זה קורה כבר כמה שנים מתחת לרדאר - מקורות זרים מדווחים על קולות נפץ חזקים, על יעד עלום אי שם שנמחק. למרות שאין רעש חזק כמו מנוע של מטוס קרב, הדממה סביב המערכה הסוערת שמנהל חיל האוויר בין המלחמות נשמרת בקפדנות תחת מעטה של חשאיות. בכלי התקשורת, גם אצלנו, מופיע בדרך כלל משפט קצר אחד.
על פי מקורות זרים, כמות התקיפות שביצע חיל האוויר הישראלי בשנים האחרונות כדי לבלום התבססות אירנית באזור עלה מאוד. בפעם הראשונה, הצטרפנו אל צוותי האוויר כדי להביא מבט מבפנים, תיעוד נדיר, איך נראית המערכה שבין המלחמות (מב"מ).
למב"מ יש חוקים משלה והם שונים ממה שאנחנו מכירים משדה הקרב הגלוי. סא"ל ג', מפקד טייסת 101, בתדרוך אחרון לטייסים לפני תקיפה בסוריה: "המטרה הזו היא תהיה שם מחר, מוחרתיים ועוד שבוע. אם משהו לא מסתדר כי זה לא מה שתכננו, בין אם זה מה שאתם רואים בשטח, מזג אוויר, תקלות, משהו קורה – יש לכם כרטיס חופשי ממני לפנות לאחור ולחזור".
אנחנו יוצאים מהתדריך, אחד הדברים שאמרת זה "חבר'ה, תשמרו על עצמכם. יותר חשוב אתם והמטרה תחכה". יש לך תמיד את הלוקסוס להגיד את זה?
"לא. אנחנו עדיין לא במלחמה. במלחמה אני לא אומר את זה. אני אומר: 'חבר'ה, תשמרו על עצמכם אבל תבצעו את המשימה'. פה זה טריקי. מצד אחד אנחנו תוקפים בסוריה, שזו משימה מורכבת ומסוכנת. מצד שני, לעשות פה טעות שיכולה לגרור אותנו למלחמה עם סוריה או עם חיזבאללה - אנחנו ניכנס למלחמה בעימות צפוני".
מי שפיקד על הטייסת לפני עשור לא חווה כאלה תקיפות בתדירות כזו.
"לא, אני הייתי כבר 13 שנה טייס מבצעי. הייתי בטייסת יחסית שעשתה הרבה פעילויות. אולי אחת לשנתיים-שלוש היית רואה משהו בסגנון, ובשנים האחרונות זה בקצב היסטרי. גם על כל אחד כזה שיוצא יש איזה שלושה-ארבעה שלא יוצאים".
אנחנו מלווים את אל"ם ת', מפקד בסיס חצור, רגע לפני תקיפה מתוכננת נוספת בסוריה. דקות להמראה – המשימה מבוטלת, בשל חשש לפגיעה בחפים מפשע באזור המטרה. "תחושה של אכזבה", אומר ת' אחרי הביטול.
רס"ן מ', טייס קרב בטייסת 101, השתתף בתקיפות בעזה במהלך מבצע "שומר החומות". "הייתה לנו גיחה שבה ראינו את כל הטילים עפים על תל אביב", הוא מספר. "זאת גיחה שכולנו לא הצלחנו להירדם כמה שעות אחר כך. תוך כדי הגיחה אנחנו רואים הכול, אז אף אחד לא צריך להסביר לך את חשיבות המשימה. אישית כואב לי לראות את התקשורת הבין-לאומית בחוץ, שנובעת לפעמים מבורות".
ביום התשיעי של המבצע אנחנו עם מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, במטה בבור שבקריה. "מספיק שספרה אחת זזה, ופצצה של טון פוגעת בית ליד", הוא מסביר. "יש פה אלפי אנשים, שבסוף התזמורת הזאת צריכה להיות מאוד מאוד מדויקת. יש מקומות בעולם שכשיש מחסן אמל"ח לא מתקשרים לוודא שאף אחד במחסן רקטות לא נמצא, פשוט תוקפים את זה. אנחנו מתאימים את גודל הפצצה לצפיפות של הרחוב, כי אנחנו לא רוצים לפגוע בבתים נוספים".
נורקין אומר שהוא מרוצה מתוצאות המבצע. "עשינו את זה מעולה. לא בלי טעויות, לא בלי לקחים, אבל השגנו הרבה יותר ממה שתיארתי לעצמי שנשיג. והמילה הזאת 'ניצחנו' היא מילה שצריך להתאים אותה לעשורים השונים. פעם היו מלחמות שהיה ברור מי ניצח ומי הפסיד. אנחנו תמיד מקנאים באבות המייסדים שבששת הימים תקפו שדות תעופה ובסיסים, ואנחנו היום מתמודדים עם ארגוני טרור שנמצאים בתוך אוכלוסייה אזרחית".
בגזרה הצפונית - היעד הוא לצמצם את ההתבססות האירנית. הצלחנו בזה?
"לשנות את האמונה האירנית בכל מה שקשור להתבססות שלהם באזור זה משהו שהוא מעט יומרני, אבל לשנות את התוכניות המבצעיות של האירנים באזור - אני חושב שהשפענו על זה. זו לא פעילות שמביאה אויב לזנוח רעיון או להגיע לאפס. היא פעילות שמשבשת, היא פעילות שמעכבת, היא פעילות שגורעת יכולות, היא פעילות שמרתיעה, וכל המרכיבים האלה ביחד משפרים את מצבנו".
אתה רואה גם את כל הכותרות בארץ לגבי ה-35-F. גם השם שלך השתרבב בזה כמי שאמר בחוות דעת - לא צריך לתת את זה לאמירויות.
"עמדת צה"ל בעניין הזה היא מאוד ברורה. אנחנו חייבים לשמר את היתרון היחסי שלנו, והיתרון היחסי הזה עלול להישחק כי בסוף הם רוכשים מטוסי F-15ו-16F-, במידה מסוימת אפילו כבר בדגמים יותר מתקדמים משלנו. כרגע המדרגה שלנו יש זו המדרגה של ה-35-F, שנכון לשמור אותה".
עם יד על הלב, אתה ואני לא ניפגש פה עוד שנה, במלחמה הבאה בעזה?
"יכול להיות שניפגש בטווח זמן יותר קצר".