המצב בעזה - היום שאחרי: בצה"ל מגבשים תובנות והמלצות נוכח ההישג הצבאי במבצע "שומר החומות", שנמשך 11 ימים ונעצר אתמול לפנות בוקר. בצה"ל דנו כיצד אפשר למנף את ההישג ואיך אפשר לשפר ולייצר מציאות אחרת מול עזה - והערב (שבת) בחדשות סוף השבוע פרסמנו את עיקרי התוכנית שגיבשו בצה"ל - וצפויה להיות מבחן גדול מאוד לממשלה הישראלית.
ואלו עיקרי התוכנית:
-
ישראל צריכה לשנות את מדינות התגובה – על כל הפרה כמו בלון או רקטה, תגובה "לא פרופורציונלית וחזקה מאוד"
-
עזה=סוריה: מערכת הביטחון כולה – צבא, שב"כ, מוסד – תפעל נגד התעצמות חמאס כמו שעושים בסוריה
-
ניתוק החיבור שניסה לעשות חמאס בין עזה לירושלים – לא להשלים עם שום אירוע שבו עזה מגיבה על משהו שמתחולל בירושלים
-
שיקום הרצועה - רק כתנאי לשקט כלכלי, שיפור תשתיות, יציאת עזתים לעובדה בישראל בסיוע מדינות ערביות מתונות וחיזוק הרשות הפלסטינית
-
החזרת השבויים והנעדרים - דרישה מרכזית מבחינת ישראל
מנהיג חמאס ברצועת עזה יחיא סינוואר נראה היום בפומבי לראשונה מסיומו של מבצע "שומר החומות" ברצועה. בתמונה שפורסמה בכלי תקשורת פלסטיניים, נראה סינוואר כשבנו של באסם עיסא, אחד מבכירי חמאס שחוסלו במהלך המבצע, מנשק את ראשו.
באסם עיסא היה מח"ט עזה ופעיל בכיר בזרוע הצבאית. לאורך השנים, היה מעורב בתכנון פיגועים רבים ושימש כפעיל בכיר גם במערך הייצור של הארגון וכיום הוא נחשב למי שמנהל את הפעלת הכוח בסבבי הלחימה מול ישראל. סיכולו צפוי להשפיע באופן משמעותי על תפקוד החטיבה והזרוע הצבאית של חמאס.
שר החינוך וחבר הקבינט יואב גלנט התייחס במהדורה לתמונות של סינוואר ברחובות עזה ואמר: "כל מחבל, בין אם הוא לובש מדים או בחליפה, הוא פוטנציאל. בואו לא נתבלבל בין יחסי הציבור של חמאס לבין מה שקרה לו באמת, הוא הוכה קשות". על מוחמד דף ששרד עוד שני ניסיונות חיסול אמר גלנט: "הוא יסיים את חייו בבית הכלא או בבית הקברות שלא בדרך הטבע".
השר גלנט התייחס גם לתמיכתו בהפסקת האש למרות הצהרותיו הלוחמניות: "קבינט חצוי פוליטית אך הצביע כאיש אחד. לא שמעתי שום תלונה בקבינט שהמודיעין היה עלוב"
ישראל כ"ץ, שר האוצר וחבר הקבינט, התראיין ל"פגוש את העיתונות" והבהיר גם הוא שסינוואר עשוי להיות יעד לחיסול: "אין הפרדה בין הדרג המדיני לצבאי. סינוואר צריך לדעת שהוא יחוסל אחרי כל טיל שיירו - כל פגיעה תיענה בחיסול של בכירי החמאס". עוד התייחס ליעדי המבצע ואמר: "כל מה שאפשר לעשות מהאוויר בלי כניסה קרקעית בוצע בעזה כמעט במלואו"
בתוך כך, המשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם (OCHA) קרא בסוף השבוע לרשויות הישראליות והפלסטיניות לפתוח בחקירת חשדות להפרות של המשפט ההומניטרי הבין-לאומי במהלך מבצע "שומר החומות". בנוסף, המשרד קורא לאפשר הגשת סיוע הומניטרי ללא הפרעה.
לפי האו"ם, כ-17 אלף יחידות דיור ומסחר בעזה נהרסו או נפגעו, וכ-800 אלף עזתים סובלים ממחסור במים נקיים. רבים נותקו מרשת החשמל, ועובדי חברת החשמל הישראלית הודיעו כי לא יתקנו את הנזק עד שלא יוחזרו השבויים והנעדרים. על פי נתוני משרד הבריאות בעזה, 248 פלסטינים נהרגו במהלך מבצע "שומר החומות", מתוכם 66 ילדים.