בלילה שבין חמישי לשישי הסתיימו 11 ימי לחימה ברצועת עזה עם הפסקת האש בתיווכה של מצרים - וכעת במערכת הביטחון נערכים לתקופה שאחרי מבצע "שומר חומות", שבמהלכו נשבר שיא של ירי רקטות לישראל עם כ-4,360 שיגורים מהרצועה. בצל החשש מקריסה אפשרית של הפסקת האש, שתוביל לסבב נוסף של לחימה, בצה"ל מבקשים למנף את ההישגים כדי לייצר מציאות חדשה ברצועה.
כעת, משהסתיימה הלחימה, ישראל מגבשת לעצמה את מה שהיא רוצה להשיג בחזית העזתית. למרות שברצועה פתחו בתהלוכות ניצחון, המהלך הצבאי של ישראל מאפשר לירושלים לנסות מדיניות חדשה באזור, שמצד אחד תביא שקט לתושבי הדרום ומצד שני תמנע התעצמות של חמאס וקריסה של הרצועה.
בצה"ל קוראים לנקוט בכמה פעולות כדי לייצר משוואה חדשה, בתקווה שתביא שקט ליישובי הדרום. כפי שפורסם אמש בחדשות 12, מדובר בתוכנית שכוללת כמה סעיפים, שמתלכדים יחד לכדי מדיניות חדשה מול רצועת עזה: להגיב בעוצמה ובאופן ולא פרופורציונלי על כל בלון או רקטה שישוגרו מהרצועה; ליישם פעילות נרחבת נגד התעצמות חמאס – בדומה למדיניות שישראל נוקטת בסוריה; לנתק את החיבור בין עזה לירושלים; להתנות את שיקום הרצועה בשקט ביטחוני; לחזק את הרשות הפלסטינית; וכן לדרוש את החזרת הישראלים השבויים והנעדרים בעזה.
ההיערכות והתרחישים: מה שיקבע את המציאות הביטחונית החדשה
התוכנית הזאת של צה"ל אמורה לייצר "משוואה החדשה" שבה ישראל לא תסבול יותר "טפטוף" של ירי רקטי לעבר יישובי העוטף. עם זאת, במערכת הביטחון גם נערכים לאפשרות שבטווח הקצר או הארוך האש תתחדש, גם בדמות של רקטה בודדת או מטח בלוני תבערה לעבר יישובי העוטף. במצב כזה, ישראל תגיב בעוצמה - ואז הסלמה דרסטית ולאחריה גם סבב לחימה חדש, היא רק עניין של זמן. המשוואה הזאת יכולה להיות הפלת מגדל ברצועה על כל שיגור לישראל, או פגיעה בבכירי חמאס. נדבך משמעותי בתוכנית הזאת היא ירושלים, שהייתה אחת הסיבות להסלמה החמורה האחרונה. בישראל שואפים לנתק את "הבעלות" שחמאס ניכס לעצמו על הר הבית, בניסיונו לקשור את הנפגעים הפלסטיניים בהר הבית לירי רקטי על ישראל.
אבל יש אפשרות שבה השקט, מתוח ככל שיהא, יישמר – ואז ייפתח חלון הזדמנויות לבנות מנגנון הידברות עם עזה בהובלתה של מצרים, שכבר הוכיחה את עצמה כמתווך משמעותי באזור. ישראל מגיעה למשא ומתן אפשרי מנקודת כוח והיא יכולה לספק "מקלות וגזרים" לעזה, כל זאת בהתאם להתפתחויות השונות. נקודה קריטית נוספת היא ניתוב הכספים שאמורים להגיע לשיקום רצועת עזה וניסיון למנוע מהכסף הזה לזרום לידי חמאס. בהיבט הכלכלי, ישראל יכולה לאפשר להוציא פועלים מהרצועה לשטחה, ולהתניע מחדש תוכנית ישנה להקמת אזורי תעשייה משותפים באזור המעברים ארז וקרני, שיפתח מקומות עבודה רבים לתושבי הרצועה.
נשיא ארצות הברית ביידן אמר בהצהרה שהכסף לשיקום הרצועה יעבור דרך הרשות הפלסטינית, וייתכן שיקום סוג של מנגנון בין-לאומי שיבטיח שהכסף העתידי שיוזרם לא יגיע לידיו של ארגון הטרור, שכעת מנסה להשתקם מההרס שספג מהפגיעות של ישראל ב-11 ימי המבצע. בכל מקרה, ישראל רוצה ביטחונות ממצרים, מארצות הברית, ממצרים ומאירופה לכך שהכסף לא יופנה להתעצמות צבאית של חמאס, אלא לשיקום התשתיות האזרחיות שנהרסו בזמן הלחימה. בחמאס טענו שהנזק מתקיפות צה"ל נאמד בכ-340 מיליון דולרים.
"אין הפרדה בין הדרג המדיני לצבאי", הבהיר אתמול שר האוצר וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני ישראל כ"ץ בריאיון ל"פגוש את העיתונות" שבו הסביר כי ישראל לא תהסס לפגוע בראשי חמאס במצב של הסלמה נוספת. "סינוואר צריך לדעת שהוא יחוסל אחרי כל טיל שיירו - כל פגיעה תיענה בחיסול של בכירי החמאס". עוד התייחס ליעדי המבצע ואמר: "כל מה שאפשר לעשות מהאוויר בלי כניסה קרקעית בוצע בעזה כמעט במלואו".