דובר צה"ל אישר הבוקר (שבת) רשמית כי מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה חוסל אתמול (שישי) בתקיפה בדאחיה, אחרי כשלושה עשורים שבהם עמד בראש ארגון הטרור הרצחני. יחד עימו, חוסלו עלי כרכי, מפקד חזית הדרום בארגון הטרור, ומפקדים נוספים בחיזבאללה.
הטרוריסט הלבנוני ניצל כל הזדמנות להתגרות בישראל ולשלהב את ההמונים לצאת לפעולות אלימות נגדה. מאז שגרר את ישראל למלחמת לבנון השנייה, ירד נסראללה למחתרת ומשם הוא המשיך בפעילותו הצבאית והפוליטית - ופתח בלחימה מול ישראל ב-2023.
ברוב מדינות המערב, ובהן ישראל וארה"ב, נחשב נסראללה טרוריסט בכיר ומסוכן, שפעל בעיקר נגד ישראל בסיוע שלטונות איראן וסוריה. מאז מלחמת לבנון השנייה ב-2006, מיעט נסראללה להופיע בפומבי, ביודעו שהוא יעד מרכזי של ישראל, והסתפק בהצהרות ובנאומים מהבונקר.
חסן נסראללה נולד בשנת 1960 במזרח ביירות. פירוש שם משפחתו הוא ניצחון האל. הוא גדל במשפחה שיעית וכבר בגיל תשע נעשה הדוק יותר באיסלאם. בצעירותו נסע לערי הקודש השיעיות נג'ף בעירק וקום באיראן, שם פגש את עבאס מוסאווי - לימים מנהיג החיזבאללה. בשנת 1982, עם פרוץ מלחמת שלום הגליל, הצטרף נסראללה לארגון אמל שהיווה אז את התנועה השיעית המרכזית בלבנון עד להקמת החיזבאללה ב-1985 בחסות עיראק.
בשנת 1992, אחרי שצה"ל חיסל את מזכ"ל החיזבאללה עבאס מוסאווי, נכנס נסראללה לתפקידו. תקופת כהונתו התאפיינה בבנייה מזורזת של הכוח הצבאי והרחבת פעילות ארגון הטרור לרווחת תושבי דרום לבנון השיעים. בשנים האחרונות השתלב הארגון במערכת הפוליטית של לבנון, כולל השתתפות פעילה בממשלה.
ב-1997 נהרג בנו הבכור האדי, שהיה לוחם חיזבאללה, בהיתקלות עם לוחמי סיירת "אגוז" בדרום לבנון. גופתו הוחלפה תמורת גופת לוחם השייטת איתמר אליה ז"ל, שנפל באסון השייטת.
נסיגת ישראל מלבנון בשנת 2000 העניקה לנסראללה יוקרה רבה בעולם הערבי. לאחר הנסיגה, פרס נסראללה את כוחות חיזבאללה בדרום לבנון, ביסס קו מוצבים ומנהרות תת-קרקעיות לאורך גבול ישראל, והקים בסיוע איראני וסוריה מערך ארטילריה רקטית המאיים על צפון מדינת ישראל. הוא לא היסס להתגרות בישראל וליזום פעולות מכוונות ומתריסות נגדה בקו הגבול, כשאת פעולותיו הוא מלווה בנאומים נלהבים וסוחפים, הלועגים לישראל ולמנהיגיה.
ביולי 2006, עם חטיפת שני חיילי צה"ל בגבול הצפון על ידי חיזבאללה, פרצה מלחמת לבנון השנייה במהלכה שיגר הארגון כ-4,000 רקטות לעבר שטחים מאוכלסים בצפון ישראל, ואף הצליח לגרום לאבדות בנפש ולנזק רב. תגובת ישראל פגעה פגיעה קשה בתשתיות החיזבאללה. נסראללה עצמו ירד למחתרת והמשיך משם את פעילותו הצבאית והפוליטית. במהלך המלחמה השמיד חיל האוויר את ביתו של נסראללה, אך בני המשפחה לא שהו בו באותה עת.
החל מ-2012 הפך גם ליעד של ארגוני הג'יהאד שנלחמו בסוריה נגד משטרו של בשאר אסד, שאיתו הוא משתף פעולה. בין פעולותיהם נמנו פיגועי התאבדות במרכז ביירות ובדאחיה, ואף בשגרירות האירנית, שבהם נהרגו מאות אנשים כולל מספר בכירים בארגון, אך נסראללה ניצל מכל הניסיונות.