שעות של שקט: פחות מיממה לאחר שהפסקת האש עם חמאס נכנסה לתוקף, בישראל מתחילה להתבהר התמונה סביב מבצע "שומר החומות" שנמשך 11 יום. בצה"ל אומרים מצד אחד כי יעדי התקיפה הושגו ברובם עם השמדה של 40% מהמשגרים רבי הקנים של חמאס, אולם בו בזמן מודים כי המודיעין על מיקומי המשגרים לא היה מספיק טוב. בנוסף, בצה"ל נרשמה אכזבה בשל הכישלון לחסל את בכירי הארגון שירדו למתחרת ונעלמו מתחת לרדאר הישראלי. כעת, מחכים בצה"ל כדי להבין עד כמה מערך ה"מטרו" נפגע גם הוא ומה מידת ההרתעה שהצליחו להשיג.
בתדרוך שביצעו מוקדם יותר היום בצה"ל, סיכמו את המבצע והסבירו בראש ובראשונה שמידע רב עדיין לא קיים או ידוע ויש לחכות לימים והשבועות הקרובים במטרה לקבל את התמונה הרחבה יותר על תוצאות המבצע, במסגרתו תקפו בצה"ל כ-1,500 מטרות באמצעות אלפי חימושים.
תכלית היציאה למבצע "שומר החומות" הייתה כאמור חיזוק ההרתעה ולא הכרעה מוחצת של ארגון הטרור. יתרה מזאת, בצה"ל שמו דגש על הרצון להקרין עוצמה אזורית מתוך הבנה שגם חיזבאללה, שיושב בלבנון, מסתכל על הלחימה מול חמאס ועל המחיר שהוא משלם במערכה מול ישראל. בנוסף, בצה"ל ביקשו לשים למטרה את שיפור הביטחון בגזרה הדרומית ושיבוש הירי לכיוון ישראל.
בתוך כך, בצה"ל מודים כי ההישגים שנדרשו למערכה הזו, הושגו ברבים מהמקומות אולם בחלקם היו צריכים להיות טובים יותר. היה שיפור משמעותי של ישראל תוך כדי המבצע אולם על אף זאת, מודים בצה"ל שזה לא היה מספיק. בעתיד, כך אומרים בצבא, יהיה צריך לשנות את פריסת הפעלת הכוח מול הרצועה, נוכח ההישג המבצעי, ולפעול אחרת מול חמאס.
אולם על אף הביקורת העצמית של צה"ל בדרך להשגת היעדים שהציב לעצמו, ההרס הרב שנותר ברצועה הוא רק אחת הדרכים להבין את העוצמה שנפלה על חמאס. בסך הכול, מתחילת המבצע, נורו לעבר ישראל 4,400 רקטות, שביעית מהן, כ-700, נפלו בשטח פלסטיני וגרמו לפצועים והרוגים רבים. התקפות חיל האוויר הבלתי פוסקות במהלך ימי המבצע, הביאו להשמדה של אלפי מטרות וקרוב לחצי מהמשגרים רבי הקנים של החמאס.
אחת התקיפות שעוררו הדים רבים בישראל ובעולם הייתה תקיפת בניין התקשורת "אל ג'לאל", שם ישבו מספר סוכנויות ידיעות זרות, ביניהן AP ואל ג'זירה. אחרי הלחצים הרבים שהופעלו על ישראל במטרה לספק הסברים וראיות שמוכיחות כי תקיפת היעד הייתה הכרחית, היום אומרים בצה"ל כי בבניין היו מעבדות של חמאס שעבדו בפיתוח לוחמה אלקטרונית. בשל עקרון הפעולה של חמאס, שמסתתר לרוב מאחורי גופים אזרחיים, בצה"ל החליטו שעל אף זאת אין ברירה אלא לתקוף את הבניין לאחר פינויו.
מבצע משמעותי נוסף בסבב הלחימה הזה היה תקיפת ה"מטרו" של חמאס, אותה רשת מנהרות מסועפת שנועדה להוות יעד אסטרטגי משמעותי של ארגון הטרור בעת כניסה יבשתית לרצועה. בצה"ל מסבירים כי השלכות התקיפה הזו, במסגרתה הושמדו כ-100 ק"מ של מנהרות, עדיין לא ידועות באופן ברור וכי רק עכשיו חמאס פועל להוצאת גופות הפעילים מהמקומות השונים.
בין היתר, בגלל שמדובר במבצע הרתעתי, בצה"ל סבורים שלא היה נכון בשלב הזה לבצע תמרון יבשתי. היעד שהוצב לפגיעה קשה בחמאס הושג באופן ברור, אולם המטרה הגדולה יותר היא לכוון לחמש-שש שנים של שקט מהרצועה. בצבא מסיקים כי בעתיד יהיה ככל הנראה הכרחי להגיב בצורה אלימה יותר לכל גילוי תוקפנות מצד חמאס. בסך הכול, בצה"ל אומרים כי המערכה בנתה הרתעה טובה וצריך לדעת כיצד למנף את זה כעת.