פינוי מאחז אביתר מוערך בסכום שיא: מאחז אביתר שאמור היה להתפנות תחת המשמרת של נתניהו, לא פונה לבסוף - ובכך המוקש התגלגל לממשלת בנט-לפיד. במערכת הביטחון מעריכים כי פינוי המאחז מוערך בסכום שעומד על לפחות 10 מיליון שקלים - כך פרסמנו הערב (שבת) לראשונה ב"חדשות סוף השבוע". בנט צפוי להכריע בנושא עוד השבוע.
ההערכה של העלות הגבוהה מגיעה, בין היתר, בגלל היקף הבנייה במקום והצורך לפנות כ-50 מבני קבע ועשרות משפחות - דבר שיצריך סלילת דרכי גישה, ציוד הנדסי כבד ומעגלי אבטחה רבים. ההערכה הזו עלתה בישיבת היערכות לקראתה פינוי שהתקיימה בתחילת השבוע שעבר.
בתוך כך, במערכת הביטחון עלה גם החשש מפני הסלמה, שכן המאחז הפך למוקד חיכוך משמועתי עם הפלסטינים. למרות זאת, בצה"ל נחושים שיש לפנות את המאחז לכשיסתיימו ההליכים המשפטיים - לקראת סוף החודש.
ההחלטה שלא לפנות את המאחז התקבלה בתחילת החודש בהערכת המצב הביטחונית - בהשתתפות שר הביטחון, המפכ"ל, אלוף פיקוד מרכז והרמטכ"ל. צה"ל רצה לפנות את המאחז, אך המפכ"ל אמר שהוא לא יכול לבצע את הפינוי בשל מצוקת כוח אדם. באותה ישיבה הוא גם אמר כי המשטרה לא יכולה להיערך למצעד הדגלים, וכך ההחלטה הזו ירדה מהפרק באותו היום.
כיום מתגוררות כ-50 משפחות במאחז. תושביו טוענים שהוא "שומר על אדמות לאום אסטרטגיות" ומכנים את אי הפינוי "מעשה ציוני". יוסי דגן ראש מועצת שומרון שהעביר את לשכתו לישוב אביתר מסר לאחרונה: "הממשלה כולה צריכה להתאחד סביב המעשה הציוני של הסדרת הישוב. בוודאי אחרי פיגוע רצחני".
בשבוע שעבר מאות פלסטינים התפרעו בסמוך למאחז אביתר. הפרות הסדר התבצעו משני מוקדים, בהם שיגרו כ-400 פלסטינים זיקוקים, הבעירו צמיגים ויידו אבנים לעבר כוחות צה"ל שהוזעקו לנקודה והגיבו באמצעים לפיזור הפגנות. בחודש האחרון נהרגו במסגרת עימותים עם צה"ל שישה פלסטינים - עובדה שלא תורמת להרגעת הרוחות באזור. תושבי המקום מקווים שהממשלה החדשה תימנע מפינוי ומסרבים לענות באופן ברור מה יקרה אם זו תהיה ההחלטה שתקבל ממשלת בנט.
אורי איזק השתתף בהכנת הכתבה.