ברקע ההערכה להסכמה על הפסקת אש ביום שישי בצהריים, החלטנו לחזור לשטף ההבטחות של קובעי המדיניות והגנרלים לתושבי הדרום. "יום אחרי - המשוואה משתנה", הבטיח ביום שלישי ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשי הרשויות בדרום, "על כל ירי שיהיה, יהיו תגובות עוצמתיות מאוד". אבל האם זה באמת יקרה? הארכיון זוכר שורה של הבטחות דומות במבצעים קודמים, שקשה לומר שהתממשו במלואן.

אחרי עופרת יצוקה: "מציאות אחרת"

ב-17 בינואר 2009, לאחר שלושה שבועות של מבצע "עופרת יצוקה", החליט הקבינט על הפסקת אש חד צדדית. "אני רוצה להביע תקווה שהערב נעשה צעד ראשון לקראת מציאות אחרת של ביטחון ושקט לתושבי הארץ", אמר בנאומו ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט. "המערכה הנוכחית הוכיחה שוב את עוצמתה של ישראל וחיזקה את כוח ההרתעה שלה מול אלו המאיימים עליה".

אולמרט אהוד ראש ממשלת ישראל בישיבת ממשלה (צילום: חדשות 2)
הכנסת | צילום: חדשות 2

גם אז דאג הדרג המדיני להבהיר שחמאס ספג מכה קשה. "החמאס הוכה קשות", אמר אולמרט, "הן במערכיו הצבאיים והן בתשתיות שלטונו. אם יחזור על התקפותיו הפרועות הוא יופתע שוב מנחת ידה של ישראל - אני לא מציע לו לנסות זאת. החמאס אינו חלק מההסדרה אליה הגענו. לארגוני טרור אין ולא יהיה חלק בהסכמים". שעות לאחר ההכרזה על הפסקת אש המשיך חמאס בירי רקטות ופצצות מרגמה, בהמשך אף ירה לעבר כוח צה"ל.

אחרי עמוד ענן: "הפסקת אש מתמשכת, שקט ופריחה בדרום"

מבצע עמוד ענן נמשך שמונה ימים אי אז בנובמבר 2012 והסתיים כשממשלת ישראל נענתה להצעת נשיא ארה"ב לתת הזדמנות להפסקת אש מתמשכת. "ארגוני הטרור הניחו שנמנע מפעולה תקיפה נגדם - הם טעו", אמר אז ראש הממשלה נתניהו בהודעה על הפסקת האש, "פגענו במפקדים בכירים של ארגוני הטרור, השמדנו אלפי רקטות שכוונו לדרום ואת רוב הרקטות שכוונו למרכז והרסנו מתקני שליטה של חמאס".

"מובן מאליו שישראל לא יכולה לשבת בחיבוק ידיים מול ההתעצמות של אויבינו בנשק הטרור", הוסיף נתניהו, "ולכן סיכמתי עם הנשיא אובמה שנפעל יחד, ישראל וארה"ב, נגד הברחות הנשק לארגוני הטרור. הפעלנו עוצמה צבאית, תוך שיקול דעת מדיני. עכשיו אני יודע שישנם אזרחים שמצפים לפעולה צבאית חריפה עוד יותר ויתכן מאוד שנדרש לה. אבל בעת הזאת הדבר הנכון למדינת ישראל הוא למצות את ההזדמנות להשיג הפסקת אש מתמשכת".

ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הנשיא אובמה (צילום: צילום: משה מילנר, לע"מ)
נתניהו ואובמה | צילום: צילום: משה מילנר, לע"מ

אחריו עלה לדבר שר הביטחון אהוד ברק. "תוך דקות תיכנס לתוקפה הפסקת האש ואנו מצפים כי תכובד", הוא אמר, "הטלנו על צה"ל להשיג את המטרות הבאות: חיזוק ההרתעה וצמצום משמעותי של שיגורי התלול-מסלול, פגיעה קשה בחמאס ובארגוני הטרור ובמאמץ ההתעצמות שלהם, צמצום הפגיעה בעורף שלנו, מקסימום פגיעה בחמאס ובארגוני הטרור ומינימום פגיעה באזרחים פלסטינים, מוכנות להרחבת הפעולה ככל שיידרש. המטרות הושגו במלואן".

