חיסול ראש תוכנית הגרעין באירן ממשיך לעורר הדים: פרטים חדשים שמתגלים בניו יורק טיימס, חושפים את שרשרת האירועים שקדמה לחיסולו של מוחסן פח'ריזאדה-מהבאדי בצהרי יום שישי האחרון. גורם ישראלי: "העולם צריך להודות לישראל".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי הפרטים החדשים שנחשפים, פצצה שהוטמנה ברכב תופת והופעלה בדיוק כשפח'ריזאדה עבר במקום - גרמה לרכבו לעצור. מתוך רכב השטח שהגיח למקום מיד פרצו חמושים, ככל הנראה שניים במספר. אותם מתנקשים התגברו על שומרי הראש של המדען האירני וירו צרורות של יריות לעבר רכבו לפני שנמלטו מהמקום.
ברוס ריידל, לשעבר בכיר ב-CIA ובעל ניסיון בפעילות עם ישראל, אמר לניו יורק טיימס כי "ישנם מקרים מעטים שבהם מדינה מפגינה יכולות דומות להכות בדיוק כזה בלב השטח של מדינת אויב, ועוד האויב הכי מר שלה. זה חסר תקדים - לא נראה שאירן מצליחה למנוע את זה. אירן היא פגיעה מאוד, והיא נאלצת להתמודד עם זה לצד הדילמה של כיצד ומתי להגיב".
לפי אותו גורם, ישראל טיפחה קשרים עם מדינות שכנות לאירן ככלים למעקב ולגיוס סוכנים ובראשן אזרבייג'אן, שבעימות האחרון שלה עם ארמניה סביב חבל הארץ נגורנו-קרבאך, השתמשה בטכנולוגיות ומל"טים ישראליים.
עוד סיפר ריידל, כי ישראל גייסה לאורך השנים דוברי פרסית מקרב מהגרים אירניים שהגיעו לישראל, במטרה להשיג מידע חיוני מתוך אירן ולעלות על תכתובות ואמצעי תקשורת מוצפנים. במשך השנים, הצליחה גם ישראל לגייס משתפי פעולה מתוך אירן.
"החיסול של פח'ריזאדה יכול להוות סימן לחידוש פעילות הרשת שנבנתה לאורך השנים למשימות דומות", הצביע ריידל, "זאת לאחר 8 שנים שבהן הרשת הייתה 'רדומה' מאז גל החיסולים האחרון - ויכול להיות שישראל תנצל מחדש את קיומה".
בכיר ישראלי שהיה מעורב במעקב אחרי פח'ריזאדה אמר לניו יורק טיימס: "ישראל תמשיך לפעול נגד תוכנית הגרעין האירנית ככל שיידרש". לדבריו, השאיפות של אירן להשגת נשק גרעיני שאותן קידם פח'ריזאדה מהוות סיכון כל כך גדול שעל העולם להודות לישראל.
מאז החיסול שלשום חוזרות ועולות דרישות באירן לשינוי דרסטי של השיטות שבהן מנסים לסכל ריגול במדינה. המנהיג העליון חמינאי כבר הודיע: "חקירת הפשע הזה וענישת מבצעיו - נמצאת בעדיפות הראשונה של אירן".
"החודש שנותר לטראמפ בשלטון - זמן מסוכן לנקום בישראל"
הגורמים הפרגמטיים באירן שמעוניינים ב"התחלה נקייה" מול הממשל החדש בארה"ב אחרי טראמפ, יודעים שהחודש שנותר לטראמפ בשלטון הוא זמן מסוכן לנקום בישראל. החשש הוא שכל סוג של פעולת נקמה יכולה לגרור תגובה חריפה מצד האמריקנים.
מצד שני, באירן מכירים בכך שישראל וארה"ב עלולים לנצל את המצב הקיים ולהמשיך לבצע פעולות דומות. המצב הזה מציב את ההנהגה האירנית בלחצים בין דרישות לנקמה מבית, לבין שאיפה פרגמטית יותר לשפר את היחסים עם המערב.
"אירן סובלת כבר 4 שנים מעיצומים, שלהם השפעה הרסנית על כלכלתה", הסביר ריידל, "זאת לצד הקמפיין של 'מקסימום לחץ' מצד הנשיא טראמפ שמקשה עליה. רבים בהנהגת אירן כבר מחכים לכניסתו של ממשל ביידן לתפקיד, בעיקר בגלל הבטחתו לחפש דרכים לחזור להסכם הגרעין מ-2015, ולהסיר את העיצומים על אירן בתמורה לעצירת תוכנית הגרעין".