פרטים חדשים על המנהרה ההתקפית העמוקה ביותר שנחפרה לשטח ישראל: כחודש לאחר שנחשפה תשתית הטרור התת-קרקעית של חמאס, בצה"ל מציגים הערב (חמישי) נתונים שלא היו ידועים עד כה וחושפים עד כמה מסוכנת הייתה ההתארגנות הזאת. במקביל לכך, בצה"ל משנים ומשכללים את מתווה המכשול - שכבר לא יהיה "רק" קיר בטון, אלא ישולבו בו גם רובוטים נעים וחמ"ל ייעודי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המנהרה שנחשפה בחודש שעבר נחשבת לעמוקה ביותר שנחפרה אי פעם לשטחנו. לא ניתן לומר עד כמה היא הייתה עמוקה, אבל מדובר בעשרות רבות של מטרים בחפירה שמעידה על הנחישות ועל הכוונות של חמאס. אולם, היכולת הזו הולכת ונעלמת עם התקדמות המכשול התת-קרקעי. הקיר החכם מאתר את המנהרות וסוגר את יכולת החדירה.
המנהרה שנחשפה מבוטנת וארוכה, אורכה הוא יותר מ-2 קילומטרים. היא נחפרה מחאן-יונס וחצתה את הגדר, אך אותרה ונבלמה לפני שפגשה את המכשול התת-קרקעי. צוותי החופרים ברחו כשהוחדרו המצלמות של לוחמי ההנדסה לתוך התוואי, אך הם המשיכו לחפור עד הרגע האחרון.
לא רק גדר: כך צה"ל יתמודד עם האיומים מהרצועה
בימים אלה נשלמת בניית גדר הגבול החדשה - מכשול עצום מעל ומתחת לקרקע שמכיל חיישנים שמאתרים את חפירת המנהרות של חמאס. עשרים כאלה שנחפרו לכיוון ישראל כבר אותרו. בעוד שיציקת המכשול חוסמת בפני ארגוני הטרור בעזה את היכולת להשתמש בנשק האסטרטגי הכי חשוב מבחינתם, הם מחפשים חלופות בדמות רחפנים, טיסנים וכוח קומנדו ימי שיגיע דרך הים.
קו ההגנה הוא שהמכשול משתנה. לא רק קיר בטון תת-קרקעי בעומק עשרות מטרים וגדר עילית גבוהה, אלא גם מצלמות ומכ"מים שפרושים לאורך הגבול וכלים לא מאוישים. דוגמה לכלים כאלו הם רובוטים חמושים שנעים על הקרקע ורחפנים שסורקים את תוואי הגדר ויכולים לאתר חדירה ולפעול.
על הכלים הלא מאוישים יש מקלעים ומפעיל אותם חמ"ל ייעודי (שמורכב מבנות שעכשיו עוברות הכשרה). החמ"ל מחליט מתי לפתוח באש לעבר מטרה חודרת - ומקלע או רחפן מתאבד יצלול לעבר היעד וישמיד אותו. הכלים האלה "מדברים" זה עם זה באמצעות בינה מלאכותית, לומדים את תא השטח שבו הם פועלים, ויודעים לזהות ולהגיב. בכך הם חוסכים כוח אדם שכעת פועל בגבול וכמובן - פחות מסכנים את חיי הלוחמים. הפיילוט הזה החל לפעול בצפון הרצועה ובהמשך יורחב גם למקומות נוספים.
הגזרה הנפיצה ביותר: יש כבר שם מוכן למבצע הבא בעזה
בצה"ל מגדירים את הזירה הדרומית - עזה - כנפיצה ביותר, כזו שיכולה להתפרץ כל רגע. בהתאם להערכה הזו, פיקוד הדרום משלים בימים אלה את המוכנות שלו למערכה, שכוללת את אישור התוכניות המבצעיות ועדכונן, ותרגול הכוחות בסדיר ובמילואים. גם שם כבר נבחר למבצע הבא, אם יתרחש. הוא אסור בפרסום, רק נגיד ששמו מתחרז עם "אדום" - ואולי זה רמז לבאות.
