקיפת מחסן נשק - השישית במספר שסוריה ייחסה לישראל בתוך שבועיים. מדובר במערכה שלא פוסקת לבלימת התבססות אירן, אלא שכל תקיפה כזאת טומנת בחובה סיכוי למלחמה. "אני חושב שנסראללה מבין את היכולות שלנו, אבל גם הוא פיתח יכולות. אין ספק שלאויבים שלנו יש יכולות משמעותיות, והן גם מכוונות לנקודות התורפה שלנו", אמר מפקד פיקוד העורף אלוף אורי גורדין בריאיון לחדשות 12.
תרחיש של מערכה בצפון: "2,500 רקטות ביום - התקפה מאוד גדולה"
פגשנו את האלוף גורדין בשיאו של תרגיל העורף הלאומי, שבחן את היערכות המדינה לתרחישים ביטחוניים באזור הצפון. "אירן היא אחד האיומים, אם לא האיום האסטרטגי של מדינת ישראל, והיא לא שוקטת. אנחנו פועלים כל הזמן בכול המרחבים, כדי לשפר את ההגנה וגם את מניעת היכולות מהצד השני", הוא הדגיש.
מפקד פיקוד העורף הודה כי הציבור הישראלי לא ערוך מספיק לתרחיש שבו תפרוץ מערכה בחזית הצפונית: "אני לא בטוח שהציבור מבין בישראל מה קורה או מה יקרה, אם יום אחד תיפתח מערכה צפונית. 2,500 רקטות ביום שחלקן מדויקות וחלקן נפילות עמוק בתוך השטחים הבנויים בעורף הרחוק של ישראל. זאת תהיה התקפה מאוד גדולה".
כאב הראש הגדול ביותר מבחינתו הוא חיזבאללה ולדבריו, במערכת הביטחון לא יושבים בחיבוק ידיים. "המאבק הוא מתמשך, הוא כל הזמן קורה. אני חושב שבינתיים מצבנו בהקשר הזה, האסטרטגי ומאזן ההרתעה שלנו ומאזן הכוח שלנו באזור הוא חזק".
הבלון שיגלה שיגורי טילים ומל"טים מתאבדים מסוריה
במסגרת ההיערכות של צה"ל, הוחלט להציב בלון נושא מכ"ם ייחודי בצפון שנועד לגלות שיגורי טילים ומל"טים מתאבדים מסוריה, עירק או לבנון. פרויקט בולט נוסף, "מיגון לצפון", יצא היום לדרך בהובלת שר הביטחון בני גנץ והשווי שלו מוערך בכ-800 מיליון שקלים.
גורדין התייחס לפערי המיגון שמעוררים דאגה: "יש פערי מיגון ויהיו עוד הרבה פערי מיגון גם בשנים ארוכות קדימה, והתפקיד שלנו הוא לעזור לאזרח גם למול הפערים האלה לפעול נכון. להביא התראה לכל אזרח בקצה, לספק מים וחשמל".
ברקע המאמצים להחזיר את אירן להסכם, הסיכוי להסלמה גובר. בצפון וגם בדרום שלוחיה של אירן עשויים להיקרא לפעולה. "אם הם יפעילו את חיזבאללה אל מול הדבר הזה או כל דבר אחר, העורף יושפע מיד. אי אפשר להגיד - רגע, אנחנו נתמודד רק עם אלה שנמצאים על הגבולות שלנו ולא מסתכלים על האויב שמחולל את כל העניין הזה כאן. ולכן, אנחנו מחויבים להסתכל על זה, גם בהקשר ההתקפי וגם בהקשר ההגנתי", הוא סיכם.