התרחיש - מטוס ישראלי שנפגע מטיל של חיזבאללה: חיל האוויר מתרגל בימים האחרונים אפשרות של פתיחת מלחמה בלבנון. גורם בכיר בחיל מסר כי עד כה, יותר מ-60 שעות בתרגיל החילי "ורד הגליל", הותקפו 3,000 מטרות ביום ובוצעו תרגולים של מערך ההגנה האווירית. "במלחמת לבנון השנייה תקפו במשך חודש שלם באזור 5,000-4,000 מטרות".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי התרחיש, בישראל מחליטים לצאת למערכה מול חיזבאללה בלבנון אחרי שמטוס של חיל האוויר נפגע מטיל שנורה לכיוונו. התרגיל התחיל ביום ראשון ובו השתתפו כלל מערכי חיל האוויר, מהמטוסים ועד מערך ההגנ"א, יחד עם זימון אנשי מילואים. הכול נעשה בהפתעה, שנועדה לבחון את המנגנונים של החיל, כדי לראות מה עובד ומה דרוש שיפור.
על פי הגורם הבכיר בחיל, בתרגיל מימשו את מרבית המשימות, ובהן עליונות אווירית במרחב לבנון, מול איום טילי הקרקע-אוויר הרוסי והאירני שהגיע למרחב בציר סוריה ולבנון. עוד מסר, כי בתקיפה התמקדו בעיקר בדרום לבנון, במערך התלול מסלול ובמערכי פלוגות השדה של חיזבאללה.
במקביל, התרחש תרגול משמעותי של ההגנה האווירית, שבו תורגלה הגנה על המדינה מטילי שיוט של חיזבאללה. כמו כן, תורגל מערך ההגנה האקטיבית כנגד מערך התמ"ס שמכוון את טיליו גם לעבר בסיסי חיל האוויר או ריכוזי האוכלוסייה.
הגורם הוסיף כי "התרגיל עדיין לא נגמר, הוא יימשך עד מחר בערב. כשהמטוסים מתחזקים, הבסיסים בונים את החימושים והפצצות, הכול כדי לספק את האגרוף של חיל האוויר, שהוא תקיפת מטרות איכותיות בקצב מהיר בכמויות אדירות, שלא היו בעבר. ביממה אחת, הספיקו בתרגיל לתקוף יותר מכ-3000 מטרות".
לדבריו, "במהלך התרגיל, גייסו מאות אנשי מילואים בהפתעה ובאופן מרשים התגייסו יותר מ-85%, על אף הסיטואציה והמצב במדינה. התרגיל בוצע בשיתוף פעולה עם אגף המודיעין, פיקוד הצפון במהלומות האש, ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה שמספקים את התשתית הלוגיסטית".
עוד אמר הבכיר בחיל, כי במקביל לפעילות המבצעית, הוקם צוות תחקיר ובקרה שממוקד לאירועים ספציפיים. הוא הוקם כדי לבדוק את כלל המנגנונים וכיצד מממשים ומפעילים בצורה הכי מקצועית ויעילה, את בנק המטרות במרחב הלבנוני, תוך הימנעות מפגיעה בחפים מפשע. "דבר שהופך למורכב בגלל שבמרחב הלבנוני האיום נטמע במרחבים האורבניים האזרחיים".
"העובדה שהיום מתרחשת תקיפה בקצבים של שעות. כשהכוחות מזהים שיש הזדמנות לפגוע במקום מסוים שיוביל לרידוד בתמ"ס או ייפגע בצורת הפעלתו לשם יכוונו את הכוחות", אמר והוסיף: "3,000 המטרות ביום מהוות קפיצה משמעותית בהתפתחות חיל האוויר וצה"ל. במלחמת הלבנון השנייה נתקפו במשך חודש שלם באזור 5,000-4,000 מטרות".
לדבריו, בצה"ל מעריכים שיום קרב כזה, עלול לגרור גם תגובה של חיזבאללה ולכן קיימת אפשרות להידרדרות למלחמה. "במהלך התרגיל ובמערכה הבאה בלבנון יותקפו גם מטרות אזרחיות שמשמשות את חיזבאללה
לטובתו. כל התרגול מתקיים בשטח ישראל המדמה את שטח לבנון ועובדים בצורה סימולטיבית על המטרות. כיום, האויב בתרגיל מאתגר את חיל האוויר ונראה שהוא מתמודד יפה מאוד עם האתגר".על פי אותו בכיר בחיל, "הפגיעה בעורף הישראלי ובחיל האוויר בזמן מערכה היא סוגיה אותה מתרגלים ולוקחים בחשבון גם בתרגיל הנוכחי. בצה"ל מבינים שמערך ההגנ"א הוא הרמטי לחלוטין ב-100%, למרות האפקטיביות המבצעית הגדולה שלו. בעקבות זאת, מתרגילים בתרגיל גם פגיעות טילים בבסיסי חה"א, פגיעות במטוסים ועוד".
הוא הוסיף כי כלל התרגיל בוצע בהתאם להנחיות הקורונה. אנשי המטה המבצעי שמפעילים את חה"א ונמצאים בתוך מערכי השליטה מחוסנים, כולם עם מסכות ומקפידים על מתווה מאוד קפדני למניעת תחלואה. "אחוז המחוסנים בחה"א גבוה כאשר הוא עומד על יותר מ-80% של משרתי חה"א בסדיר ובקבע".