כחודש לאחר כניסת נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לתפיקדו, נראה שאחת הסוגיות הבוערות בהקשר הישראלי, שמהוות שינוי משמעותי בהשוואה לממשל טראמפ – היא עניין הגרעין האירני. אנחנו מפרסמים כעת לראשונה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו יקיים מחר (שני) דיון אסטרטגי ראשון עם צמרת מערכת הביטחון, באשר לעמדתה של ישראל סביב הסכם הגרעין המתהווה בין האמריקנים לטהרן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בישיבה ישתתפו ראשי מערכת הביטחון, וביניהם שר הביטחון בני גנץ, שר החוץ גבי אשכנזי, ראש המוסד יוסי כהן וראש המל"ל מאיר בן שבת. עוד לפני הדיון הנרחב מחר, גנץ כבר הספיק להשלים שורה של דיונים פנימיים, שמטרתם גיבוש עמדת מערכת הביטחון בנושא.
טרם הוחלט: מי הגורם שינהל את המגעים מול האמריקנים
לישראל כלל חשוב מאוד להשפיע על המהלכים המתגבשים בין הבית הלבן לאירן בעניין הגרעין. המלצת מערכת הביטחון היא שיתקיים פיקוח על יכולת ייצור הטילים הבליסטיים, וכן שישראל צריכה לשאוף שההסכם העתידי בין הצדדים יהיה ארוך טווח ככל הניתן. סוגיות נוספות שעל הפרק הן מניעת ההתבססות האירנית בתימן, בעירק ובסוריה, וכן פיקוח הדוק ושקוף על כלל מתקני הגרעין באירן.
בשולי הדברים, ויכוח שטרם הוכרע בצמרת הישראלית הוא סביב השאלה – מי אמור לנהל את הוויכוח מול האמריקנים: ראש המוסד, ראש המל"ל או מערכת הביטחון? גורמים המעורבים בנושא מותחים ביקורת על ההתנהלות, וטוענים שישראל חייבת להזדרז בגיבוש אסטרטגיה וקו פעולה מול האמריקנים, אם היא מעוניינת להשפיע על סעיפי ההסכם.
זאת, מאחר שארצות הברית כבר החלה לנוע קדימה, והחשש הוא מכך שההתקדמות תוליד בקרוב הסכם בלתי מספק מבחינת ישראל, שישאיר אותה מאחור. הנשיא ביידן ואנשיו כבר החלו את המגעים מול האירנים, אפילו עוד לפני היוודע תוצאות הבחירות – כשלישראל ברור שישנם כיוונים מתגבשים, שדורשים מעורבות והשפעה מצדה.
שר החוץ האירני זריף: "אין לנו מה להסתיר, הצעדים הגרעיניים מאז 2015 – הפיכים"
בתוך כך, מטהרן נשמעים קולות מפויסים באשר לאפשרות החזרה להסכמות מול האמריקנים, בצל המגעים בין הצדדים. שר החוץ של אירן מוחמד ג'וואד זריף אמר שלמדינתו אין שום דבר להסתיר, וכי היא אינה חותרת להשגת נשק גרעיני.
עוד אמר שהשיחות עם ארצות הברית יוכלו להתחיל ברגע שימולאו ההתחייבויות של ההסכם הקודם מ-2015. לדבריו, הצעדים שאירן עשתה בתחום הגרעין מאז 2015 הם הפיכים.
עם זאת, זריף טען שהאמריקנים "מכורים לסנקציות", כלשונו, וכי הלחץ על טהרן לא יעזור. לדבריו, הנשיא ביידן לא הצליח לשנות את מדיניותו של קודמו טראמפ, שלשיטתו התאפיינה בלחץ מקסימילי כלפי האירנים.