א' הוא בחור בן 24 ששירת בין השנים 2019-2016 כצלף בחטיבת גבעתי. במהלך שירותו הצבאי הוא נחשף למאורעות קשים, ומאז הוא סובל מהתקפי חרדה ודיכאון. משרד הביטחון הכיר בו כפוסט טראומטי – אך רק באופן זמני, והוא מטורטר בין ועדות שונות ולדבריו לא זוכה לסיוע ושיקום: "אני סובל - והמדינה פשוט לא מתייחסת אלי".
במסגרת הרפורמה "נפש אחת", הכריזו באגף השיקום כי הם מתכוונים לפעול לקיצור ופישוט "שער הכניסה" עבור מי שנפצעו באירוע מבצעי או באימון. אך לא כך הדבר עבור א', שנאלץ להופיע שוב ושוב בפני ועדות, ואף נקרא לאבחון שנועד לקבוע את אמינותו. הוא לא קיבל עד היום טיפול מקצועי למרות שהוא סובל מהתקפי חרדה, דיכאון, סיוטי לילה, הפרעות בשינה ואף מפחד ממכוניות.
למעשה, אפילו את הקצבה עבור הנכות הזמנית שנקבעה לו הוא מקבל מהמוסד לביטוח לאומי ולא ממשרד הביטחון. "אני סובל מפוסט טראומה קשה", אמר היום א' ל-N12. "אני ראיתי חברים שלי מתים מול העיניים שלי בפיגוע דריסה, והמדינה מתייחסת אלי כאילו עברתי פה בתל אביב ונפצעתי סתם בכביש. אני סובל והמדינה פשוט לא מתייחסת אלי".
"בסופו של דבר משרד הביטחון קיבל את עמדתנו וחזר בו מכוונתו לשלוח את הנכה לאבחון המיותר שרצה לבדוק את האמינות שלו", עדכן עו"ד אלי סבן, בא כוחו של א' ומומחה בתביעות חיילי צה"ל נגד משרד הביטחון. "הוא מוזמן שוב לוועדה נוספת להתרשם שוב ממצבו, וממשיכים לטרטר אותו ולשאול אותו שאלות בקשר לתפקוד שלו".
"הבירוקרטיה ממשיכה, והנכה - שכבר הוכר לפני שנה כפוסט טראומטי עם סכנת אובדנות - לא זוכה עד היום לקבל שיקום מקצועי, ולמעשה לא זכאי לכלום", הוסיף עו"ד סבן, "הוא חי מקצבת ביטוח לאומי ללא כל עזרה, ונוצר מצב מסוכן שעלול לגרום אפילו לטרגדיה".
עו"ד סבן סיפר מאז שעברו 5 חודשים מאז שהגיש את הבקשה לבטל את אבחון האמינות, ועד שקיבל תשובה – וזימון לוועדה נוספת. "מה שווה כל הרפורמה אם לוקח כל כך הרבה זמן לטפל בנכה שכבר הוכר על ידם?", תהה בפנינו.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "מר אריאל כהן מוכר על ידי ביטוח לאומי בגין נכות נפשית ופנה אלינו לפני מספר חודשים בבקשה להעביר זכויותיו למשרד הביטחון. אנו מתנצלים בפני מר כהן על העיכוב בטיפול בבקשתו. היום הודענו למר כהן על האישור להעבירו לטיפול באגף שיקום במשרד הביטחון ואף העברנו הוראה לביצוע תשלום תגמולים".