בתום ישיבת הקבינט שנערכה היום (ראשון) נשאו ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל הצהרות לתקשורת, בהן עדכנו על המשך הלחימה והמשך תקיפות צה"ל ברצועה. נתניהו אמר: "נפעל ככל שיידרש, זה ייקח זמן". גורם מדיני הבהיר, בניגוד לפרסומים הבינלאומיים, כי לא עומדת הצעה להפסקת אש על הפרק.

"המערכה נגד ארגוני הטרור ממשיכה בכל העוצמה", אמר ראש הממשלה נתניהו בפתח דבריו. "צה"ל ביצע התקפות על יותר מ-1,500 מטרות בימים האחרונים. חלק גדול מזה ירד לטמיון. המנהרות שהיו נכס אסטרטגי של חמאס הפכו למלכודות מוות למחבלים. אנחנו עושים מאמצים להוריד למינימום את מספר הנפגעים הלא מעורבים. אני מצדיע לצה"ל ולכוחות הביטחון. בתחבולות אנו עושים מלחמה, ובתעוזה ננצח. זה עוד ייקח זמן. מדברים על הלחץ הבינ"ל ותמיד יש כזה, אבל אנחנו מקבלים גיבוי ממשלים שונים, ויש סיבה לתמיכה הזאת".

נתניהו  (צילום: לע"מ)
צילום: לע"מ

"אני מברך על הירידה באלימות מצד הציבור הערבי, אנחנו רוצים לגבות מחיר מהתוקפנים ולשקם את המשילות, אבל גם זה ייקח זמן. אנחנו פועלים מול אלו שהפרו את הסדר ופעלו את האלימות - הם יבואו על עונשם. אנחנו צריכים לעצור את האלימות, ולאחר מכן לשקם את החיים המשותפים. ההישג שאנחנו מבקשים להשיג הוא קודם כל להציל חיים. במשך שנה שלמה שינינו את שגרת החיים והצלנו חיים רבים. אני מבקש מכולם - צמצמו את הפעילות בחוץ והישמעו להוראות פיקוד העורף. אנחנו עומדים כאיש אחד בלב אחד, למען ביטחוננו ועתידנו".

"חמאס עשה טעות קשה וחמורה ולא קרא אותנו נכון", אמר הרמטכ"ל אביב כוכבי. "כתוצאה מכך, צה"ל פועל לפי תכנית סדורה מראש, ופוגע בארגוני הטרור בצורה קשה מאוד. חלקים גדולים ממערך המנהרות נפגע אנושות, גם היכולות הרקטיות שלהם נפגעו קשות ויידרשו לשיקום ארוך. עם זאת, הירי על העורף נמשך. אנחנו מודעים לכך ומבינים את המשמעות".

הרמטכ"ל כוכבי (צילום: לע"מ)
צילום: לע"מ

"אנחנו עושים הכל כדי להמשיך לשפר את התקיפות מהאוויר, ובמקביל מנהלים מאמץ הגנה קרקעי, בדגש על עוטף עזה. חמאס לא העריך נכון את עוצמת התגובה, עוצמה שהם לא חוו עד היום. התקיפות הזאת מוצדקת ונובעת משלושה גורמים עיקריים: היקף הירי, יכולות המודיעין שלנו ויכולות התקיפה שלנו. אנחנו עושים את הכל כדי לסכל את האיומים על מדינת ישראל. אנחנו מתכוונים להמשיך לפעול ככל שנידרש בהתאם לתכנית שהכנו ופועלים מתוך תחושה של צדק".

שר הביטחון גנץ פתח את דבריו בקריאה לציבור להקפיד על שמירת הנחיות פיקוד העורף, ובקריאה להרגעת הרוחות בפנים הארץ כדי לנצח את "המלחמה על הבית". בהמשך דבריו, הדגיש גנץ את מטרות המבצע כפי שהן נתפסות על ידי הדרג המדיני: "המטרות - להשיב את השקט ולמנוע מחמאס הפתעות אסטרטגיות. אין מדינה שהייתה משלימה עם פגיעה באזרחיה. יש לעשות זאת תוך התחשבות בחוק הבינ"ל ובשיקול הדעת". גנץ הודה לכוחות הביטחון בצה"ל ובשב"כ הפועלים ללא לאות למען ביטחון אזרחי המדינה.

