עסקת שליט הביאה עימה מראות קשים לעיכול עבור החברה הישראלית. מדינה שלמה, נאלצה לראות המוני רוצחים - 1,027 אסירים, יוצאים לחופשי ונישאים על כפיים. התמונות הללו זיעזעו את משוואת "החטא ועונשו", והובילו למציאות אחרת וחדשה לגמרי, שהדיה מורגשים עד היום.
האסירים עזבו את בתי הכלא בשני סבבים. בפעימה הראשונה שוחררו הכבדים שבהם, 477 אנשי חמאס - מתוכם 250 רוצחים. יחד, אמר אז בכיר חמאס אחמד ג'עברי, הם היו אחראים למותם של 569 ישראלים. חלק קטן מהם שבו לגדה, אחרים גורשו לעזה, וכמה מסתובבים בעולם. בפעימה השנייה, חודשיים אחר כך, שוחררו 550 אסירים - מרביתם פעילי פת"ח וארגונים אחרים.
"אם תשאל כל פלסטיני, העסקה הזו נחשבת בעיניהם לאחד מההישגים הכי משמעותיים של חמאס בהובלת הזירה הפלסטינית כולה במאבק מול ישראל", אמר סא"ל במילואים אלון אביתר, יועץ למתאם פעולות הממשלה בשטחים בדימוס. לדבריו, חמאס, שהובילה את חטיפתו של שליט, חתרה תחת הרשות הפלסטינית. "התנועה הודיעה לרשות הפלסטינית: 'אתם לא רלוונטיים'. חטפו חייל, חיכו חמש שנים ואמרו: 'אנחנו נגיע לאופטימום - ההישג הטוב ביותר שאנחנו יכולים להשיג'".
"כל ההנהגה של עזה ישבה באותו התא בכלא הדרים"
בזמן המשא ומתן היה אסיר אחד שישב בבתי הכלא וידע בוודאות שהוא משתחרר - יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה לימים. הסיבה לכך הייתה שאחיו, מוחמד סינוואר, הוא אחד מחוטפי שליט והיה בין אלו שהחזיקו בו. סינוואר צבר כבר אז כוח יוצא דופן, ולימים סימן את היעד הבא שלו – כיבוש חמאס. "כל ההנהגה של עזה היום היו אז באותו תא בכלא הדרים. כולם שוחררו יחד ולאחר השחרור השתלטו על חמאס, והצעידו אותה לכיוונים יותר מליטנטיים", מסביר מיכאל מילשטיין, חוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.
לעסקת שליט, מחיר כבד, על אף הפיקוח הישראלי על משוחרריה. מחמוד קוואסמה, משוחרר שליט, הפעיל את החוליה שחטפה ורצחה את שלושת הנערים בגוש עציון, מה שהוביל כמה שבועות אחר כך למבצע הארוך ביותר בעזה - "מבצע צוק איתן". במערכת הביטחון, מצביעים על לפחות 10 ישראלים שנרצחים ישירות ממשוחררי העסקה.
"הקיבוע של המשוואה"
סא"ל אביתר מתאר את עסקת שליט כנקודת מפנה. "מהרגע שעסקת שליט הפכה להיות הרפרנס - נקודת ההתייחסות גם שלהם וגם שלנו לעסקה אפשרית עתידית, אתה רואה למעשה שהחמאס לא יכולה להרשות לעצמה, מול הציבור הפלסטיני שהיא דואגת לו, ליצור פער ענק בין מה שהיה לבין מה שצפוי" אמר, והוסיף "למעשה, היא נעלה את עצמה ברגע שעסקת שליט הפכה להיות המודל".
לדברי סאמר סינג'לאווי, פעיל בארגון פת"ח: "ההנהגה של חמאס שהשתחררה בעסקת שליט כיום מקיימת משא ומתן עם ישראל. זאת ההנהגה שמקיימת שיח עם ישראל דרך מצרים ודרך קטר בנושא הפסקת האש ובנושא חילופי שבויים". מילטשטיין מדגיש גם הוא את השינוי שחל בקשר בין הארגון למדינת ישראל. "הקיבוע של המשוואה, שאומרת: כל עסקה שתהיה תמיד מבוססת על שחרור של אסירים חיים פלסטינים, והרבה, בתמורה לכל דבר שיהיה בצד השני".