בימים אלה מציינים בישראל 30 שנים למלחמת המפרץ, במסגרתה עשרות טילי סקאד שוגרו מעירק לעבר העורף בישראל החל מהלילה שבין 18-17 בינואר ועד ל-25 בפברואר (חג הפורים) בשנת 1991. עם ציון שלושה עשורים למלחמה, מפרסם ארכיון צה"ל עשרות חומרים נדירים מהמלחמה - וידאו, תמונות ומסמכים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
להתקפות מצד סדאם חוסיין על ישראל קדמה מלחמה שבמהלכה תקפה הקואליציה הבין-לאומית בהובלת ארצות הברית את עירק, זאת בתגובה על פלישתה לכווית. טרם המלחמה איים סדאם חוסיין כי במידה וארצות הברית תפלוש לעירק, הוא יתקוף בתגובה את ישראל בטילים. ואכן, בלילה של ה-17 בינואר, ביום תחילת המבצע הצבאי הנרחב של הקואליציה בהובלת ארה"ב - "סופה במדבר", שיגר נשיא עירק טילים למרכז ישראל.
עירק שיגרה כ-40 טילי סקאד לעבר ישראל כשמרביתם כוונו לאזור גוש דן. תחילה סברו בישראל כי הפגיעות הסבו נזק קטן בנפש אך בהמשך התברר שהתמונה המלאה עגומה יותר: 77 ישראלים מתו בעקיפין, עקב מחנק או התקפי לב, ושלושה נהרגו ישירות מפגיעת הטילים. נזק רב נגרם לאלפי מבנים ברחבי הארץ ולעשרות מכוניות. בישראל חששו מפני שימוש בנשק לא קונבנציונלי מצדה של עירק והעריכו כי היא תשגר טילים כימיים. בכדי להתגונן מנשק זה, כל אדם בישראל הצטייד בערכת מגן שכללה מסכה ומזרק שהכיל נוגדנים לחומרים הכימיים. נוסף על כך, בעת אזעקה התבקש הציבור לשהות במקלטים או בחדרים המוגנים ואף לאטום את הפתחים בעזרת נייר דבק ומגבות רטובות.
תל אביב ספגה את שש הפגיעות הראשונות אך טילים פגעו גם ברמת גן השכנה, שסבלה מנזק יחסי גדול הרבה יותר. טילי הסקאד העירקיים פגעו גם באזור חיפה ואף הגיעו עד לנגב. בעקבות החשש, המונים עזבו לתקופה ממושכת את אזור המרכז ליישובים רחוקים יותר ואחרים יצאו מדי יום כדי לישון במקומות מרוחקים. להתקפות הייתה השפעה מורלית על הציבור, בייחוד בשל היעדר התגובה הישראלית, זאת לבקשת ארצות הברית.
בארצות הברית חששו שתגובה ישראלית תפגע במאמץ המלחמתי ומנעו מישראל לעשות זאת. על אף הביקורת הציבורית, בזירה הבין-לאומית הביעו אהדה כלפי המהלך הישראלי ותמכו בהחלטתה. ארה"ב הטיסה לישראל מערכת הגנה אווירית נגד הסקאדים אך טילי הפטריוט שבהם היא הייתה מצוידת לא הצליחו למנוע את הפגיעות ואף גרמו לנזק נוסף. הטילים העירקיים, שהיו פרימיטיביים יחסית, התפרקו פעמים רבות באוויר וההגנה האמריקנית לא הצליחה להתמודד איתם. לעיתים טילי הפטריוט עצמם פספסו את המטרה ונפלו בריכוזים אזרחיים וגרמו לנזק כבד.