 

בני גנץ (צילום: לע"מ)
צילום: לע"מ

גורם מדיני הבהיר: ההצעה להפסקת אש - אינה על הפרק

חברי הקבינט המדיני-ביטחוני דנו היום (ראשון) בהמשך המבצע ברצועת עזה, במהלכה אישרו את המשך התקיפות. ישיבת הקבינט התכנסה על רקע דיווח בפייננשל טיימס, לפיו ישנה הצעה להפסקת אש ארוכת טווח, שכוללת את החזרת חללי צה"ל המוחזקים ברצועת עזה, הדר גולדין ואורון שאול, שנידונה בישיבת הקבינט. גורם מדיני הכחיש את הדיווח, והבהיר כי "אין הצעה כזאת על הפרק".

הגורם המדיני שהתייחס לדיווח על המגעים להפסקת האש, ציין כי הקבינט לא דן בהפסקת אש וכי אין הצעה כזאת על הפרק. עם זאת, הגורם הדגיש כי נושא השבויים והנעדרים הוא תמיד מרכיב משמעותי במדיניות. השרים החליטו להמשיך את המבצע על פי התכניות המבצעיות של צה"ל.

הדיווח בפייננשל טיימס הגיע על רקע הלחצים האמריקניים לעצור את ההסלמה. מוקדם יותר, נועד גנץ עם השליח האמריקני לאזור, האדי עמר, והשניים שוחחו על המבצע ברצועה. גורם דיפלומטי ישראלי בכיר אמר ל-N12: "האמריקנים מצפים מאיתנו לחתור לסיום המבצע – או לפחות להתחיל לראות מגעים להפסקת אש".

חברי הקבינט יקבלו עדכון שוטף על המצב, ויעסקו בהמשך המבצע. השאלה היא אם הולכים לעבר הסלמה נוספת - כלומר הגברת התקיפות ואישור תוכניות מבצעיות נוספות, או דווקא לכיוון של היענות לערוצים הדיפלומטיים שמתווכים לעבר רגיעה, בעיקר המצרים.

יירוטים בגוש דן (צילום: יהונתן קלרמן)
יירוטים בגוש דן | צילום: יהונתן קלרמן

אמש דווח באולפן שישי כי גוברים הקולות החותרים להפסקת אש במערכת הביטחון. בין היתר אמרו גורמים ביטחוניים כי אנחנו "קרובים למיצוי", וכי אם מחפשים נקודת יציאה – כעת זהו זמן מתאים, עם הישג תודעתי של פגיעה במנהרות חמאס. עם זאת, גורמים מדיניים דווקא מעוניינים בהמשך התקיפות ואומרים כי "זה לא הזמן להפסיק".

כחלק מהלחץ האמריקני להפסקת אש ולרגיעה, גנץ נועד הבוקר עם האדי עמר, סגן עוזר מזכיר המדינה האמריקני לענייני ישראל והרשות הפלסטינית, שנשלח לאזור בשל ההסלמה. לצד זאת, בהודעה מטעם הבית הלבן אמש נאמר כי הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו, ו"שב ואישר את התמיכה החזקה בזכותה של ישראל להגן על עצמה למול מתקפות הרקטות של חמאס".

אתמול שוחח גנץ עם מזכיר ההגנה האמריקני, לויד אוסטין, שהביע אף הוא תמיכה בזכותה של ישראל להגן על עצמה. גנץ אמר אתמול: "צה"ל נלחם בכל העוצמה. אני מצר על כך שישנן מדינות וארגונים שאינם מבינים את המציאות כפי שהיא - ובמקום ללחוץ על חמאס שיפסיק את הירי, מתעלמות מפשעי המלחמה שלו ולוחצות דווקא על ישראל".

הרס תקיפת צה"ל ברצועת עזה

נתניהו אמר אתמול: "המבצע הזה יימשך ככל שדרוש כדי שנשיג את היעדים שהצבנו. צפויים לנו עוד ימים לא קלים". הוא הוסיף: "הפעולות שלנו צודקות והכרחיות. אנחנו ממשיכים לפעול במלוא העוצמה, מנחיתים על ארגוני הטרור מכות. בניגוד לחמאס שמכוון לפגוע באזרחים, אנחנו עושים הכול, אבל הכול, כדי לצמצם ולמנוע ככל האפשר את הפגיעה באזרחים ולפגוע ישירות במחבלים".