בין השגרה לחרום: כשהם שומרים על כוננות מתמדת - בצה"ל צפויים להשלים את מבצע החיסונים הצבאי בתוך כ-6 שבועות. 50% מהמשרתים כבר קיבלו את החיסון הראשון. ראש אט"ל (אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה) אלוף איציק תורג'מן מספר לנו בריאיון מיוחד על המהלכים שביצע מערך הרפואה של צה"ל ואפילו על משאיות ה"פוד טראק" החדשות של צה"ל: "יהיו זמינות למג"דים בכל גזרה ויגיעו לשטח על פי הדרישה עם המבורגרים ושניצלים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במשך 4 שבועות של מבצע רחב היקף שבו חיסנו ראשית אוכלוסיות בסיכון, בני 40 ומעלה, צוותים רפואיים ובעלי תפקידים מיוחדים בחיל האוויר, הים ובאמ"ן - כמחצית מהמשרתים בצה"ל כולל יחידות השדה - כבר חוסנו בחיסון הראשון ועוד כשליש בחיסון השני. 22 מתקני התחסנות הוקמו ביחידות ברחבי הארץ והכל תלוי עכשיו בהמשך אספקת החיסונים ממשרד הבריאות שכרגע נראה שעובד לפי התכנון.
בצה"ל מסכמים עד כה את המבצע בהצלחה, ללא סרבני חיסונים כמעט וללא סנקציות על החיילים. יש מאמץ אמיתי להסביר ולשכנע, לעיתים מעלים את הסרבנים על הסעות למרכזי החיסון, שם כבר הלחץ החברתי וההבנה שזה לא מסוכן או בעל השפעות קשות ותופעות לוואי עושה את שלו. יש חיילים שהמתינו לראות איך ההתחסנות עוברת על חבריהם ועכשיו נראה שהחשש יורד. עד כה לא נזרק בקבוקון חיסון אחד, כולם נוצלו עד תום.
בחזית המערכה נגד הקורונה עומד חיל הרפואה שאחראי על הקמת מערך בדיקות. כמו כן, מתחמי דרייב אין הוקמו במיוחד בכמה מקומות ברחבי הארץ כולל מעבדה שמבצעת 2,200 בדיקות ביום. בחיל הרפואה דאגו גם להקמת מתקני בידוד והחלמה, הקמת מחלקת קורונה בביה"ח רמב"ם בחיפה הכוללת 40 מיטות שכעת התפוסה בה כמעט מלאה. וכמובן – חיל הרפואה אחראי על מבצע החיסונים של הצבא. בנוסף גויסו 750 חובשים במילואים שמסייעים למערך החיסון האזרחי של קופות החולים ומחסנים את האוכלוסייה האזרחית. בצה"ל התעקשו שהחובשים ילבשו מדים כדי שהמאמץ הלאומי לסיוע גם ייראה.
באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל מתנהלים כבר כמעט שנה כמו במלחמה. הקורונה הביאה את מערכי הזרוע - הרפואה והלוגיסטיקה - להיות מתוחים עד הקצה. הקמת יכולות בין לילה כדי לאפשר לצבא להמשיך ולהיות כשיר לאימון ולחימה תחת המגפה. את מפקד הזרוע, ראש אט"ל, אנחנו פוגשים בבוקר גשום בסדנה של חיל החימוש בבסיס ג'וליס. כאן אחראים על תחזוקה, טיפול ושיקום כל הכלים ההנדסיים בצבא. גם המאמץ הזה נמשך במקביל, כאילו אין קורונה, הצבא חייב להמשיך להיות מוכן ולקיים את כל הפעילות המבצעית בגזרות השונות.
"אירוע התפרצות הקורונה במחנה 80 היה עבורנו מקרה דגל, למדנו ממנו המון", מודה האלוף תורג'מן. "הבנו עד כמה כל אחריות המפקדים גדולה. באזרחות כל אחד קופץ לבדיקת קורונה בקופת החולים, כל אחד יכול להיות בבידוד ביתי. בצבא זה שונה. לא בכל מקום יש אתר בדיקה וצריך לשנע חיילים כשהמפקד אחראי לכך. לא תמיד חיילים נבדקו ולא בכל מקום ניתן היה לבודד אותם בצורה יעילה בבסיסים. לא בכל מקום היו התנאים המספקים ולכן המלצנו להתחיל להוציא חיילים לבידוד ביתי. פה החלו בעיות, המפקדים לא תמיד הבינו את העניין ולא וידאו שחיילים מקבלים הפניה לבדיקה ולא הגיעו למתחמי הבדיקה. זו אחריות שלהם וצריך להשתפר כאן".
במקביל, כאילו אין קורונה, היו צריכים להמשיך באט"ל במשימות היומיות - אספקת מזון, טיפול רפואי, ציוד והלבשה, תחזוקת מתקנים ובסיסים למאות אלפי חיילי צה"ל. כל זאת תוך כדי כוננויות ארוכות בצפון ומענה להיערכויות שונות בעזה. כדי לשפר את המענה הרפואי ובמקביל למהלך שקידמו קופות החולים החלו בצבא לקיים רפואה מרחוק – איבחון דיגיטלי של חיילים.
"זה פתר לנו 80% מתלונות ופניות החיילים וזה מודל שנאמץ גם אחרי הקורונה", הסביר אלוף תורג'מן. "ארגנו מחדש את המרכזים הלוגיסטיים - מה שמאפשר ניהול טוב יותר ושליטה מלאה יותר בחוסרים, כולל שינוע והגעה גם לחייל בקצה שנמצא במוצבים הכי רחוקים". כך מגיעים היום אנשי הלוגיסטיקה לגדודים ומקיימים בשטח "יום ארגון לקרב" - השלמת כל הפערים שיש לחיילים מהחלפת נעליים, תפירת פק"לים, אפודים החלפת בגדים ובדיקות תקינות לכלי הנשק. כך עברו השנה בכ-140 יחידות ברחבי הארץ.
שינויים קולינריים בצה"ל
מבחינת מזון נפתח מוקד ייעודי אליו יכולים להתקשר חיילים שמוגדרים צמחוניים, טבעוניים או צליאקים וסובלים ממחסור במנות מזון ייחודיות. הם מקבלים מנות ארוזות לבסיסים, לפעמים זה לא מגיע, לפעמים זה לא מספיק ונדרשת שימת לב גדולה יותר כדי להגיע לכל מי שצריך.
בתוך כך, בצה"ל התקבלה החלטה להגדיל ב-30% את מנות החלבון שמוגשות ללוחמים ולוחמות ביחידות הקרביות – יותר נקניקים, גבינות ומוצרי חלב, חלווה וטחינה. ומהלך נוסף שהוחלט עליו בימים אלה – בניית "פוד טראק". משאיות ישנות שישופצו כמשאיות "גזלן" צבאיות ויגיעו לחיילים בשטח, בגבולות ובשטחי האימונים. "הן יהיו זמינות למג"דים בכל גזרה ויגיעו לשטח על פי הדרישה עם המבורגרים ושניצלים. מזון חם וזמין לחיילים", חשף האלוף תורג'מן.
גם ללוחמות משפרים עכשיו את הציוד. אחרי תלונות רבות של לוחמות ונוכח הגידול המשמעותי במספר הנשים המשרתות בקרבי נבחן ונקנה ציוד ייעודי שמתאים לגזרה הנשית: שכפ"ץ, אפוד, קסדה קלה ומדים מתאימים עם גזרה חדשה.