הפציעה החמורה - והשאלות הקשות: מצבו של סמ"ר בראל חדריה שמואלי, בן 21 מבאר יעקב, שנפצע אמש מירי בגבול עזה מוסיף להיות אנוש גם הבוקר (ראשון) ועדיין נשקפת סכנה לחייו. בשעה שרבים מתפללים להחלמתו - עולות שאלות הנוגעות לתקרית בה נפצע: מה גרם לפציעה הקשה? האם אפשר היה למנוע את התקרית? והאם ההתפתחויות בגזרה צפויות להוביל להסלמה בדרום - כשלושה חודשים אחרי מבצע שומר החומות?
יוסי וניצה, הוריו של בראל שלא משים ממיטתו של בבית החולים סורוקה, הפנו אצבע מאשימה להתנהלות צה"ל באירוע: "היה כאן מחדל. איך נותנים להם להגיע כל כך קרוב לחיילים? איך הם נצמדים אליהם והם לא יורים? אלה הוראות הפתיחה באש. הם באו להרוג אותו, זאת פדיחה גדולה של הצבא".
איך בדיוק נפגע סמ"ר שמואלי?
שמואלי נפגע מירי אקדח של פלסטיני. הכוח שלו היה ממוקם ליד חרך בחומה הגבוהה שחוצצת בין עזה לישראל במעבר קרני, כששמואלי שימש כצלף. במהלך ההתפרעויות שהיו באזור, ניסו לחטוף ללוחם שהיה לצדו את הנשק, ושמואלי הצליח לירות ולפגוע ברגליהם של כמה מהמתפרעים. באותו רגע הגיע הפלסטיני עם האקדח, יורה שתי יריות – ונמלט. אחת היריות פגעה בראשו של שמואלי.
מדוע יש חרכים בחומה המפרידה בין ישראל ועזה?
במעבר קרני נבנה מכשול שהוא לא רק גדר אלא חומה ממש – זאת עקב הסמיכות לנחל עוז. זו נקודה שהיו בה הרבה מאוד אירועים אלימים של הפגנות אלימות על הגדר וניסיונות חבלה – ולכן נבנתה שם חומת בטון גבוהה. בצה"ל טוענים שעקב כך שמדובר בחומה גבוהה, קיים קושי לשים מאחוריה עמדות צלפים – ולכן יצרו חרכים בחומה כדי שאפשר יהיה לירות מהם. הירי ממנו נפגע הלוחם בוצע מבעד לאחד החרכים הללו.
מה אפשר היה לעשות אחרת כדי למנוע את התוצאה הקשה?
הגובה של החרך בחומה הוא שאפשר לפלסטינים לירות ולפגוע בלוחם. אין בעיה למקם את החרך במקום גבוה יותר ושהלוחמים יעמדו על במה או סולם שיאפשרו להם לירות דרכם. חרך בגובה הזה מאפשר גם לפלסטינים לירות, להשחיל דרכו רימון או מטען - ואף לנסות ולחטוף נשק, כפי שהיה בתקרית הזו. התכנון של החרכים בגובה הזה הוא לקוי ובמבחן התוצאה לא נכון היה למקם שם את הכוח.
מדוע אפשרו למתפרעים להתקרב לחומה וללוחמים?
לא ברור מדוע. ישנם שלל אמצעים שהיו יכולים לסייע להרחיק את הפלסטינים מהגדר, למשל כמו רחפן שמטיל גז מדמיע, אמצעי צליפה ואל-הרג נוספים.
האם הייתה כוננות מראש למצב שבו יהיו התפרעויות באזור?
לפי צה"ל, בשבוע שעבר הייתה שורה של הכנות שכללו גם דיון מקרים ותגובות עם הכוחות שנפרשו מראש בשטח. לפי הנטען, הכוחות הוכנו לסוגים שונים של אירועים שהיו יכולים להתפתח בגזרה ועל הגדר – אלא שבמבחן התוצאה הכל נראה אחרת. בעקבות האירוע, מתקיים תחקיר מבצעי כדי להסיק מסקנות.
האם בעקבות התקרית החמורה צפויה הסלמה בגזרה?
האירוע הזה, שהוא אירוע טקטי קטן על הגדר, יכול להפוך לאירוע אסטרטגי אם הוא לא יטופל נכון. ישראל אמנם הגיבה בתקיפה הלילה, אך השיקולים הרחבים בעייתיים ולא מאפשרים תגובה נרחבת יותר מחשש להתלקחות. גם העיתוי לא נוח: בשבועיים הקרובים, ראש הממשלה בנט צפוי להיפגש עם נשיא ארה"ב ביידן ועם נשיא מצרים א-סיסי, והוא לא יכול לפתוח כעת במבצע ברצועה. חמאס ככל הנראה מבין את זה ורואה בכך חולשה של ישראל.
האם הסדרת סוגיית הכסף הקטרי לא הייתה אמורה להרגיע את האזור?
בישראל העריכו, גם בעידוד המצרים, שהפתרון של מעבר הכסף זה משהו שאמור להרגיע דרמטית את הרוחות ולכן לא הגיבו על ירי הרקטה לשדרות. העצרת שהייתה אתמול והתהלוכה אל הגדר תוכננו על ידי חמאס לפני שנפתר עניין הכסף, אלא שאז העניין נפתר - וחמאס לא יכול היה לסגת אז הוא הציב סדרנים באזור העצרת כדי שימנעו מהמפגינים להגיע לגדר. אלא שהרוחות במקום התלהטו – ובחמאס טוענים שאובד שליטה של האירוע הוביל לתקרית. נראה שבצה"ל לא נערכו כמו שצריך להתפתחויות.
מצבו של סמ"ר שמואלי עדיין מוגדר אנוש, נשקפת סכנה לחייו
סמ"ר בראל חדריה שמואלי, בן 21 מבאר יעקב מאושפז במצב אנוש בבית החולים סורוקה שבבאר שבע, שם עבר ניתוח ועדיין נשקפת סכנה לחייו. לפי גורמי הרפואה בבית החולים, הוא התקבל לחדר הטראומה, עבר ניתוח במהירות וכעת הוא מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ כללי. מצבו מוגדר אנוש ונשקפת סכנה לחייו. במשטרה סיפרו כי במהלך שירותו ביחידה, חדריה היה שותף בעשרות פעילויות לסיכול טרור ולחימה בפשיעה החמורה בגזרה הדרומית.
"הערב בפעילות נוספת של הלוחם בגדר בצפון רצועת עזה נתקל הכוח בירי משטח הרצועה ונפצע באורח אנוש", מסרו במשטרה. לאחר שסיים את הכשרתו כלוחם, יצא חדריה לקורס מסתערבים במג"ב ולאחר מכן שובץ ביחידת המסתערבים (ימ"ס) של מג"ב דרום.
בתגובה לפציעתו, בצה"ל עדכנו הלילה כי חיל האוויר תקף ארבעה אתרים לאחסון וייצור אמצעי לחימה של חמאס. "התקיפה הנרחבת בוצעה בתגובה להפרות הסדר שהתקיימו בצפון רצועת עזה, במהלכן בוצע ירי משטח הרצועה, ממנו נפצע לוחם מג"ב", מסרו בצה"ל. בתום הערכת מצב שהתקיימה הלילה, הוחלט לתגבר כוחות באוגדת עזה.
בהכנת הידיעה השתתף תמיר סטיינמן