בצבא בונים תוכנית תמרון חדשה ושונה ממה שהכרנו במבצעים קודמים: מהלומת אש נרחבת ומדויקת ומערך הגנה עבה על הגדר וסביב היישובים, כדי למנוע מהאויב הישגים בפתיחת המערכה. כדי לעמוד במבחן הזה בהצלחה, צריך מודיעין מדויק ליצירת בנק מטרות נרחב. הרבה מן המאמץ כעת נוגע לאיסוף המודיעיני, מיפוי בכירי החמאס והג'יהאד האסלאמי, מיקום המפקדות, החמ"לים, בורות השיגור הטמונים בקרקע ואתרי ייצור אמצעי הלחימה. ההחלטה על פעולה שמורה לדרג המדיני, והעיתוי חשוב גם כן. מתי לפעול כדי להביא את ההישג המירבי ומהו מהלך הפתיחה - הידרדרות איטית או מהלומת פתע.
כל מהלך ברצועה יביא לפגיעה בחפים מפשע, בצבא מעריכים שעל כל פעיל טרור יכולים להיפגע 4-3 אזרחים פלסטינים, וזה עלול להשפיע על משך המבצע ותוצאותיו. בכל מהלך נרחב יתבצע פינוי אוכלוסייה ממקומות הלחימה ברצועה, מה שמצריך תיאום מול ארגוני הסיוע שפועלים בעזה. עם זאת, בפיקוד הדרום מדגישים כי מתחמים אזרחיים מהם יתבצע ירי לישראל יהיו חשופים לתקיפה.
חמאס מרסן את הג'יהאד בעוד בישראל בוחנים הסדרה
אל מול כל זה, הנחיית הדרג המדיני היא עדיין להתקדם במאמצי ההסדרה, כיוון והמצב ברצועה קשה. יש עלייה משמעותית בתחלואה בקורונה והמצב הכלכלי מידרדר - 50% אבטלה, השכר היומי הממוצע עומד על 60 שקלים, מים פעם ביומיים, וחשמל רק 12 שעות ביום. כל אלה לא מוסיפים לתחושת היציבות וחמאס רגיש לכך מאוד, במיוחד שהג'יהאד האסלאמי שב ומאתגר אותו. לעתים, ארגון הטרור השני בגודלו ברצועה פועל לפי האינטרסים שלו וכמעט גרר בתקופה האחרונה את האזור לעימות, למגינת חמאס.
הירי האחרון לישראל הוא ככל הנראה, וכך מאמינים גם בישראל, תקלה של חמאס. חוטי חשמל חשופים שהיו מחוברים למנגנון הפעלה מרחוק של המשגרים נפגעו מברק וזה מה שגרם לשיגור למרכז הארץ. ההבנה הזו מגובה במידע על הפעולות שנקט חמאס ערב ציון הג'יהאד האסלאמי את יום השנה לחיסול אבו אל-עטא. פעילי הג'יהאד הוזהרו, חלקם נעצרו, ובאתרי השיגור של הארגון סיירו אנשי חמאס בניסיון למנוע מהם לירות לעבר ישראל כפעולת נקמה.
מסרים ברוח הזו עברו מחמאס מיד לאחר הירי - מדובר בטעות ולא הייתה כאן כוונה להסלמה. הכוונה בישראל להימנע ממשוואות מול ארגוני הטרור. בצה"ל "אוספים הפרות" ופועלים בזמן ובמקום שנוח לצבא. המטרה היא לא להתיש את תושבי הדרום בסבבי לחימה ולהיות אפקטיביים בפגיעה בצד השני.
יחיא סינוואר, שאגב לאחרונה מתואם מאוד עם מוחמד דף, "הרמטכ"ל" של חמאס, דוחפים לטיפול אזרחי ברצועה ולייצוב המצב בה. לכן, המשך העברת הכסף הקטרי חשובים כל כך, וכמובן המשך פיתוח פרויקטים בין-לאומיים לשיקום מערכת החשמל, המים, הביוב והתברואה. ישראל מתנה כל התקדמות במידע על השבויים והנעדרים, ולכן סיר הלחץ ברצועה הולך וגדל. בצבא אומרים שישראל צריכה להחליט מה המחיר שהיא מוכנה לשלם על עסקת שבויים עם חמאס ומה התמהיל של אסירים (רוצחים, סייענים ואחרים) שהיא מוכנה לשחרר. לכן הכול תקוע.