"החמאס והג'יהאד קיבלו מהלומה", הוסיף ברק, "אנחנו מצפים לכיבוד מוחלט של ההבנות, אך מניסיון העבר אנו ערים לכך שיתכן זנב קצר. החמאס אחראי לאכיפת הבלימה. גם בשעה הזאת עדיין עומדים תושבי הדרום תחת אש. ובשעות הקרובות וביממה הקרובה מתחייב המשך של הדריכות האזרחית. אנו מפוכחים ויודעים שגם זיכרון המכה הקשה יכול להתעמעם בהמשך ונידרש לפעול בעוצמה גדולה יותר גם על הקרקע באופן רחב".

"אני מתבונן קדימה בתקווה לתקופה של שקט ופריחה בדרום ובכל רחבי המדינה", אמר ברק בסוף נאומו. הירי מעזה נמשך שעתיים אחרי כניסת הפסקת האש לתוקף. אחרי פחות משנתיים, בקיץ 2014 נכנסה ישראל למבצע צוק איתן.

במהלך צוק איתן: "כלניות, פרחים ויציבות"

מבצע צוק איתן ארך יותר מ-7 שבועות והיה המבצע הארוך ביותר שביצעה ישראל ברצועת עזה בשנים האחרונות. לפני שהסתיים היו כמה ניסיונות להגיע להפסקת אש שלא צלחו. בפתח הפסקת האש הראשונה ב-5 באוגוסט 2014, נשא הרמטכ"ל בני גנץ נאום שכונה "נאום הכלניות".

"יש פה קיץ חם", אמר. "הסתיו יבוא אחריו. הגשם ישטוף את אבק הטנקים. השדות יוריקו, ו'דרום אדום' במובן החיובי של המילה, של כלניות, פרחים ויציבות, יהיו פה, ויהיו פה להרבה מאוד שנים קדימה". הפסקת האש נמשכה 72 שעות. "נאום הכלניות" של גנץ זכור בעיקר בשל מותו של דניאל טרגרמן, בן 4 מקיבוץ נחל עוז שנהרג מפגיעת פצצת מרגמה סמוך לביתו, זמן קצר אחרי דבריו של הרמטכ"ל.

דניאל טרגרמן ז"ל. ארכיון
צילום:

ניסיון נוסף להפסקת אש הסתיים ב-19 באוגוסט בירי רקטות לבאר שבע ונתיבות. לבסוף ב-26 באוגוסט 2014 לאחר משא ומתן שהתקיים במקביל לירי כבד של רקטות לישראל, הושגה הפסקת אש בתיווך מצרי.

אחרי צוק איתן: "לא נסבול טפטופים"

למחרת סיום המבצע נשאו ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון בוגי יעלון והרמטכ"ל גנץ הצהרה. "אני מנצל את ההזדמנות הזאת לומר שאם הוא יחדש את הירי", אמר נתניהו על חמאס, "אנחנו לא נסבול טפטופים על שום חלק של מדינת ישראל, ומה שהגבנו עכשיו - נגיב עוד יותר חזק. אנחנו ערוכים לכל אפשרות". 

"את הפגיעה שהחמאס ספג עכשיו הוא לא ספג מאז הקמתו, פגיעה קשה מאוד", הצהיר גם אז נתניהו, ואם כל ההצהרות עד עכשיו לא הזכירו לכם נשכחות - אפילו דיברו אז על הפלת רבי הקומות. "מגדלי הטרור נפלו וראשי הטרור נפגעו, והחמאס הבין שהדרך הזאת כנראה יקרה מאוד. מהרגע הראשון הצבנו יעד ברור: היעד היה לפגוע קשה בחמאס ובארגוני הטרור, ותוך כדי הפגיעה הזאת, להביא לשקט ממושך לכל אזרחי ישראל. אני יכול לומר שהחמאס אכן הוכה קשות".