גורמי ביטחון שסיירו לאחרונה באתרי דאטה בארץ מציגים תמונה מדאיגה. בימים אלה נבנים בישראל כחמישה מרכזי ענק שבהם יאוחסן מקור רגיש עם כל המידע על האזרחים. האבסורד? המתקנים לא מוגנים מפני פגיעת טילים.
ענקיות הענן אמזון וגוגל קלאוד זכו לפני מספר חודשים במכרז הענן הממשלתי "נימבוס". שתי החברות נבחרו להוות תשתית לתהליך הטרנספורמציה הדיגיטלית של משרדי הממשלה, הרשויות השונות וצה"ל מתשתיות מחשוב מקומיות – לענן.
הן יקימו אתרי ענן מקומיים בישראל בהשקעה ראשונית המוערכת בכ-4 מיליארד שקל. השירותים יסופקו מאתרי ענן מקומיים כאשר המידע יעובד ויישמר בגבולות מדינת ישראל. כיום את תשתית המחשב, שכוללת תקשורת ושרתים, מנהלים עשרות גופים ממשלתיים בנפרד, לעיתים כל גוף לעצמו. התשתית הזו לעיתים מיושנת ובוודאי שאינה מסוגלת לתמוך בצרכים מודרניים וחדשניים.
בינתיים אין רגולציה שקובעת מהם הסטנדרטים לבניית מרכזי המידע. עד שהמרכזים יוקמו המידע של כל משרדי הממשלה ייצא לשמירה באתרים בחו"ל לתקופה של 4-3 שנים – וגם ההחלטה הזו מטרידה את גורמי הביטחון. "מידע רגיש של מדינת ישראל ומשרדי הממשלה עלול להגיע לידיים הלא-נכונות", אמרו שם.
חבר הכנסת ניר אורבך מימינה פנה אתמול במכתב ליו"ר ועדת החוץ והביטחון רם בן ברק וביקש לכנס דיון דחוף בעניין. "עלה החשש כי המכרז האמור מאפשר לחברות הזוכות לאחסן את המידע במתחמי דאטה באירופה, זאת עד להקמת המתחמים בישראל. נוסף על כך, נראה כי אין דרישה ברורה לבניית מרכזי הדאטה מתחת לפני האדמה על מנת להגביר את רמת הבטיחות במבנים השונים – לצד התכנון לפרסם מיקום מתחמי האחסון לידיעת הציבור", הוא כתב.
הממשלה חייבת להידרש לנושא ולדרוש מהחברות להקים את מרכזי הדאטה מתחת לפני האדמה – אחרת ישראל חשופה לסכנה אסטרטגית. גם בכירים בפיקוד העורף מוטרדים מהנושא. חברות הענק אמזון, גוגל, עליבאבא ואחרות טוענות שסוגייה זו לא עלתה בשלבי הבנייה מול הממשלה.