תחקיר של הניו יורק טיימס שפורסם היום (חמישי) לקראת פגישת בנט-ביידן טוען כי ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו צמצם את שיתוף הפעולה המודיעיני עם ארצות הברית, כיוון ש"לא סמך על ממשל ביידן". על פי הדיווח, ארה"ב נקלעה למצוקה מודיעינית בכל הנוגע לאירן, בשל פעולות נחושות בטהרן לסיכול של ריגול וביון אמריקני. בטיימס אמרו כי ישראל סייעה לצמצם את הפערים הללו בעזרת הידע המודיעיני שלה – אך כאמור, עם עלייתו של ביידן לשלטון צומצם השיתוף.
תחקיר הניו יורק טיימס חשף מזכר שנשלח השנה על ידי בכיר ב-CIA, הממונה על יצירת רשת הריגול בסוכנות הביון האמריקנית. המזכר עורר סערה, שכן עלה ממנו שפעולות הביון הנגדיות של אירן, הפועלות באופן אכזרי ויעיל, הובילו לחיסולה של הרשת. הדיווח ציטט גורמים רשמיים שאמרו כי ישראל היא זו שמסייעת לסגור את הפרצה – באמצעות פעולות הריגול הנחושות שלה באירן ושיתוף המידע עם ארה"ב. על פי הדיווח, ישראל מספקת לארה"ב מידע מודיעיני אמין על פעולותיה הגרעיניות של אירן, על תוכניות הטילים שלה ועל תמיכתה במיליציות באזור.
הניו יורק טיימס ציין את שיתוף הפעולה הענף בין שירותי המודיעין של 2 המדינות, שפעל היטב בימי ממשל טראמפ. אך בתחקיר נאמר כי המצב השתנה לאחר בחירתו של ביידן לנשיא, בצל הבטחתו לשקם את הסכם הגרעין עם אירן – הסכם שבישראל מתנגדים לו נחרצות. על פי הדיווח, ראש ממשלת ישראל לשעבר, בנימין נתניהו, צמצם את שיתוף המודיעין עם ארה"ב לאחר עלייתו של ביידן לשלטון מכיוון שהוא לא סמך על הממשל החדש.
בטיימס אמרו כי נתניהו הורה לאנשי הביטחון הלאומי בישראל לצמצם את המידע שהעבירו לארה"ב בנוגע לפעולות המתוכננות באירן, כך על פי גורמים אמריקנים וישראלים. באפריל האחרון אירעה תקלה מסתורית בכור בנתנז – שבאירן מיהרו לייחס את האחריות לה לישראל. בדיווח בטיימס נטען כי המוסד מסר לארה"ב הודעה מוקדמת של פחות משעתיים לפני האירוע - זמן קצר שלא אפשר לארה"ב להעריך את השפעות המבצע או לבקש מישראל לבטלו. הטיימס ציטט את המידע מפי גורמים ישראלים ואמריקנים שדיברו באנונימיות על הפעולות המסווגות.
גורמים רשמיים בישראל טענו כי מדובר באמצעי זהירות שננקטו כיוון שהאמריקנים הדליפו מידע על כמה פעולות ישראליות. הדלפות שכאלו הוכחשו על ידי הגורמים הרשמיים בארה"ב. גורמים ישראלים אחרים טענו כי ממשל ביידן לא היה קשוב לדאגות הביטחוניות של ישראל, והתמקד דווקא בהחייאת הסכם הגרעין האירני שהנשיא דונלד טראמפ פרש ממנו. גורמים רשמיים רבים בארה"ב אמרו לטיימס כי הם דווקא מאמינים שנתניהו בחר לחדש את הטינה הישנה נגד ממשל אובמה.
על פי התחקיר, ההודעה שנמסרה ברגע האחרון על המבצע בנתנז היא הדוגמה הבולטת ביותר לכך שישראל שינתה את נהליה לאחר תום כהונתו של הנשיא טראמפ. גורמים בכירים בממשל ביידן אמרו כי הישראלים הפרו הסכם ותיק לא-כתוב – במסגרתו הם נועצים בארה"ב בנוגע לפעולות סמויות, ונותנים לוושינגטון הזדמנות להתנגד.
הדיווח ציין כי באפריל צלצל ראש ה-CIA וויליאם ברנס לעמיתו, ראש המוסד יוסי כהן, והביע דאגה מהפעולה. ראש המוסד כהן אמר כי ההודעה המאוחרת היא תוצאה של אילוצים מבצעיים וחוסר ודאות באשר למועד הפעולה.
בכל הנוגע להתמודדות עם אירן, ממשל ביידן מעדיף לפעול באמצעים מדיניים ובהתבססות על הסכם הגרעין מ-2015. בישראל, מנגד, אומרים שרק כוח יכול למנוע מאירן להגיע לפצצת אטום. בכירים ישראלים אמרו לטיימס: "מטרתו המרכזית של בנט תהיה להשיג תמיכה של ממשל ביידן בהמשך הפעולות הסמויות של ישראל נגד תוכנית הגרעין האירנית". הגורמים שצוטטו הביעו תקווה שכל הסכם חדש עם אירן לא יגביל את הפעולות הללו - שכללו בעבר חבלה במתקני הגרעין האירניים והתנקשות במדעני הגרעין.
הבית הלבן של אובמה, שחשש שישראל מדליפה מידע, הסתיר מישראל את ערוץ המשא ומתן עם אירן, כך אמר גורם לשעבר בממשל אובמה. המודיעין הישראלי למד על הפגישות ממקורותיו שלו. נתניהו גם היה משוכנע כי סוכנויות ריגול אמריקניות עקבו אחריו, כך על פי גורם ישראלי לשעבר. לעומת זאת, במהלך כהונת טראמפ, שיתוף הפעולה הגיע לשיאים חדשים.
כך לדוגמה, כאשר גנב המוסד את ארכיון הגרעין האירני ב-2018, הזרים היחידים שתודרכו מראש היו טראמפ, ה-CIA ומזכיר המדינה מייק פומפאו. פקידים ישראלים השתמשו במסמכים שנגנבו כדי לשכנע את טראמפ שלאירן יש תוכנית גרעינית פעילה - וטראמפ ציטט מהמסמכים כשפרש מהסכם הגרעין חודשים לאחר מכן, במה שנחשב לניצחון גדול עבור נתניהו. "זה היה שימוש חכם במודיעין", אמר נתניהו לניו יורק טיימס בשנת 2019.
ראש ה-CIA ברנס ביקר בישראל לפני כמה שבועות ונפגש עם עמיתו, ראש המוסד דוד ברנע. גם ברנע, כמו ראש הממשלה בנט, סימן את חשיבותו של שיתוף הפעולה המודיעיני עבור היחסים בין הצדדים.