ביום חמישי הקרוב מתכננים ארגוני ימין לקיים "צעדת דגלים" נוספת לאחר שהצעדה השנתית ביום ירושלים נקטעה בשל המצב הביטחוני. בכירים במשטרה ומפקדי המחוז לשעבר ששוחחו היום (ראשון) עם N12 התריעו מפני קיום המצעד ואמרו בין היתר שהוצאתו לפועל תהיה "סכנה ממשית לציבור". לצד זאת, אמרו הבכירים שלא ניתן להתעלם מהזכות למחות. במשטרת ירושלים יקיימו הערכת מצב כדי לקבל החלטה אם לאשר את המצעד. זאת, לאחר האיום של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר שאמר שהארגון "הבהיר לישראל שיש מי ששומר על מסגד אל-אקצא".
• גורם מדיני: "רק המפכ"ל יחליט אם לאפשר את המצעד"
• ח"כ בן ברק: צעדת הדגלים - ניסיון להבעיר את השטח
• גנץ ידרוש לבטל את מצעד הדגלים בירושלים
"אם הבקשה לקיים את הצעדה הייתה מונחת על שולחני - הייתי זורק אותה מכל המדרגות" אמר ניצב בדימוס אריה עמית שכיהן בעבר כמפקד מחוז ירושלים. "אסור לאשר את הצעדה ויש להוציא צו על בסיס 'סכנה ממשית לשלום הציבור'. לא בגלל האזהרות של החמאס אלא מכיוון שברור לגמרי שמדובר בניסיון להצית אש במזרח ירושלים. התהלוכה הזו משויכת ליום ירושלים ואי אפשר להתחיל לעשות אותה בכל פעם שמתחשק להם".
לדבריו של ניצב (בדימוס) עמית, יש לנהוג ברגישות המתבקשת בשל המצב הנפיץ: "אין ויכוח על כך שהמצב נפיץ ורגיש ביותר וכל תנודה עלולה לגרום לנזקים גדולים ולמהומות קשות. סמכותו הבלעדית של מפקד המחוז היא להודיע כעת שהוא לא מאשר דבר כזה. היה ומפקד המחוז יטעה שוב ויקבל החלטה לא נכונה המחיר יהיה מאוד גדול. לדאבוני הממ"ז והמפכ"ל עשו עד היום טעויות מאוד גדולות בקשר לירושלים, אני מקווה שהם למדו את הלקחים ולא יטעו שוב".
מפכ"ל המשטרה לשעבר רפי פלד התייחס גם הוא לסוגיה ואמר שגם הוא לא היה מאשר את המצעד. "אני חושב שזה לא ראוי כרגע לעשות אירוע שעלול לגרום לנזק כולל - גם בתוך העיר וגם מחוצה לה" אמר. "עם זאת, מבלי שישבתי עם גורמי המודיעין ומבלי שהתמונה המלאה מונחת לפניי - אני חושב שזה לא נכון להתייחס לשאלת קבלת ההחלטה".
"בדרך כלל המשטרה מאפשרת לקיים צעדות"
למרות המתיחות והמהומות שקדמו למבצע "שומר החומות", עמדת המשטרה ביום ירושלים הייתה לאפשר את קיומו של המצעד. יש מי שסבור שגם הפעם, כוחות הביטחון צריכים לאפשר את קיום האירוע. ניצב (בדימוס) אהרון פרנקו, לשעבר מפקד מחוז ירושלים במשטרה, אמר ל-N12 שבדרך כלל המשטרה מאפשרת לקיים צעדות.
"המדיניות של מחוז ירושלים תהיה בדרך כלל לאשר הכול", אמר פרנקו. "אני לא מכיר את כל הפרטים ולא יודע מה המודיעין שיש בפני המחוז והגורמים האחרים ולכן אני לא יכול להביע דעה נחרצת. אבל בדרך כלל מאפשרים לקיים אירועים וצעדות. המשטרה מבצעת הערכות מצב בהשתתפות כלל הגורמים הרלוונטים ובהם גם גורמי השב"כ, כך שאני מעריך שתתקבל החלטה נכונה ושקולה".
מפכ"ל המשטרה לשעבר משה קראדי התייחס בשיחה עם N12 לכלל השיקולים שיש לשים על השולחן כדי לקבל החלטה באשר למצעד. "הערכת מצב מתחילה בהצגת תמונת המודיעין, אני לא חשוף אליה כיום" אמר. "לא ניתן להתעלם מהעובדה שזכות המחאה בישראל היא זכות יסוד ויש לעשות הכול כדי לאפשר את חופש המחאה. יחד עם זאת, הזכות הזו לפעמים מתנגשת עם זכויות וחובות אחרות כמו למשל הזכות לחיים וחובת המשטרה לשמור על הסדר הציבורי וביטחונו של הציבור".
קראדי הוסיף: "פסיקת בג"ץ קובעת שההחלטה צריכה ליפול ככל שקיים חשש ברמה של ודאות קרובה לשלום הציבור. ככל שהמסלול יעבור דרך מקומות של חיכוך עם אוכלוסייה מקומית, אני מאמין שלא הייתי מאשר אותו או לחלופין משנה את המסלול לכזה שאינו עובר דרך שער שכם אלא עובר ברובע היהודי".
במענה לשאלה אם יש לבטל את המצעד בעקבות איומי חמאס ענה קראדי: "כלל לא. הייתי מתעלם מאיומיו של סינוואר, הוא לא ראוי להיות חלק מסד השיקולים של מפקד מחוז - אבל מזרח ירושלים רוויה כעת באדי דלק ומספיק רק גפרור קטן כדי להצית אותה. תהלוכה דרך שער שכם ומעבר דרך שערי הר הבית היא בדיוק אותו גפרור שעלול להבעיר את השטח".
סינוואר איים: "יש מי שמגן על אל-אקצא"
ביום שישי האחרון דווח על כוונת ארגוני הימין לקיים את המצעד ביום חמישי הקרוב. באותו היום דווח כי משטרת ירושלים אישרה לקיים צעדת דגלים, שמתוכננת לעבור דרך שערי כניסה ורחובות העיר העתיקה. את הצעדה יקיימו ארגוני הימין, בהם גם סיעת הציונות הדתית, כ"סבב שערים" "משודרג" שמתקיים מדי ראש חודש.
אתמול, מנהיג חמאס ברצועת עזה יחיא סינוואר אמר שחמאס השתמש במערכה האחרונה רק במחצית מהתחמושת שלו, וטען שישראל לא הצליחה להשמיד את המטרו של חמאס. סינוואר גם השמיע איום מרומז בנושא ירושלים ואמר: "הוכחנו שיש מי שמגן על מסגד אל-אקצא".