הירי לעבר אזור ירושלים אתמול (שני) וירי הרקטות המסיבי מאז, הם עליית מדרגה ברורה בנכונות של חמאס להסלים את המצב ולהתעמת עם ישראל. באופן טבעי בבליל הדיווחים על ההסלמה הביטחונית אמש, עליית מדרגה אחרת זכתה לפחות תשומת לב - הידרדרות ביחסים העכורים גם ככה בין צעירים ערבים אזרחי ישראל ובין המדינה, המשטרה והאזרחים היהודים. פנינו למפקד מחוז צפון לשעבר במשטרה, ראש העיר אום אל-פחם וסוציולוג כדי לנסות להבין איך זה קרה.
סיקור N12 על המהומות בהר הבית וההסלמה בדרום:
האולטימטום של חמאס: ירי רקטות לירושלים והדרום
מהומות בהר הבית: אלפי מתפללים התפרעו במסגד אל-אקצא
צה"ל תקף בעזה: מדווחים על 20 הרוגים
יותר מ-10 אירועים חריגים במיוחד נרשמו במחאות האלימות אתמול ברחבי הארץ. בין היתר, נעצרו שני חשודים בדריסת שוטר סמוך לאום אל-פחם, uבמקום נרגם גם רכבם של שני אזרחים שנפצעו בפניהם. סמוך לכפר כנא מפגינים תקפו חובש כיפה בשנות ה-40 לחייו. בשגב שלום צרו חשודים על התחנה והשוטרים נכלאו בה למשך שעות. במקום ייודו אבנים לעבר אמבולנס מד"א. בצומת שוקת הוציאו אישה מרכבה והעלו אותו באש. במהלך המחאות הסוערות בלוד יהודי חשוד שירה למוות במפגין ערבי בן 25 ופצע שניים נוספים.
"הזרם המיליטנטי בקרב ערביי ישראל היום רחב וגדול"
ניצב בדימוס עו"ד יעקב בורובסקי כיהן בשלל תפקידים שכללו מגע עם אוכלוסיית ערביי ישראל, ביניהם מפקד מחוז צפון, מפקד מרחב עמקים ומפקד משטרת חיפה. הוא סבור כי האלימות הקשה שאנו חווים כלפי שוטרים ואזרחים היא תוצאה של שנים של כישלון של מדינת ישראל והמשטרה בהתמודדות עם זרם מסוים בקרב ערביי ישראל.
"הזרם שאנחנו רואים היום הוא זרם מיליטנטי קשור לבל"ד וגורמים נוספים", תיאר בורובסקי. "זה זרם שנשמע להוראות הרבה יותר רחבות ממנהיגות מקומית, למשל מארגוני הטרור. זה זרם שלא מכיר במדינה, שעוסק בפעילות אקטיבית, ינצל כל הזדמנות וינסה לפגוע בה בכל מקום שהוא יכול. אחרי שאמרתי את זה, גם עם הזרם הזה יש חובה לקיים הדברות כדי לא להיות מופתעים ולהגיע למצב שדברים כאלה קורים".
הזרם הזה היה קיים גם קודם בקרב ערביי ישראל אבל בורובסקי סבור שהיקפו גדל לאחרונה. "הזרם הזה תופס מקום מרכזי יותר", אמר. "הוא היום רחב וגדול. הטעות הכי גדולה היא שערביי ישראל לא שותפים בחיי היום יום במדינה. אני נגד דו-קיום ובעד קיום. אתה רוצה שבכל יום ראשון סביב שולחן הממשלה יהיה שר דובר ערבית, צריך את זה. אתה רוצה ללכת לרופא שהוא המקצועי ביותר בין אם הוא יהודי או ערבי זה קיום. אתה לא נותן נדבות".
"המדינה חסרת אונים"
"כשאתה לא נותן לזרם המרכזי להיות שותף, יותר ויותר אנשים מסתכלים אחרת על המדינה והרשויות שלה", אמר. "אם הם יהיו שותפים מלאים הם יוקיעו את כל הזרמים האנטי לאומיים במדינת ישראל. הזרם המרכזי נגרר היום אחרי הזרם המיליטנטי הזה. כמו בתיאוריית קצה הקרחון של יאיר שפרינצק אתה חי בקרחון, קצה הקרחון הוא הכי בולט, מי שקיצוני יותר בולט יותר. הקרקע היא ערביי ישראל שכואבים, מתוסכלים ונמצאים בבעיה מאוד חמורה ואז הקיצונים בולטים".
"ההתפרעויות הן גם תוצאה של חוסר היכולת של המדינה והמשטרה להתמודד עם הפשיעה בנגב ובצפון", טען בורובסקי. "המדינה חסרת אונים. כשהמדינה לא נותנת שירותים, גורמת לזה שמקרי רצח לא מפוענחים, היא מאבדת את הכוח שלה. אמון וביטחון לא נשפטים על ידי מעשים שעושה אלא על ידי תוצאות. כשאתה בונה תחנת משטרה אתה לא עושה טובה לאף אחד, זה חובתך".
"המשטרה, הפרקליטות והיועמ"ש היו צריכים להוביל לשינוי חקיקה", הוסיף. "אנשים רוצים לראות תוצאות במלחמה בפשיעה. בקרב ערביי ישראל צריכים לשבת 3,000 או 5,000 שוטרים לא רק במבצעים מיוחדים אלה לילה לילה. בתוך שלוש שנים, או חמש שנים היית מביא את התופעה לשליטה. לא הבאת את זה והתוצאה זה הכאוס שאנחנו רואים".
"לא מסכים עם מיידי האבנים אבל מבין אותם"
ד"ר סמיר סובחי מחאמיד הוא ראש עיריית אום אל-פחם, שבה התרחשה אמש אחת ההפגנות האלימות ביותר. הוא מבהיר כי האלימות אינה דרכו אך כי הוא מבין לליבם של הצעירים. "לא מסכים עם אותם בחורים שמיידים אבנים, אבל בהחלט מבין אותם, מבין מאיפה כל הכעס", הסביר. "העליהום הבוקר על הערבים לא מובן לי, לך מותר להביע רגשות ולי אסור? לא יכול להיות שאני מסולק מהמסגד שלי, תאר שיהודי היה מסולק מבית כנסת שלו מה הייתם עושים. תאר שבתוך בית כנסת היה נזרק רימון הלם. רוצים לאנוס אותנו לחשוב כמוכם".
ד"ר מחאמיד לא מייחס לאירועים האלו הקצנה של שנים אלא זעם נקודתי. "זה אירוע מתגלגל שהתחיל משיח' ג'ראח, עבר לבאב אל-עאמוד (שער שכם) והמשיך לאוטובוסים שעוצרים אותם. הדרג המדיני והמשטרתי מזגזג, היו צריכים לקבל שכל מלכתחילה ולא לעשות את הצעדים האלו. זה כעס של רגע של דברים שמתהווים, הרי הצעירים מתחנכים במערכת חינוך ישראלית שאת רוב המורים בוחר משרד החינוך. ברקע יש גם מצוקת דיור, יש אלימות שגואה, יש המון כעסים גם בתוך החברה, כל התסכול צריך לצאת באיזשהו מקום".
ראשי הרשויות הערביות דנו איך להרגיע את הרוחות
ד"ר מחאמיד הגיע בשבת להפגנה שהייתה שקטה ואמר שם כי פוגעים בחופש הפולחן באל-אקצא. "ההפגנה ביום שבת הייתה למופת, לא צריך להתנצל על דברים", אמר. "אני גם רוצה הפגנות שקטות, לא רוצה נזקים לרמזורים, לכבישים. אבל אני כן רוצה להמשיך להביע את דעתי ולהפגין אני חושב עדיין שאין חופש פולחן במדינת ישראל".
הבוקר קיים ד"ר מחאמיד שיחה עם עו"ד מודר יונס, יו"ר ועד ראשי הרשויות הערביות ועם ראש עיריית כפר קאסם. "אנחנו מנסים לרסן ולמתן את התגובות שלנו", סיפר על השיחה, "אבל כן צריך לשקף מה שעושה הדרג המדיני בישראל. מובילים לתהום, לא רוצים להגיע לתהום, רוצים שהשפיות תקבל מקום של כבוד".
"שנת הקורונה חיממה את השטח"
ד"ר נוהאד עלי, סוציולוג מהמכללה האקדמית גליל מערבי ומוסד שמואל נאמן בטכניון, סבור שיש קווי דמיון משמעותיים בין ההתפרעויות הלילה ואירועי אוקטובר 2000. "הראשון הוא התסכול בחברה הערבית תסכול ורוויה ממערכת היחסים ב-20 השנים האחרונות", טען. "השני הוא שהניצוץ שלהם מתחיל בירושלים. בקרב חלק ניכר מהערבים מסגד אל-אקצא בירושלים זה קו אדום בלתי חדיר".
ד"ר עלי סבור כי גם לקורונה הייתה השפעה. "היו עליות וירידות במערך היחסים בין יהודים וערבים בשנת הקורונה", טען, "מצד אחד ההתגייסות של הצוות הרפואי הערבי במלחמה בקורונה והמצב הפוליטי שגרם לגוש אחד, רע"ם, לשקול חבירה בקואליציה. אלו צדדים חיוביים. אבל גם היו אירועים גזעניים בתקופת הקורונה שהשפיעו על מערכת היחסים בין יהודים לערבים. כמחצית מהתלונות על רקע גזעני בישראל היו של ערבים, זה גם תוצאה של קורונה. שנת הקורונה חיממה את השטח".
"צעירים מאמינים שהמדינה מעוניינת בפשיעה בחברה הערבית"
מאפיין נוסף שזיהה ד"ר עלי הוא הרתיחה במיוחד בערים מעורבות. "זה על רקע מערכת היחסים העכורה שם בשנים האחרונות", אמר. "אזרח יהודי שהורג אזרח ערבי על רקע עמדות פוליטיות זו עליית מדרגה בייחוד מחברה שמתגאה בערך של מערכת החוק בעיניה ואנחנו רואים שאזרח לוקח את החוק לידיים. גם צעירים ערבים שמיידים אבנים בנגב למשל ומסכנים חיי אדם זו עליית מדרגה".
"מערכת היחסים בין הציבור הערבי ומשטרת ישראל יודעת הרעה בתקופה האחרונה לאחר הרג של כמה אזרחים ערבים בידי המשטרה", הוסיף ד"ר עלי. "הפשיעה משתוללת בלי שהמשטרה תדע לשים קץ לאלימות הזו. זה גרם להרבה מהצעירים להאמין בתיאוריות קונספירציה שהמדינה מעוניינת בפשיעה בחברה הערבית. ידה של המשטרה על ההדק מהירה מדי. גם על רקע הדוחות בקורונה אמון הציבור במשטרה ירד". אם יש קו אחד שאפשר למתוח בין דברי המרואיינים השונים הוא שמדינת ישראל נכשלה עד היום לשתף בה ולחבר אליה את הזרם המתון בקרב ערביי ישראל.